Lost and never Found

ned / eng

Wij van Nieuwe Vide zijn solidair met de slachtoffers van genocide en veroordelen de jarenlange onderdrukking van het Palestijnse volk. Nieuwe Vide beschouwt vrede en het einde van de bezetting als de enige oplossing om een ​​einde te maken aan de apartheid. Wij willen steun blijven bieden aan de vrede, steun aan Palestijnse kunstenaars. Om te beginnen zullen wij op ons gebouw het spandoek ‘Lost and never found’ van de Palestijns-Syrische queer kunstenaar Ahmad Mallah tonen, wij zullen niet zwijgen, om in solidariteit is om kunstenaars te laten zien dat ze niet alleen zijn als anderen zich afkeren. Ons doel zal altijd zijn om solidariteit te uitten, om ruimte te bieden voor zichtbaarheid en verbinding, om de gezichten van de abstracte verhalen te laten zien.

 

We raden u aan het werk van Ahmad Mallah te gaan bekijken op verschillende plekken in Nederland, bijvoorbeeld bij No Limits! Art Castle in het Sexyland gebouw, als onderdeel van de tentoonstelling ‘Protest’ die op 8 december werd geopend.

 Zowel op zijn website als bij No Limits! Art Castle verkoopt Ahmad alle portretten uit deze serie en schenkt 50% van het geld aan de PCRF, het Palestine Children’s Relief Fund, om zijn kunstpraktijk in solidariteit met het Palestijnse volk te brengen.~

Artist statement

…De muren hebben oren Ahmad…’ , zei mijn moeder altijd. In Syrië vertellen ouders dit vaak aan hun kinderen. Het is een zin waarmee alle kinderen zijn opgegroeid. ‘De muren hebben oren’, of spreek niet over politiek of vrijheden waar je als mens recht op hebt. Vrijheid van meningsuiting is een taboe in Syrië. Dus ik was stil. Ik heb mij altijd gevangen gevoeld tussen deze ‘luistermuren’ en ik heb tijdens de revolutie in Syrië zelfs tussen vier muren gevangen gezeten. Mijn verleden is de inspiratie achter mijn werk. Ik ben begonnen mijn verhalen vast te leggen in kunst en taal, om ze met mensen te delen. Na grootgebracht te zijn met het concept dat ‘zelfs de muren oren hebben’; het was een moeilijke maar ongelooflijke reis om mezelf tot het uiterste te kiezen en uit te drukken. In kunst. Door te schilderen en te portretteren observeerde ik mijn angsten. Mijn leed. Mijn frustraties. Het maken van kunst heeft me geholpen mijn ziel en geest te genezen. Ik ben de maker en ik ben het kunstwerk. En ook al hebben de muren oren, ik zwijg niet meer.

 

Biografie

“Met als vertrekpunt mijn eigen huid en door middel van het gebruik van verschillende technieken, verdiepte ik mij in een lange reis op zoek naar mijn identiteit als Palestijnse kunstenaar die geboren en getogen was in Syrië voordat de oorlog mij opnieuw dwong te vluchten op een nieuwe reis naar asiel, totdat ik in 2014 in Nederland aangekomen ben. Mijn kunst is een verkenning van het lichaam, oorlog, diaspora, identiteit, gender en erbij horen (belonging). Via mijn interdisciplinaire kunstpraktijk vertegenwoordig ik mijn persoonlijke ervaringen; hoe het is om lange tijd staatloos te zijn. Ik behoor niet tot een specifieke plaats en tijd; voor mij is het ‘behoren tot’ een dilemma van ons bestaan, een toestand van een emotionele en intellectuele wisselwerking tussen onze menselijke verlangens naar veiligheid en vrijheid.

Deze wisselwerkingen formuleren onze hedendaagse identiteit en hebben een diepgaande invloed op ons menselijk lot.”

Mallah’s werk is op veel plekken te zien geweest, waaronder de solo-kunsttentoonstellingen in het Chasse Theater in Breda, bij Electron in Breda, SDL ART Gallery in De Kromhouthal in Amsterdam, ALL INN Gallery in Het Hem in Zaandam, Landhuis Ooud Amelisweerd, Ex-bunker solo tentoonstelling in Utrecht in november 2021, Art Nordic 2022 International Fair in Kopenhagen en anderen. in 2022 ontving de kunstenaar het Mondriaanfondsstipendium voor opkomende kunstenaars “Jong talent stipendium” in Nederland.