Nieuws

ned / eng

FemiZINEManiFEST 01.06.2024 – 12:00 – 18:00

Tijdens De Haarlemse Stripdagen 2024, host Nieuwe Vide een eendaags Zine festival in samenwerking met Jong Feministisch Collectief Haarlem. Tijdens dit evenement komen er kraampjes van makers, activisten, collectieven en kunstenaars met zines en merch. Daarnaast zullen er bands spelen en zal er eten zijn. Dit loopt parallel met de expositie in Nieuwe Vide van het queer stripmakers/kunstenaars collectief, Dit Lichaam van Ons.  
klik hier voor meer info over ZineFest 

Vacature – Administratief Medewerker

Nieuwe Vide zoekt per 1 november 2023 een:

Administratief Medewerker (x/v/m) voor 10u per week

Klik hier voor de volledige vacature.

Kunstlijn Activiteiten 2023- 04/05.11 & 11/12.11.2023

Activiteiten tijdens Kunstlijn & Ecotrip Festival

Spreading Seeds
We verlengen de expositie Spreading Seeds: Reflections on forming futures van Lola Maggi van 13 oktober t/m 12 November.
Tijdens Kunstlijn, de oudste atelier route van Nederland opent Nieuwe Vide de deuren en zal de expositie geopend zijn.

ARTCORE presenteert:’L’EAU’ – Kunstlijn weekenden 4 &5 November & 11 en 12 November
Artcore zal een eerste expositie tonen tijdens de Kunstlijn.
ARTCORE is een interdisciplinair Haarlems jongerenplatform waarbij het draait om kunst en design. 37PK en Nieuwe Vide zijn de thuisbasis voor ARTCORE. Deze kunstinstellingen openen hun deuren, geven een kijkje achter de schermen en bieden de jongeren van ARTCORE de ruimte om eigen projecten te realiseren. Team ARTCORE 2023 bestaat uit een groep van tien jongeren die samen met twee coaches, Marianne Hotske Hamersma en Duck Zwolsman ontdekken wat er zich afspeelt in de creatieve wereld van Haarlem en omstreken. Aan het eind van het traject realiseren de deelnemers zelf een project dat zichtbaar zal zijn voor publiek.

TATA-STATE –  28.10 t/m 12.11.2023 – Ecotrip Festival
Een overview van het project ‘a Tata State of Mind’ van onze studiokunstenaar TRIK en Eva Hilhorst; met werk van ArtEZ studenten, henzelf en leerlingen van het Sancta Lyceum Haarlem.

Open studios
Daarnaast zullen studiomakers uit het gebouw werk tonen. Janek Koza, Meli Kuhn, Anne Mul, Chris Muyres, Gosse van der Leij, Saskia Burggraaf en Kees van Leeuwen. In het tweede weekend is de studio van vioolbouwer Maarten Bolten, met beeldend werk van Kees Bolten ook geopend.

 

Aanvangstijden exposities: Vrijdag t/m Zondag 12-17:00
Kunstlijn: 4 & 5 Oktober en 11 & 12 Oktober. 

 

 

Teken or leave it van start

We zijn weer terug met nieuwe edities van Teken or Leave It: open draws & workshops bij Nieuwe Vide*. Om de woensdag vanaf 19:00u. Meer informatie kun je hier vinden.

*Energieplein 69, Haarlem.

30.09.2023 – SPREADING SEEDS – Conversations cultivating change – Nieuwe Vide’s speakers series #1

SPREADING SEEDS – Conversations cultivating change – Nieuwe Vide’s speakers series #1
Naming feminicide: a conversation about space, place and artistic interventions in the context of gender based violence.

Wegens ziekte was dit evenement verplaatst – Had je al een kaartje? Dan geldt deze nogsteeds. Kun je nu niet komen en heb je een donatie gedaan die je terug wilt. Stuur ons een mail

 

30.09.2023
14:00u – inloop
14:30u start programma
+borrel
Gratis toegankelijk

Dit programma is onderdeel van ons jaar thema Spreading Seeds en is onderdeel van de tentoonstelling van Lola Maggi
‘Spreading Seeds: Reflections on forming futures’.

Op 30 september gaan wij verder met het programma en vervolgd de tentoonstelling van Lola Maggi met een programma waarbij de intersecties van activisme en kunst in de context van gendergerelateerd geweld en feminicide centraal staat.

Lees hier het volledige programma en om je aan te melden via event brite

22.09.2023 – TRANSFE/\R bij Nieuwe Vide

TRANSFE/\R | 22.09.2023

Performance by Cinzia Nistico

A cinematic physical theatre performance inspired by an allegedly missing scene from the movie “Invasion Of The Body Snatchers” (1956 – dir. Don Siegel) For one singer, trumpet, optical sounds, 16mm film projector, stylophone.

Click here for more information 

24.05.2023 Teken or Leave it: open draw

Teken or Leave It is een tweemaandelijkse avond voor illustratoren, makers en mensen die graag creëren. Tijdens deze avonden kunnen we samenwerken, van elkaar leren, of gewoon apart maar naast elkaar aan individuele projecten werken. Maar Teken or Leave It is vooral een moment om te ontspannen en te creëren.
Breng je eigen materiaal en project waar je aan werkt, ideeën, en wat je maar wilt. Wij zorgen voor een ruimte en er zal wat materiaal beschikbaar zijn om mee te experimenteren.

Een avond per maand is er een open tekenavond en op de andere avond wordt een thematische workshop gegeven door een gastkunstenaar met daarna een open tekenavond.Schuif om de woensdag aan bij de Nieuwe Vide van 19:00-22.00u. De deuren openen om 18:30u.

SoepHoek

Elke week op woensdag 13:00u eten buurtbewoners, studiomakers, Team Nieuwe Vide en kunstenaars uit de exposities samen tijdens SOEPHOEK. Iedereen is welkom en neem ook gerust je viervoeter mee!

We hebben intussen een club buurtbewoners en studiomakers, maar er is genoeg soep voor iedereen die bij ons binnenloopt. Reserveren is dus niet nodig. Je kan mee eten voor een kleine vergoeding van € 2,50. We bieden nu ook een strippenkaart ter waarde van € 20 voor, waarmee je 10 keer bij ons kan aanschuiven voor soep.

Elke week op woensdag

Tijd :
13:00

Kost: €2,50 per keer
Strippenkaart: €20,- voor 10x

info@nieuwevide.nl voor vragen

Aanmelden voor Artcore kan nu!

Voor jongeren in de leeftijd van 14-20 jaar.

Wil je mode ontwerpen of een film maken? Experimenteer je graag met nieuwe materialen of ben je juist een conceptueel denker? Teken je graag of zou je graag een lichtshow willen maken bij een concert? Dit kan allemaal bij ARTCORE! Al jouw creatieve ideeën kun je de vrije loop laten bij ons en wij gaan met jouw wensen aan de slag! Ontmoet leeftijdsgenoten die ook creatief bezig zijn en zich verder willen ontwikkelen.

ARTCORE is een interdisciplinair Haarlems jongerenplatform waarbij het draait om kunst en design. We werken samen met 37PK en Nieuwe Vide.

Aanmelden kan tot en met 29 April.
Lees hier meer
artcorehaarlem@gmail.com

12.04 Teken or Leave it : ‘Drawing Bodies in motion’ tijdens dansrepetities Humanji

 

Teken or Leave It is een tweemaandelijkse avond voor illustratoren, makers en mensen die graag creëren. Tijdens deze avonden kunnen we samenwerken, van elkaar leren, of gewoon apart maar naast elkaar aan individuele projecten werken. Maar Teken or Leave It is vooral een moment om te ontspannen en te creëren.Terwijl de dansers van Humanji dit keer repeteren, krijgen TOL-deelnemers de kans om bewegende lichamen te bestuderen en te tekenen. Breng je eigen materiaal en project waar je aan werkt, ideeën, en wat je maar wilt. Wij zorgen voor een ruimte en er zal wat materiaal beschikbaar zijn om mee te experimenteren.Een avond per maand is er een open tekenavond en op de andere avond wordt een thematische workshop gegeven door een gastkunstenaar met daarna een open tekenavond.Schuif om de woensdag aan bij de Nieuwe Vide van 19:00-22.00u. De deuren openen om 18:30u.

Humanji is een sonisch en visueel hypnotiserende relatie tussen geluid, beeld en beweging. Meer info en tickets. 

PREMIÉRE:
14 April 20:00u

SHOW:
16 April, 20:00u

Ticket PREMIÉRE 14 April 
Ticket SHOW 16 April

 

03.04 Movement Jam

Movement Jam:  2 april, 15:00-18:00uur

De jam is een open vloer voor wie wil experimenteren met muziek en beweging. Deze uitnodiging geldt ook voor wie alleen maar wil kijken.

De jam begint met een inleidende warming-up, gevolgd door begeleide thematische secties. Een onderdeel van 45 minuten heeft bijvoorbeeld het thema compositie. De secties worden tijdens de jam aangekondigd. Als je vragen hebt, neem dan gerust contact op met Candela via kamusa.art@gmail.com

Neem instrumenten mee!

De toegang is gratis en drankjes te koop zullen aanwezig zijn. De deuren openen om 15:00

Dit is onderdeel van het project Humanji 

29.03 Teken or Leave it: Workshop door Candela Murillo

TOL Workshop: “an exploration of movement and materials”
met Candela Murillo 

29 maart, 19.00u – 22:00u.

Tijdens deze workshop leidt Candela ons door een speelse verkenning van de interactie tussen beweging en materialen. Welk effect heeft het fysiek vasthouden van een hard voorwerp, in tegenstelling tot het verspreiden van poeder of het verplaatsen van vloeistof, op een creatief proces? Wat als niet alleen je hand verantwoordelijk is voor het creëren van een beeld, maar een voet of een heel lichaam? Deelnemers met allerlei soorten lichamen ervaren hoe het lichaam op verschillende manieren gebruikt kan worden om beelden en creaties achter te laten.

Graag oude kleren die vies mogen worden meenemen.

We hebben maar 15 plekken voor deze workshop dus reserveer je plek tot uiterlijk dinsdag 28 maart 2023 via anne@nieuwevide.nl.

Kosten: €10 voor een inloopworkshop, of €8,50 bij aankoop van een 10x workshop strippenkaart. Kun je niet betalen maar wil je toch graag komen, neem dan contact op met anne@nieuwevide.nl voor onze glijdende schaaltarief mogelijkheden.

Check onze website voor onze tarief opties: https://nieuwevide.com/tarieven/

Deze workshop is onderdeel van ons residency project: Humanji.

Op 12 april volgt een Teken or Leave it: Open Draw editie. “drawing bodies in motion”

Course offering: Artists’ Film – from idea to project

Course offering: ARTISTS’ FILMS

FROM IDEA TO PROJECT

A 2 month course to support beginning filmmakers

This course is aimed at students, recent graduates and artists in general, who coming from a visual arts background, wish to step into filmmaking, and successfully develop moving-image projects for screenings at festivals, cinemas and art spaces.

This trajectory will guide you from idea to project, teaching and helping you to create a strong project dossier in order to approach production companies, funding bodies, pitching labs, and so on. We will also be working on a personal strategy for your specific project: who to contact, where to apply, when, etc.

We will cover introductions to a broad range of topics, including an analysis of the field and professional landscape, what possibilities are out there for you, as well as writing treatments, statements, and finding the right context for your project to flourish. The workshop encompasses 4 group sessions of two hours each, as well as 2 individual sessions in which we will work on your materials, develop your ideas on paper and get them ready for the next steps towards production.

For more info click here

05.03. Finissage Untold Unfold

UNTOLD-UNFOLD Finissage 15:00u – 17:00u
Met muziek van Roelof Ruis.

Kom voor een drankje op de laatste dag van de expositie Untold – Unfold.
Met werk van Meli Kuhn, Marianne Lammersen & Candela Murillo.

In de tentoonstelling UNTOLD – UNFOLD reageerden de drie kunstenaars Meli Kuhn, Marianne Lammersen en Candela Murillo via hun werk op een woelige wereld die voortdurend aan verandering onderhevig is. Vertrekpunt is de constante zoektocht binnen in jezelf naar een verhouding tot deze wereld. Het gebeurt niet dáár, maar hier. Niet in snelheid, maar in vertraging. Niet in onrust, maar in stilte.

Sculpturen, performance, film, schilderijen – de ruimte wordt via verschillende media betast. De beelden onderzoeken, zonder te vinden of concluderen. Zij komen voort uit verlangens, fantasieën, nog onduidelijk en onbepaald, aftastend en groeiend. De werken bieden een alternatieve ervaring van een leven en wereld waar de ratio te vaak de overhand heeft. In die wereld waar de buitenkant, de eerste indruk, de schreeuw, het (harde) uitgesproken woord, de duiding en gevestigde structuur geregeld een platte ervaring voorschotelt, zoeken zij naar manieren hun omgeving van binnenuit te begrijpen. Van analyse en ontleding, tot vlucht en verstilling.

In plaats van naar buiten, kijken we in UNTOLD – UNFOLD eerst naar binnen

Vrijwilligers gezocht!

Wil jij werken op een creatieve plek tussen spannende nieuwe kunst? 

Nieuwe Vide is opzoek naar suppoosten om te helpen bij onze tentoonstellingen. Je werk bestaat uit het openen en aanzetten van de tentoonstelling, bezoekers verwelkomen en begeleiden, en de tentoonstelling aan het einde van de dag weer afsluiten. In de toekomst hebben we ook je hulp nodig bij openingen. Het is mogelijk om na de zomervakantie te beginnen.

We zoeken naar mensen die zelfstandig kunnen werken en betrouwbaar zijn. Kennis over kunst is geen vereiste. Als je maar enthousiast en geïnteresseerd bent.

Wij bieden je:
-een kijkje achter de schermen bij een tentoonstellingsplek
-kennis over hedendaagse kunst
-een gemeenschap van creatieven
-hulp bij een loopbaan in de kunst
-een vrijwilligersvergoeding

Interesse?
Stuur een korte mail waarin je je voorstelt naar info@nieuwevide.nl.

12 juni 2024

Nieuwe Vide op Houtfestival

 

Op zaterdag 15 en zondag 16 juni 2024 vindt het 39ste Houtfestival plaats. Dan kun je weer genieten van de meest verrassende en uiteenlopende optredens van lokale en internationale topartiesten. Op zaterdagavond van 18.00 – 23.59 uur trapt Houtnacht het festival af.

Dit Lichaam van Ons vult namens Nieuwe Vide op het tiny festival gedeelte weer een container. Vorig jaar toonden wij een performance van Candela Murillo en dit jaar zal Dit Lichaam van Ons de container vullen met uitbundige queer comics, zines, live story telling door Gu(u)s Møystad (20:00u) en worden er zineworkshops gegeven door Dido Drachman.

Ook is er een video installatie te zien van Valentijn Hamel. Deze video-installatie toont enkele drag video’s. Als dragartiest is Valentijn zijn favoriete bezigheid om verhalende elementen te combineren fantastische visuele ‘world building’, iets dat zich uitstekend leent voor het medium film. Hij gebruikt zijn liefde en kennis van animatie om anime-achtige scènes van zichzelf en zijn dragfamilie ‘HAUS of 4D’ te creëren.

GOLF-container
Ook Golf festival en Houtfestival slaan de handen weer ineen. Er zal tijdens Houtnacht een container staan met een programmering namens Golffestival.

Het GOLF-festival is een samenwerking tussen de Haarlemse culturele instellingen Nieuwe Vide, 37PK en Pletterij en Quartair in Den Haag. GOLF heeft als doel in Haarlem ruimte te bieden voor uitdagende, experimentele audiovisuele kunst en onderzoekt via artistieke weg de relatie tussen beeldende kunst en muziek.

Het Walrus | Performance
Geboren als Tjalling Schrik in Haarlem. Speelt 20+ jaar drums in theater voorstellingen bij Susies Haarlok, Orkater en Veenfabriek en is nu 2+ jaar actief met modulaire synthesizers. Zijn muziek is experimenteel, groovy, complex, duister en grappig.

Pjotr Lasschuit | Performance
Pjotr is een verhalenverteller. Gebruikmakend van zijn vaardigheden op het gebied van modulair en trompet, creëert Pjotr reizen die je optillen, neerhalen, maar nooit loslaten. Verwacht subtiele polyritmiek en jazzinvloeden in een voorstelling waarin geluid, improvisatie en momentverkenning centraal staan.

Jaromir Mulders | Perofrmance/Installatie: Tunnelvisie
Tunnelvisie is een installatie die bestaat uit een verzameling ledstrips die langs de wanden van een container zijn geplaatst. Samen vormen deze ledstrips een tunnel van licht. Deze tunnel vormt verschillende patronen gebaseerd op fenomenen uit de natuur.

27 mei 2024

Programma Dit Lichaam van Ons bij Nieuwe Vide 1 & 2 Juni

Naast de expositie opening van Dit Lichaam van Ons op 1 juni, 16:00u, gelijktijdig met Het Jong Feministisch Collectief Zinefest, zal er ook een programma zijn tijdens de stripdagen.

Opening Dit Lichaam van Ons
1 juni, 16:00u 

Sterric 1 juni 17:30
Stripmaker Sterric zal haar lievelingstrips en inspiraties met ons delen en het publiek uitnodigen om hun eigen boeken mee te nemen en te delen! Dit is een mogelijkheid om samen te komen als stripliefhebbers, nieuwe strips te ontdekken, vrienden te maken, en te ontprikkelen tijdens de drukke dagen van Stripdagen Haarlem.

Flash tattoos door Leyla Ali 13:00 – 18:00
Leyla is een illustrator en DLVO lid, met grote liefde voor primaire kleuren en gedurfde lijnvoering. Ze werkt graag aan projecten gefocust op sociale rechtvaardigheid en voor film- en animatiefestivals. Haar favoriete bezigheid is karakters tekenen en experimenteren met verschillende materialen. Haar nieuwste obsessie zijn animaties en tatoeage. Zij maakt speciale flash zinefest tattoos voor 1 juni! Je kunt haar een DM sturen voor een tijdslot. 

Panelgesprek 2 juni, 12:00 – 13:30 (Met brunch) 
Tijdens de Stripdagen Haarlem zal er in de expositie een panelgesprek plaatsvinden op 2 juni (met brunch, 12:00u) en er zal een intersectionele leeshoek/hang out zijn. Het panel zal bestaan uit Abe Borst, (Dit Lichaam van Ons) Mina Rassouli (Artez alumnus 2022), Herman Roozen ((voormalig) Stripmaker des Vaderlands), met als moderator: Sigge Stegeman.
Generatiekloof of generalisatiegekloot? Een gesprek over de toekomst en het verleden tussen drie generaties van stripmakers.

Daarnaast loopt live-tekenaar/visual note-taker Menah het Stripdagen weekend bij ons rond om visual note-taking te doen.

15 mei 2024

22.05.2024 Teken Or Leave it: Verhalend Tekenen – Gu(u)s Møystad

Teken Or Leave it: Verhalend Tekenen: Juxtapositie & beeldrijm door Gu(u)s Møystad (Dit Lichaam van Ons)

Dit Lichaam van Ons is een tijdelijk queer collectief bestaande uit 9 jonge stripmakers. Zij stellen de vraag: Hoe ziet de toekomst van strips in Nederland eruit? Zij beantwoorden deze vraag met een oproerige, queer en kleurrijke stripbundel én expositie bij Nieuwe Vide. Vanaf eind april nemen zij ook deel aan DOC4, onze artist in residency, en ontwikkelen daarmee nieuw werk voor de expositie die op 1 juni opent.

Voor Teken or Leave it geeft Gu(u)s Møystad in het kader van Dit Lichaam van ons een workshop verhalend tekenen. Hoe ontstaat een beeldverhaal? We doen onderzoek met twee verhalende technieken die een grote rol spelen in beeldverhalen: beeldrijm en juxtapositie. Hoe breng je twee afzonderlijke beelden en ideeën met elkaar in gesprek? Welke verhalen dringen zich dan op, en welke betekenissen roepen ze op?

We beginnen met een beeldbank te maken met inspiratie uit tijdschriften, en gaan vervolgens met beeldrijm en juxtapositie aan de slag om verhalen te ontdekken. Zo komen we spelenderwijs aan nieuwe (en soms verrassende!) verhalen.

Gu(u)s Møystad is een beeldend kunstenaar, schrijver & verhalenverteller gevestigd in Amsterdam. Zijn werk is een mengelmoes waar verhaal, tekst, beeld, waarheid en fictie in elkaar verweven en tot uiting komen in verschillende kunstvormen. Hij put uit de geschiedenis, fantasie en folklore, en is gefascineerd door tussenruimtes en de grenzen en kwetsbaarheden van het lichaam.

Zijn strips en illustraties zijn verschenen in gedrukte en online tijdschriften en platforms, waaronder De Lage Landen, Stripgids en Hard//Hoofd. Daarnaast publiceert hij zijn werk ook in eigen beheer en produceert hij de cyberzine ‘Brieven uit Skemer’.

Teken or Leave It is een 2maandelijkse avond bij Nieuwe Vide voor illustratoren, makers en mensen die graag creëren. Meedoen? DM/info@nieuwevide.nl

Volgende workshops:
19.06.2024
Abe Borst (Dit Lichaam van Ons):
Beat your Art Block
17.06.2024 (Dit Lichaam van Ons)
Indi Vos
Meer info: Teken Or Leave it

8 mei 2024

15.05.2024 – Jong Fems Zeefdruk workshop: Linda van Bruggen

JongFem Skill Sharing:
15.05.2024 geeft Linda van Bruggen / @Linski101 een DIY zeefdrukworkshop!

Aanmelden kan via Eventbrite
Waar: Energieplein 69, Haarlem
Tijd: 19:00u (18:30u inloop)
Toegang is gratis, donaties worden gewaardeerd <3
Wat te verwachten: DIY zeefdrukken, werken met inkt, eigen sjablonen maken, dus geen digitale formaten of belichten.
Deze workshop duurt 1, 5 uur tot 2 uur

Linda zal een introductie in het DIY-zeefdrukken geven. Zeefdruk is een druktechniek die gebruikt wordt voor meerdere grafische doeleinden, zoals textielbedrukking, affiches en kunstdrukken. Trek kleren aan die vies mogen worden. We gaan aan de slag met eigen sjablonen maken.

JongFem Skill Sharing
In maart, april en mei zullen er meerdere workshops plaatsvinden in het thema van intersectioneel feminisme en het maken van zines. Met de workshops werken we toe naar ons Zine Festival in het weekend van 1 en 2 juni tijdens de Haarlemse Stripdagen (@stripdagenhaarlem). Hou de socials van @nieuwevide en @jongfemcollectief in de gaten voor Zine Fest updates.

Dit is onderdeel van het traject van de Jong Fems waarbij wij werken naar ZineFest op 1 juni

18 april 2024

Teken Or Leave It: Workshop

24.04.2024 Teken Or Leave it Workshop door Leyla Ali – character design.

Dit Lichaam van Ons is een tijdelijk queer collectief bestaande uit negen jonge stripmakers. Zij stellen de vraag: Hoe ziet de toekomst van strips in Nederland eruit? Zij beantwoorden deze vraag met een oproerige, queer en kleurrijke stripbundel én expositie bij Nieuwe Vide. Vanaf eind april nemen zij ook deel aan DOC4, onze artist in residency, en ontwikkelen daarmee nieuw werk voor de expositie die op 1 juni opent.

Voor Teken Or Leave it geeft Leyla Ali in het kader van deze expositie en residency, een workshop over het proces en onderzoek naar karakterontwerp bij striptekenen, van schets tot eindresultaat.
Leyla is een illustrator met grote liefde voor primaire kleuren en gedurfde lijnvoering. Ze werkt graag aan projecten gefocust op sociale rechtvaardigheid en voor film- en animatiefestivals. Haar favoriete bezigheid is karakters tekenen en experimenteren met verschillende materialen. Haar nieuwste obsessie zijn animaties en tatoeage.

Dit Lichaam van Ons tovert Nieuwe Vide om tot een showcase van henzelf als kunstenaars en striptekenaars, met uitgelichte en uitvergrote beelden, schetsen, character designs uit het stripboek en nieuw werk gemaakt tijdens de residency in DOC4. Op deze manier wordt de expositie een fysieke uitbreiding van het boek ‘Dit lichaam van Ons’, door het collectief gelanceerd in mei 2024.

Dit zal onderdeel zijn van de Stripdagen Haarlem.
Deze expo – te zien tijdens de Stripdagen – zal naast werk van de kunstenaars zelf, ook worden uitgebreid met een lopend collectief kunstwerk waar het hele weekend aan wordt gewerkt en valt samen met het FemiZINE ManiFEST

🎨Teken or Leave It is een tweemaandelijkse avond voor illustratoren, makers en mensen die graag creëren.

Aankomende workshops:
24.04.2024
Leyla Ali (Dit Lichaam van Ons)

22.05.2024
Guus Moystad (Dit Lichaam van Ons)

19.06.2024
Abe Borst (Dit Lichaam van Ons)

17.06.2024 (Dit Lichaam van Ons)
Indi Vos

15 maart 2024

08.04.2024 – The Queer Image #3: Love Lies Bleeding & Aurélien Lepetit

8 april The Queer Image #3: Love Lies Bleeding & Aurélien Lepetit
Start #3 : 20.30u
Film: 20:45u

Schuur en Nieuwe Vide presenteren samen The Queer Image: een inter­sec­ti­o­neel inter­dis­ci­pli­nair film­pro­gramma met een queer femi­nis­tisch karakter. Samen kiezen we een film rond thema’s die spelen in de gemeenschap. Films waarin lgbtqia’ers en vrouwen niet gemar­gi­na­li­seerd worden of slachtoffer zijn, maar juist hun stem laten horen en in de spotlight staan.

Bij iedere vertoning nodigt Nieuwe Vide een maker uit, die geïn­spi­reerd op de thema’s van de film een visueel werk presenteert. Denk aan perfor­man­ce­kunst, videokunst, of een artist talk. Ook organiseren we bij iedere film een inleiding of nagesprek en nodigen we je uit om in het Schuurcafé na te borrelen en leden van de gemeenschap en de makers te ontmoeten. Op 8 april is de volgende editie.

Love Lies Bleeding In een afgelegen dorp in New Mexico wordt het leven van sportschoolmanager Lou volledig op zijn kop gezet wanneer bodybuilder Jackie in haar sportschool verschijnt. Jackie, die werkt bij de schietbaan van Lou’s criminele vader, zet alles op alles om te trainen voor de belangrijkste bodybuildwedstrijd in Las Vegas, iets waar Lou haar maar ál te graag bij helpt. Het prille maar intense liefdesgeluk krijgt echter een onverwachte wending wanneer Lou’s zus op brute wijze mishandeld wordt en in het ziekenhuis belandt. Al snel loopt alles op gewelddadige wijze uit de hand en moet Lou niet alleen het duistere verleden van haar vader onder ogen komen, maar ook dat van zichzelf. Deze ‘Thelma & Louise on steroids’, geregisseerd door Rose Glass (Saint Maud), is een excentrieke, romantische neo-noir-thriller over verlangen, obsessie en wraak.

Aurélien Lepetit, geboren in 1992 in Lyon, Frankrijk, is een multidisciplinaire kunstenaar, gevestigd in Amsterdam, Nederland. Hij werkt met installaties, sculpturen en textiel, en gebruikt momenteel geweven materiaal en wol op aluminium als schilderkunst. Lepetit is vooral bekend om zijn getufte textiel van gescheurde spiervezels en handgeblazen en gevormde glassculpturen gemonteerd of rustend op stalen technische sport uitrusting.

Klik hier voor info en tickets

15 maart 2024

Dit Lichaam van Ons – crowdfunding

Dit Lichaam van ons gaat landen bij Nieuwe Vide tijdens de STRIPDAGEN HAARLEM 31 mei/2 juni 2024
Dit queer collectief is een crowdfunding gestart!

Hoe ziet de toekomst van strips in Nederland eruit? In Dit Lichaam Van Ons geven wij – een queer groep van negen jonge stripmakers – antwoord op deze vraag met een oproerig, queer en kleurrijk bundel van gekke, mooie, gevoelige (en soms zelfs sexy!) verhalen!

Het boek wordt tegelijkertijd een manifest van de nieuwe generatie naar de oude garde toe en een pleidooi voor het ondergeschoven kindje van de kunstwereld naar de maatschappij in het algemeen, waarin onze visie voor de toekomst van de stripwereld wordt vertegenwoordigd: divers, queer, open, kritisch, maar vooral vol PASSIE en LOL.

Klik hier voor de crowdfunding en help mee!

13 maart 2024

OPEN CALL 𝔽𝕖𝕞𝕚🅉🄸🄽🄴 𝕄𝕒𝕟𝕚🄵🄴🅂🅃

Tijdens De Haarlemse Stripdagen 2024, host Nieuwe Vide een eendaags Zine festival in samenwerking met Jong Feministisch Collectief Haarlem. Tijdens dit evenement komen er kraampjes van makers, activisten, collectieven en kunstenaars. Daarnaast zullen er bands spelen en zal er eten zijn. Dit loopt parallel met de expositie in Nieuwe Vide van het queer stripmakers/kunstenaars collectief, Dit Lichaam van Ons (meer informatie daarover volgt). 


OPEN CALL FemiZine ManiFest
Nieuwe Vide & JongFem Collectief zijn op zoek naar makers, collectieven, activisten en kunstenaars die bezig zijn met kunst en activisme voor ons #ZineFest (1 juni 11:00 – 18:00u) Denk: Zines, drukwerk en activistische merch.

Lees hier meer/Meld je aan

8 maart 2024

27.03. Teken or Leave it: Una Jongenelis

Una Jongenelis (Amsterdam, 1997) is striptekenaar en beeldend kunstenaar. Naast haar beeldende kunstpraktijk heeft ze Psychologie en Orthopedagogiek gestudeerd. In haar werk worden vaak onderwerpen uit de psychologie op een toegankelijke en luchtige manier besproken. Zo maakte ze een strip over seksuele intimidatie en is ze nu bezig met een animatiefilm over paniekaanvallen.

 Teken Workshop 
Tijdens de workshop op 27 maart wordt aandacht besteed aan hoe je je eigen ervaringen kunt omzetten in beeld en hoe je dit doet op een manier dat je er andere mensen mee kunt bereiken. Nieuwe Vide werkt hiermee richting de @stripdagenhaarlem in juni waarbij we willen nadenken over beeld, impact, persoonlijke verhalen en feminisme en podium geven aan politieke makers.Teken of Leave It is een tweemaandelijkse avond bij Nieuwe Vide: voor illustratoren, makers en allerlei mensen die graag creëren. Tijdens deze avonden kunnen we samenwerken, van elkaar leren, of gewoon afzonderlijk maar zij aan zij aan individuele projecten werken.

Lees hier meer over de workshop

 

8 maart 2024

29.03. – Queer Artist Meet up

Queer Artist Meet up #1
De Queer Artist Meetup is een samenwerking tussen HTQ & Nieuwe Vide voor en door queer artiesten en makers die betrokken zijn bij alles – van beeldende kunst tot muziek tot literatuur en performance. Dit doen we om ruimte te bieden voor verbinding en samenwerking binnen onze queergemeenschap.

Eerste bijeenkomst 29 maart
Onze eerste meetup vindt plaats op 29 maart van 16-18:00 uur in Nieuwe Vide Artspace and Studios. Deze eerste bijeenkomst wordt georganiseerd door Miles Silvagni en Anne Mul onder het genot van een drankje en een hapje.

Lees hier meer

8 maart 2024

JongFem Skill Sharing Workshops vanaf 12 maart

Ter ere van Internationale Vrouwendag kondigen JongFem & Nieuwe Vide, met trots JongFem Skill Sharing! Als aftrapper beginnen we dinsdag 12 en 19 maart met een tweedelige zine workshop van Lotte van den Hoogen founder van Fe.mini.ism

JongFem Skill Sharing
In maart, april en mei zullen er meerdere workshops plaatsvinden in het thema van intersectioneel feminisme en het maken van zines. Met de workshops werken we toe naar ons Zine Festival in het weekend van 1 en 2 juni tijdens de Haarlemse Stripdagen (@stripdagenhaarlem). Hou de socials van @nieuwevide en @jongfemcollectief in de gaten voor Zine Fest updates.

Wat is JongFem
Jong Feministisch Collectief Haarlem, ookwel bekend als JongFem, is een Haarlems collectief door en voor jongeren met als doel jongeren in aanraking te laten komen met intersectioneel feminisme en alles wat daar bij komt kijken. JongFem organiseert onder andere workshops, filmavonden en demonstraties. Dit gebeurt in samenwerking met en vanuit de locatie van Nieuwe Vide. Wil je meer weten over JongFem? Volg @jongfemcollectief op Instagram of stuur een mailtje naar jongfemcollectief@gmail.com

Over Fe-mini-ism
Lotte van den Hoogen is founder van het project Fe-mini-ism, waarmee ze verbinding wil uitlokken door het delen van persoonlijke verhalen.
In de eerste workshop wordt aan alle deelnemers gevraagd een zine te maken over een ervaring/levensverhaal rond intersectioneel feministische thema’s waarvan zij denken dat ze iemand anders ten goede kunnen komen. Deze ervaring/dit verhaal kan iets zijn dat hun leven veranderd heeft of gewoon iets dat hen is overkomen toen ze die ochtend naar de bushalte liepen.

In de tweede workshop zullen de deelnemers eerst in gesprek gaan over feministische bewegingen. Daarna gaan we zines maken vanuit deze thematiek en kennis. Leer meer over Fe.mini.ism via www.fe-mini-ism.com

Bekijk hier alle aankomende Jong Fem Skill Sharing Workshops

6 maart 2024

Nieuwe Teken or Leave it Data

Aankomende edities

13 maart – Open draw 19:00u – 22:00u
27 maart – Workshop 19:00u – 22:00u
10 april – Open draw 19:00u – 22:00u
24 april  – Workshop 19:00u – 22:00u
8 mei – Open draw 19:00u – 22:00u
22 mei – Workshop 19:00u – 22:00u
5 juni – Workshop 19:00u – 22:00u

Open: 18.30u – 22.00u
Workshops worden komende week aangekondigd

Lees hier meer over Teken Or Leave it

6 maart 2024

07.04.2023 – Finissage (In)valuable, (in)visible

We heten je graag welkom op de finissage van Eva Kreuger’s tentoonstelling (In)valuable, (in)visible om 16:00u bij Nieuwe Vide, Energieplein 69, Haarlem.
Dit is de kans om nog het nieuw toegevoegde werk in samenwerking met Christopher Reichling die speciaal voor deze expositie twee nummers maakte met alle (printer)geluiden uit de expositie ,waarbij Eva Kreuger met archiefmateriaal weer een videowerk maakte.
Luister hier Prnt Ct Cpy Pst en hier Delay Decay, Release Repeat, Return Sustain.

Over de tijd is de expositie verandert door het aangeleverde materiaal van bezoekers, deelnemers aan workshops, bijeenkomsten van activisten en makers, aanpassingen en toevoegingen van Eva Kreuger zelf. Ook door het binnenlopen van de expositie werd men meteen onderdeel van de expositie door de bewegingscamera die bezoekers vastlegde en dit beeldmateriaal in de expositie terecht kwam. Daarnaast werd in samenwerking met Jaromir Mulders een bewegingssensor geplaatst die actief kleine robots aanstuurde om op knopjes van printers te duwen.

26 februari 2024

04.03.2024 The Queer Image #2: Loss of Heat & Drive Away Dolls

Schuur en Nieuwe Vide presenteren samen The Queer Image: een inter­sec­ti­o­neel inter­dis­ci­pli­nair film­pro­gramma met een queer femi­nis­tisch karakter. Samen kiezen we een film rond thema’s die spelen in de gemeenschap. Films waarin lgbtqia’ers en vrouwen niet gemar­gi­na­li­seerd worden of slachtoffer zijn, maar juist hun stem laten horen en in de spotlight staan.

Bij iedere vertoning nodigt Nieuwe Vide een maker uit, die geïn­spi­reerd op de thema’s van de film een visueel werk presenteert. Denk aan perfor­man­ce­kunst, videokunst, of een artist talk. Ook organiseren we bij iedere film een inleiding of nagesprek en nodigen we je uit om in het Schuurcafé na te borrelen en leden van de gemeenschap en de makers te ontmoeten.

Op 4 maart is de eerstvolgende editie.
Ter ere van Queer History Month presenteert Nieuwe Vide met trots de tweede editie van The Queer Image, waarin een baanbrekende lhbtiq+ korte film wordt gecombineerd met de release van Ethan Cohen en Tricia Cooke’s ‘Drive Away Dolls’.

klik hier voor volledige informatie en kortingscode

14 februari 2024

28.02.2024 – Week van de Haarlemse nacht: Open draw Music edition & Meer Queer

Woensdag 28 februari is er van alles te doen bij Nieuwe Vide in het kader van de Week van de Haarlemse Nacht georganiseerd door Nachtwacht Haarlem.

28.02.2024 WEEK VAN DE HAARLEMSE NACHT – Open Draw & Music Night edition & Meer Queer gesprek
19:00u  – 22:30u Teken or Leave it: Live music night edition: DJ Hopmaxx & Jaromir Mulders, live music & visuals
20:00u – 21:00u Meer Queer gesprek (vindt plaats in aparte ruimte)
19:00u – 22:00u Expositie: (In)valuable, (in)visible

Lees hier alles over deze avond

7 februari 2024

14.02.2024 Teken Or Leave It: Explore materials

14.02.2024, 19:00u
De eerstvolgende Open draw bij Nieuwe Vide is er eentje die gericht is op materialen. Breng je project mee, probeer iets nieuws uit, wij stallen al onze materialen uit!
Teken or Leave it vindt plaats, om de week op woensdag, bij Nieuwe Vide, afwisselend met een workshop.
Vind het volledige programma hier
Zet alvast 28 februari in je agenda want dat wordt een speciale Week van de Haarlemse Nacht editie: met een live DJ set van DJ Hopmaxx gecombineerd met live visuals door middel van live coding van Jaromir Mulders, waarbij je je maakproces kan laten beïnvloeden door geluid/muziek, net als Jaromir reageert op de muziek met zijn visuals. Kom dansen, kom tekenen of gewoon kijken, vanaf 19:00u. 

24 januari 2024

31.01.24: Teken or Leave it: (re)working archival images

31.01.24 Teken or Leave it Workshop: (re)working archival images – Eva Kreuger
Dit is onderdeel van de huidige expositie (In)valuable, (in)visible – The circular archive and value production in artistic spaces (Tentoonstelling geopend: vrij-zo 20.01.2024 – 07.04.2024)

Tijdens de workshop op 31 januari gaan we aan de slag met verschillende manieren om met bestaand beeld nieuw werk te maken. Denk bijvoorbeeld aan collages, digitale beeldbewerking, het samenstellen van een nieuwe fotoserie, printen, knippen en kopiëren. Je kan zelf een foto (of foto’s) meenemen waar je iets mee wil maken of je kan in de expositie een foto uit het aanwezige archief kiezen.
Bij het werken met (fotografisch) archiefmateriaal maak je gebruik van een beeld dat al bestaat. Je kan je hier allerlei vragen bij stellen, waarom gebruik ik dit beeld? Wat vertelt deze foto nu al en wat zou ik aan het beeld willen veranderen? Welk verhaal wil ik dat het gaat vertellen? We kunnen ons ook afvragen welke foto’s het waard zijn om te bewaren en waarom er van sommige onderwerpen veel meer beeldmateriaal te vinden is dan van andere.
De foto die je gaat gebruiken is misschien gemaakt door iemand anders. Misschien staan er familieleden op? Misschien weet je wel helemaal niet waar de foto vandaan komt en wat er precies op afgebeeld wordt. Je kan je fantasie de vrije loop laten of proberen een nieuwe manier te vinden om het verhaal van de foto te vertellen.

Teken or Leave It is een tweemaandelijkse avond voor illustratoren, makers en mensen die graag creëren. Tijdens deze avonden kunnen we samenwerken, van elkaar leren, of gewoon apart maar naast elkaar aan individuele projecten werken. Maar Teken or Leave It is vooral een moment om te ontspannen en te creëren.
Eén avond per maand is er een open tekenavond – en op de andere avond wordt een thematische workshop gegeven door een gastkunstenaar, met daarna een open tekenavond.

Volg Teken Or Leave It ook op Instagram
Bekijk hier het volledige Teken Or Leave It Programma

16 januari 2024

22.01.24 – The Queer Image @Schuur

Schuur en Nieuwe Vide presenteren samen The Queer Image: een inter­sec­ti­o­neel inter­dis­ci­pli­nair film­pro­gramma met een queer femi­nis­tisch karakter. Samen kiezen we een film rond thema’s die spelen in de gemeenschap. Films waarin lgbtqia’ers en vrouwen niet gemar­gi­na­li­seerd worden of slachtoffer zijn, maar juist hun stem laten horen en in de spotlight staan.

Bij iedere vertoning nodigt Nieuwe Vide een maker uit, die geïn­spi­reerd op de thema’s van de film een visueel werk presenteert. Denk aan perfor­man­ce­kunst, videokunst, of een artist talk. Ook organiseren we bij iedere film een inleiding of nagesprek en nodigen we je uit om in het Schuurcafé na te borrelen en leden van de gemeenschap en de makers te ontmoeten.

Bernardo Zanotta (1996, Brazilië) is een filmmaker en beeldend kunstenaar gevestigd in Amsterdam. Zijn films combineren historische en fictieve verhalen die genre en conventie ondermijnen. Zijn werk is internationaal tentoongesteld op kunstlocaties, bioscopen en festivals, waaronder FID Marseille, Rotterdam en Locarno, waar hij de Pardino d’Argento ontving voor zijn film Heart of Hunger (2018). Naast korte en middellange projecten ontwikkelt hij momenteel zijn eerste speelfilm.

Op 22 januari zien we een stukje van Wild Fruits, zijn nieuwe korte film, en horen van Zanotta over queer ‘period pieces.’ Achteraf zullen we een kort gesprek houden over wat we hebben gezien en de linkjes leggen tussen Orlando en Wild Fruits.

Klik hier voor meer informatie

12 januari 2024

20.01.2024 – Nieuwjaarsborrel & opening

Iedereen is uitgenodigd voor de opening én nieuwjaarsborrel op 20 januari vanaf 16:00u
Gelijktijdig opent de nieuwe tentoonstelling (In)valuable, (in)visible van kunstenaar Eva Kreuger.
We proosten graag met jullie op het nieuwe jaar, op het voortbestaan van Nieuwe Vide en de nieuwe tentoonstelling.

5 januari 2024

Teken or leave it 2024

We beginnen weer met onze open tekenavonden en workshops onder de noemer Teken Or Leave It

Aankomende data
17.01.24 Open draw
31.01.24 Workshop: (re)working archival images – Eva Kreuger
(als onderdeel van diens expositie bij Nieuwe Vide)
14.02.24 Open draw
28.02.24 Live Music & Drawing (tijd wordt nog aangekondigd)
Open: 18.30u – 22.00

Donatie: €3,00*
Workshop €10,00*

Teken or Leave It is een tweemaandelijkse avond voor illustratoren, makers en mensen die graag creëren. Tijdens deze avonden kunnen we samenwerken, van elkaar leren, of gewoon apart maar naast elkaar aan individuele projecten werken. Maar Teken or Leave It is vooral een moment om te ontspannen en te creëren.

Eén avond per maand is er een open tekenavond  – en op de andere avond wordt een thematische workshop gegeven door een gastkunstenaar, met daarna een open tekenavond. Schuif woensdag 17 januari aan bij de Nieuwe Vide van 19:00-22.00 voor de eerste open draw van het jaar.

 

12 december 2023

Lost and never found – Ahmad Mallah

Lost and never found – Ahmad Mallah

Wij van Nieuwe Vide zijn solidair met de slachtoffers van genocide en veroordelen de jarenlange onderdrukking van het Palestijnse volk. Nieuwe Vide beschouwt vrede en het einde van de bezetting als de enige oplossing om een ​​einde te maken aan de apartheid. Wij willen steun blijven bieden aan de vrede, steun aan Palestijnse kunstenaars. Om te beginnen zullen wij op ons gebouw het spandoek ‘Lost and never found’ van de Palestijns-Syrische queer kunstenaar Ahmad Mallah tonen, wij zullen niet zwijgen, om in solidariteit is om kunstenaars te laten zien dat ze niet alleen zijn als anderen zich afkeren. Ons doel zal altijd zijn om solidariteit te uitten, om ruimte te bieden voor zichtbaarheid en verbinding, om de gezichten van de abstracte verhalen te laten zien.

 

We raden u aan het werk van Ahmad Mallah te gaan bekijken op verschillende plekken in Nederland, bijvoorbeeld bij No Limits! Art Castle in het Sexyland gebouw, als onderdeel van de tentoonstelling ‘Protest’ die op 8 december werd geopend.

 Zowel op zijn website als bij No Limits! Art Castle verkoopt Ahmad alle portretten uit deze serie en schenkt 50% van het geld aan de PCRF, het Palestine Children’s Relief Fund, om zijn kunstpraktijk in solidariteit met het Palestijnse volk te brengen.

 

https://artahmadmallah.com/

Meer info & Artist statement

7 december 2023

Winterstop

Vanaf 1 december tot en met 10 januari is de tentoonstellingsruimte gesloten en het team minder bereikbaar.

Naast een tentoonstellingsruimte is Nieuwe Vide ook een broedplaats met ateliers, dus elk moment van de dag en nacht zijn er mensen in het pand aanwezig. In het nieuwe jaar kondigen wij nieuwe Teken Or Leave It open draws
& workshops aan. Vanaf 17 januari begint de Soephoek op woendag (13:00u) weer.

Zet alvast 20 januari in je agenda voor de opening van ‘(In)valuable, (in)visible: the circular archive and value production in artistic spaces‘ door Eva Kreuger.

6 december 2023

Studio’s te huur

Ateliers te huur (english below)

Bij Nieuwe Vide komen twee ateliers vrij. Nummer 23 per direct en nummer 21 per 1 januari. Nieuwe Vide is een tentoonstellingsruimte en broedplaats, met open evenementen, exposities, ateliers en meer. We zijn op zoek naar actieve, betrokken studiomakers, waarbij we letten op de balans tussen kunstenaars en andere creatieve makers. Kijk op www.nieuwevide.nl voor ons programma. Elke woensdag om 13:00u eten we soep met elkaar, ook organiseren we regelmatig atelierbezoeken bij elkaar en staan we open voor nieuwe initiatieven. Bij interesse graag reageren voor 10 december, zondagnacht 12 uur via ballotage@nieuwevide.nl. Lees de aanmeld procedure hieronder.

 

English:
Two studios available at Nieuwe Vide. Number 23 per immediately and number 21 as of January 1st. Nieuwe Vide is an exhibition space and cultural hub, with open events, exhibitions, studios and more. We are looking for active, involved studio makers, where we focus on the balance between artists and other creative makers. Visit www.nieuwevide.nl for our programme. Every Wednesday at 1:00 PM we eat soup together, we also regularly organize studio visits with each other and we are open to new initiatives.
When interested, please respond before December 10th, 00:00 on Sunday night via ballotage@nieuwevide.nl. Read the registration procedure below.
15 november 2023

22.11.2023 – Open Draw/Activism walk in – laatste Teken or Leave it van het jaar

Teken or Leave It is een tweemaandelijkse avond voor illustratoren, makers en mensen die graag creëren. Tijdens deze avonden kunnen we samenwerken, van elkaar leren, of gewoon apart maar naast elkaar aan individuele projecten werken. Maar Teken or Leave It is vooral een moment om te ontspannen en te creëren. Vorige keer was er een workshop van Fe-mini-ism, waarbij mensen zijn begonnen met het maken van feministische zines. Jullie zijn welkom om daarmee verder te gaan, of totaal iets anders te doen. Vanuit deze feministische lens kunnen we ook de huidige wereld bespreken, uitting geven en verwerken van de heftige gebeurtenissen in Gaza. Wij staan solidair met Palestina, bieden altijd al ruimte aan activisten en snappen dan ook goed dat het mensen bezig houdt. Wil je daar uiting aan geven, je medemens opzoeken, je spandoek maken voor de aankomende Cease Fire demonstraties of Palestina wake, wees bij ons welkom. De thee staat klaar.

Wij zorgen voor een ruimte en er zal wat materiaal beschikbaar zijn om mee te experimenteren.

Eén avond per maand is er een open tekenavond – en op de andere avond wordt een thematische workshop gegeven door een gastkunstenaar, met daarna een open tekenavond. De workshops bestonden tot nu toe uit feministische zines maken, je eigen (politieke) thematiek vinden, technieken leren, zoals gifjes en schilderen en volgend jaar bieden we nog meer ruimte en workshops aan.

Schuif om de woensdag aan bij de Nieuwe Vide van 19:00-21:30. De deuren openen om 18:30.

1 november 2023

08.11.2023 – Workshop Teken Or Leave it: FE-MINI-ISM

Workshop
Teken or leave it: 19:00u – 22:00u.Lotte van den Hoogen presenteert haar project Fe-mini-ism, waarmee ze verbinding wil uitlokken door het delen van persoonlijke verhalen. In deze workshop wordt aan alle deelnemers gevraagd een zine te maken over een ervaring/levensverhaal rond feministische thema’s waarvan zij denken dat ze iemand anders ten goede kunnen komen.
Deze ervaring/verhaal kan iets zijn dat hun leven verandert of gewoon iets dat hen is overkomen toen ze die ochtend naar de bushalte liepen. We gaan zines maken vanuit deze thematiek.
Teken or Leave It is een tweemaandelijkse avond voor illustratoren, makers en mensen die graag creëren. Tijdens deze avonden kunnen we samenwerken, van elkaar leren, of gewoon apart maar naast elkaar aan individuele projecten werken. Maar Teken or Leave It is vooral een moment om te ontspannen en te creëren.
Breng je eigen materiaal en project waar je aan werkt, ideeën, en wat je maar wilt. Wij zorgen voor een ruimte en er zal wat materiaal beschikbaar zijn om mee te experimenteren.
Een avond per maand is er een open tekenavond en op de andere avond wordt een thematische workshop gegeven door een gastkunstenaar met daarna een open tekenavond.
Schuif om de woensdag aan bij de Nieuwe Vide van 19:00-21:30. De deuren openen om 18:30.
Kosten: 10 euro*
We werken met een ’sliding scale’ Kun je het niet betalen, stuur ons een bericht!

Energieplein 69, Haarlem 

20 oktober 2023

Nieuwe datum! (In)valuable, (in)visible – Solo tentoonstelling Eva Kreuger

!Nieuwe datum!
(In)valuable, (in)visible: the circular archive and value production in artistic spaces – Solo tentoonstelling Eva Kreuger

Na eerder uitstel is een nieuwe datum gekozen voor de tentoonstelling van Eva Kreuger. Deze zal openen op 20 januari, 2024, om 16:00u en is te zien tot en met 7 april, 2024. De workshop door Kreuger bij Teken or Leave it zal ook vallen in de tentoonstelling periode: 31 januari, 19:00u waarbij we aan de slag gaan met (zelf meegenomen) archiefmateriaal dat onderdeel zal worden van de tentoonstelling.

Lees hier meer over de tentoonstelling

19 oktober 2023

20.10.2023 Wij zijn vandaag gesloten – globale Palestina staking

Vandaag zijn wij gesloten

Vandaag, 20 oktober, is er een globale staking uit solidariteit met de mensen in Palestina. We rouwen en lezen om meer te leren en te begrijpen.

Wij moedigen aan om naar de wake georganiseerd door Breed Platform Palestina te gaan op zondag 22 Oktober om 14.00 uur op de Grote Markt in Haarlem*

*dit is een maandelijkse bijeenkomst, deze keer zullen ze donaties inzamelen voor noodhulp in Gaza. Doneer alsjeblieft als je kunt.

1 augustus 2023

24.09.2023 REBEL DYKES – Nieuwe Vide x Schuur x HTQ

REBEL DYKES – Nieuwe Vide x Haarlem Town Queers x Schuur
Tijd wordt nog aangekondigd
Lange Begijnestraat 9, 2011 HH, Haarlem

In samenwerking met Haarlem Town Queers en de Schuur zal op 24 augustus de film Rebel Dykes vertoond worden. HTQ & Nieuwe Vide zorgen daarbij voor de randprogrammering. Hou de website van de Schuur in de gaten voor tijden en info.

Koop hier alvast kaartjes

1 augustus 2023

Zomerstop! September: SPREADING SEEDS – Conversations cultivating change – Nieuwe Vide’s speakers series #1

Dit weekend (vrijdag – zondag 12:00u – 17:00u) is het laatste weekend om Spreading Seeds: Reflections on forming futures door Lola Maggi te bezoeken (t/m 30 Juli). Daarna zijn we de gehele maand augustus gesloten.

SPREADING SEEDS – Conversations cultivating change – Nieuwe Vide’s speakers series #1
Naming feminicide: a conversation about space, place and artistic interventions in the context of gender based violence.

08.09.2023
19:30u – inloop
20:00u start programma
Gratis toegankelijk

Dit programma is onderdeel van ons jaar thema Spreading Seeds en is onderdeel van de tentoonstelling van Lola Maggi
‘Spreading Seeds: Reflections on forming futures’.

Wij zijn in augustus gesloten. Wel zijn er in het gebouw/broedplaats studiomakers aan het werk.

In september gaan wij verder met het programma en vervolgd de tentoonstelling van Lola Maggi met een programma waarbij de intersecties van activisme en kunst in de context van gendergerelateerd geweld en feminicide centraal staat. Lees hier meer over het programma.

20 juni 2023

21.06: Teken or leave it: Open draw

Aankomende ‘Teken Or Leave It’: Open Draw
21.06.2023, 19:00 – 22:00 uur
Deuren open: 18:30u.

Om de woensdag; workshops en open teken avonden in de kunstruimte. Dit is een tweemaandelijkse avond voor kunstenaars, illustratoren, makers & iedereen die van creëren houdt.
Meer info: https://nieuwevide.com/teken-or-leave-it/?lang=nl…

14 juni 2023

Afscheid curator Liesbeth Visee, officiële aankondiging curator Anne Mul 

Curator Liesbeth Visee neemt komende maand afscheid van Nieuwe Vide. Na vele jaren betrokken geweest te zijn bij de stichting gaat zij een nieuwe uitdaging aan bij St Joost School of Art & Design.

 

Liesbeth Visee

Visee: “De afgelopen jaren heb ik ongelooflijk veel geleerd en gedaan bij Nieuwe Vide. Het waren mooie maar soms ook roerige tijden, waarin ik samen met het geweldige team inspirerende en spraakmakende projecten heb mogen realiseren. Met vertrouwen draag ik de koers van Nieuwe Vide over aan de rest van het team, die dat zonder twijfel op een goede manier verder zullen vormgeven. Ik ben ontzettend dankbaar voor alles wat ik hier heb kunnen doen, en wens Nieuwe Vide een mooie en tegendraadse toekomst toe.”

Met het vertrek van Liesbeth Visee kondigen we ook graag officieel de positie van curator Anne Mul aan. Anne Mul is sinds begin 2022 al werkzaam als co-curator voor Nieuwe Vide, en zal de komende tijd de inhoudelijke koers in samenwerking met de rest van het team verder voorzetten.

 De gehele Nieuwe Vide broedplaats en het team bedankt Liesbeth voor haar grote inzet voor de kunstwereld in Haarlem en wenst Liesbeth veel geluk met haar nieuwe baan!

Anne Mul

24 mei 2023

07.06.2023 Workshop Playing with impermanence: exploration of materials

Onze huidige DOC 4* artist in resident Lola Maggi (zij/die) is een Chileense beeldend kunstenaar die architectuur en beeldende kunst heeft gestudeerd, met als hoofdvak beeldhouwkunst aan de Finis Terrae Universiteit in Chili. Hun huidige praktijk richt zich op het onderzoeken en experimenteren met de uitkomsten van beweging op materialen.

Tijdens de aankomende Teken or Leave it workshop: Spelen met vergankelijkheid: verkenning van materialen zal Lola, met een achtergrond in architectuur en schone kunsten, ons begeleiden bij het omzetten van ideeën in fysieke representaties met behulp van materialen zoals papier en touw. We zullen materialen verkennen en hoe een actie in volumes kan worden uitgedrukt. We gaan vergankelijke modellen maken met klei en papier.

*DOC4 is een artist-in-residence locatie aan de Scheepmakersdijk in Haarlem, waar (inter)nationale kunstenaars een tijd kunnen wonen en werken. Het programma van DOC4 wordt gecoördineerd door 37PK in samenwerking met Nieuwe Vide. 37PK ontving hier de Amerikaanse urban artist Gaia, de Eritrees-Ethiopische schrijver Sulaiman Addonia en de Italiaanse kunstenaar Luca Grimaldi. In 2022 ontving Nieuwe Vide hier kunstenaar Harun Morrison.

Meer info over Maggi’s residency en opvolgende expositie volgt.

 

10 mei 2023

Houtnacht&Houtfestival

 

Nieuwe Vide sloot zich weer aan bij Houtnacht en Houtfestival tijdens het weekend op zaterdag 17 juni 2023, (18:00-23:59u) en zondag 18 juni (12:00-23:00u). We waren onderdeel van het Tiny Festival waar cultuur een extra podium krijgt tijdens dit muzikale Houtweekend. Nieuwe Vide toont tijdens Houtnacht de performance Humanji: een sonisch en visueel hypnotiserende performance, een relatie tussen geluid, beeld en beweging. Op zaterdag avond was er een performance van Candela Murillo. Op beide dagen toonden we een video installatie gebaseerd op de performance die voort kwam uit de residency periode afgelopen lente bij Nieuwe Vide. Deze performance vraagt van alle aanwezigen om comfortabel te worden met oncomfortabel zijn. De abstracte, donkere reis zal gericht zijn op het verkennen van de mogelijkheden van fysieke expressie en kwetsbaarheid waarbij een van de primaire zintuigen van alle performers wordt verwijderd: zicht.

Humanji is een project dat bestaat uit de creatie en uitvoering van een album van Starkbravado naast een fysieke creatie en uitvoering gechoreografeerd door Candela Murillo. Dit project is mede gecureerd door Nieuwe Vide.

 

 

Team:

Performers in video: Rebecca Lillich, Roberta Maimone, Anna Riley-Shepard, Arturo Vargas, Jefta Tanate, Candela Murillo
Performer Houtnacht: Candela Murillo.

Light design: Julia van der Veen

Music composer: Lewis Harrison Filmmaker & editor: Niko Murillo

Regisseur: Candela Murillo

Curator Nieuwe Vide: Anne Mul
Dit project wordt ondersteund door Stad Haarlem en Gemeente Haarlem

 

19 april 2023

Live Action Painting events

TEKEN OR LEAVE IT TAKE-OVER: live action painting
Gedurende deze twee weken geeft illustrator en vormgever Frank Petiet Live Action Painting workshops op de Nieuwe Vide.
Druppel, druip, gooi, paint bombing!

Kijk naar de klassiekers, ontwikkel je eigen stijl en creëer een meesterlijke chaos in deze bijzondere schildersessies in de expositiezaal bij Nieuwe Vide. Elke sessie is uniek en heeft een speciaal thema. live band of DJ.
Leer action painting technieken en neem je eigen werk mee naar huis.

Reserveer van te voren, er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Meer info hier

8 maart 2023

15.03 Teken or Leave it

Teken Or Leave it – 15.03.2023, 19:00u – 22:00u

Teken or Leave It is een tweemaandelijkse avond voor illustratoren, makers en mensen die graag creëren. Tijdens deze avonden kunnen we samenwerken, van elkaar leren, of gewoon apart maar naast elkaar aan individuele projecten werken. Maar Teken or Leave It is vooral een moment om te ontspannen en te creëren.

Deze keer wordt de open draw gehost door Sarah Gillespie. Sarah is kunstenaar, commissielid bij Generator Projects, en via onze ‘Studio Swap’ met onze eigen Judith Pool momenteel onze studio swap resident bij Nieuwe Vide Artspace. Ze is in haar eigen woorden een “professional paper folder, and finder of lost things” in Dundee, Schotland.

Breng je eigen materiaal en project waar je aan werkt, ideeën, en wat je maar wilt. Wij zorgen voor een ruimte en er zal wat materiaal beschikbaar zijn om mee te experimenteren.
Een avond per maand is er een open tekenavond en op de andere avond wordt een thematische workshop gegeven door een gastkunstenaar met daarna een open tekenavond.
Schuif om de woensdag aan bij de Nieuwe Vide van 19:00-22.00u. De deuren openen om 18:30u.


Beeld: Sarah Gillespie

Goed om te weten:
Open tekenavond (€3,- losse entree)/Workshopavond met gastkunstenaar (€10,- losse entree)

(Mocht het niet mogelijk zijn om te betalen dan ben je van harte welkom gratis deel te nemen.
Als je hiervan gebruik wilt maken stuur ons dan een mail of laat het weten aan de deur.)

Aankomend:
-15 maart: Open tekenavond hosted door Sarah Gillespie
-29 maart: Workshop door Candela Murillo / Kamusa Art in het kader van Humanji

21 februari 2023

Teken Or Leave It Workshop door Faria van Creij-Callender

De workshop vindt plaats op 01.03.2023 van 19:00 tot 22:00. 

Faria van Creij-Callender (1998) is een surrealistische schilder die zich bezighoudt met een speelse benadering van dualiteit. Ze is momenteel af aan het studeren van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst. Symboliek, het verleden en heden, en gelaagdheid die vervolgens tot haar gemixte achtergrond spreken komen voornamelijk naar voren in haar composities.

De workshop
De stijl van Faria is gebaseerd op laat-Renaissance en Barok-achtige invloeden die vervolgens in hedendaagse situaties worden geplaatst en dit zal terugkomen in de workshop zelf. Bloemboeketten zullen als stillevens worden gebruikt om of realistisch na te tekenen, of/en volledig uit elkaar getrokken worden om eigen composities mee te maken. Er is de mogelijkheid om tips te krijgen hoe een tekening zo natuurgetrouw mogelijk op te bouwen, of om juist helemaal in je eigen bloemenwereld te duiken.

Meld je aan voor de workshop door een mail te sturen naar info@nieuwevide.nl

De workshop kost €10 per persoon, voor mensen die dit niet kunnen betalen zijn er geen kosten aan de workshop verbonden. Zie hier voor algemene informatie over Teken Or Leave It en andere data.

16 februari 2023

We stellen ons team & bestuur voor!

 

Sinds 2022 bestaat het bestuur van Nieuwe Vide uit:

Roomyla Choenni (zij/haar) – voorzitter
Eva Kreuger (zij/die) – secretaris
Dennis Elzinga (hij/hem) – penningmeester
Manique Hendricks (zij/haar) – algemeen bestuurslid
Loulou Sjerps (zij/haar) – algemeen bestuurslid
Marianne Hotske Hamersma (zij/haar) – algemeen bestuurslid

Klik hier voor meer info over ons Nieuwe Bestuur!

Ook ons team heeft wat nieuwe gezichten!

Liesbeth Visee (zij/haar) Curator
Anne Mul(die/diens – hen/hun) Curator en projectcoördinator
Saskia Burggraaf (die/zij) Content & Visuele ondersteuning
Shae Cabrita da Palma (hij/hem) Administratie, PR & communicatie
Wil Maris (zij/haar) Administratie/coördinatie vrijwilligers

klik hier voor meer over de organisatie en het team van Nieuwe Vide

1 februari 2023

Teken Or leave It Workshop door Marianne Lammersen

Cut & Twist & Paste: Een workshop die het maken van collages in/op/met/door/voorbij papier stimuleert door @mariannelammersen

Waar: Nieuwe Vide Broedplaats (energieplein 69, 2031 TC Haarlem)

Wanneer: woensdag 1 februari 2023; 19-22uur

Wat: Doe mee met een workshopeditie van TOL! Deze workshop word gehost door Nieuwe Vide Studio-kunstenaar @mariannelammersen

Tijdens deze workshop ga je aan de hand van korte oefeningen en regels (die overtreden kunnen worden) een verzameling materialen maken en toewerken naar het maken van je eigen collages.

Reserveren: Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen dus reserveer snel je plek!

Reserveren kan dan tot uiterlijk maandag 30 januari, 2023 via anne@nieuwevide.nl of stuur Nieuwe Vide een DM.

Als je je aanmeldt, stuur dan 3 tot 5 foto’s die je de afgelopen maand met je telefoon hebt gemaakt.

Kosten: €10 voor een losse workshop, of €8,50 bij aankoop van een 10x workshop strippenkaart voor €85

Meer info over Teken Or leave it vind je hier

18 januari 2023

Nieuwe Vide heeft een nieuw bestuur

Vol trots presenteert Nieuwe Vide haar nieuwe bestuur: Roomyla Choenni (voorzitter), Eva Kreuger (secretaris), Dennis Elzinga (penningmeester), Manique Hendricks, Loulou Sjerps, Marianne Hotske Hamersma (algemene bestuursleden). 

Nieuwe Vide kiest hiermee voor een jong ambitieus en divers bestuur dat werkzaam is binnen de culturele sector en zich inzet voor kunst en experiment. 

Maak kennis met het nieuwe bestuur!

Leer ook Team Nieuwe Vide kennen!

11 januari 2023

Performance en nieuwjaarsborrel

Nieuwe Vide trapt het nieuwe jaar af met een performance van de Spaanse hedendaagse danser en beeldend kunstenaar Candela Murillo op zaterdagmiddag 14 januari. Met drankjes vieren we dat de tentoonstelling UNTOLD/UNFOLD na de winterstop heropent. In deze tentoonstelling reageren de drie kunstenaars Meli Kuhn, Marianne Lammersen en Candela Murillo via hun werk op een woelige wereld die voortdurend aan verandering onderhevig is. Vertrekpunt is de constante zoektocht binnen in jezelf naar een verhouding tot deze wereld. 

Wees welkom op de nieuwjaarsborrel! Deze begint zaterdag 14 januari om 15:00 en de performance van Candela Murillo om 16:00.  

11 januari 2023

Teken or Leave It: Nieuw jaar, nieuwe tekening

Op woensdagavond 18 januari beginnen we weer met Teken or Leave It. Het wordt een gewone open tekenavond, waarbij je zelf mag weten wat je gaat tekenen/schilderen/… (vul maar in). Je hoeft geen ervaring te hebben met tekenen. Iedereen is welkom! Dus laat je fantasie de vrije loop op het lege fel papier. En probeer iets nieuws in het nieuwe jaar.

De kosten zijn €3,- (materiaalkosten). Koffie en thee zijn gratis. 

Dus kom op woensdagavond 18 januari om 19:00 naar Nieuwe Vide voor Teken or Leave It.

30 november 2022

Teken or Leave It: kersteditie

Ho! Ho! Ho! Merry Christmas! Nieuwe Vide viert kerst tijdens onze laatste Teken or Leave It-avond van het jaar. Deze bijeenkomst is een open tekenavond, dus je kan werken aan je eigen projecten, of kerstversiering maken van gerecyclede tekeningen. Zo maken we er collectief een mooie kerst van voor iedereen. Dus kom 7 december om 19:00 meetekenen! 

16 november 2022

Teken or Leave It Workshop: 
In de ogen van de ander

In het kader van de tentoonstelling UNTOLD-UNFOLD, die nu bij Nieuwe Vide te zien is, zal beeldend kunstenaar Meli Kuhn op woensdagavond 23 november een workshop geven tijdens Teken or Leave It. Het innerlijke zelfportret staat tijdens deze workshop centraal. Wat is het beeld van jezelf en hoe sta je in de wereld? Tijdens deze workshop werk je aan een zelfportret, maar wordt er op een speelse manier ook aandacht geschonken aan hoe jij de ander bekijkt aan de hand van oefeningen. 

Dus kom naar Nieuwe Vide op woensdag 23 november om 19:00 en maak een zelfportret. 

Meer informatie over Teken or Leave It.

2 november 2022

Teken or Leave It najaar 2022

De aankomende Teken or Leave It avonden vinden dit najaar tot aan de kerstvakantie plaats op 9 en 23 november en 7 december. Op woensdagavond 23 november zal er een workshop plaatsvinden met beeldend kunstenaar Meli Kuhn. De andere twee bijeenkomsten zijn open tekenavonden. Alle avonden staan in het teken van ons programma Spreading Seeds: Building Worlds in the Ashes of the Apocalyps. Dus kom met ons tekenen op 9 november van 19:00-21:00 bij Nieuwe Vide.
25 oktober 2022

Kunstlijn 2022

Tijdens de kunst- en open atelier route Kunstlijn, is Nieuwe Vide ook weer van de partij! Wij zijn dan geopend van 11:00u tot 17:00u, kom langs voor iets te eten en te drinken.

Onze expositie Untold/Unfold van studiomakers Meli Kuhn, Marianne Lammersen en Candela Murillo opent 4 November en daarnaast zullen meerdere studiomakers uit het gebouw hun tonen.

Beeld: Marianne Lammersen

Meer info over onze expositie tijdens Kunstlijn: https://www.kunstlijnhaarlem.nl/expositie/untold-unfold/

13 oktober 2022

Extra bezoekersinfo: maatregelen Covid-19

Wegens de oplopende covid besmettingen willen wij bij de Nieuwe Vide waakzaam te werk gaan en maatregelen treffen om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen. Zo hopen wij de activiteiten zo toegankelijk mogelijk te houden voor iedereen. Zie hier voor meer info

Wij vragen u de aanwijzingen van het personeel op te volgen. Wij werken veelal met (jonge) vrijwilligers tijdens de openingstijden van de expositie, die ervoor zorgen dat uw bezoek zo veilig mogelijk kan verlopen. Heel fijn als u extra aardig bent voor onze vrijwilligers!

21 september 2022

Teken or Leave It: Mapping Your World

Binnen het onderzoeksthema Spreading Seeds: Building Worlds in the Ashes of the Apocalypse gaan we tijdens deze open tekenavond van Teken or Leave It nadenken over kaarten. Hoe vormen kaarten onze realiteit en hoe hebben ze invloed op hoe we navigeren door ons leven? Welke plekken zien we daardoor wel en welke plekken zien we niet? Wie bepaalt wat op de kaart van wie is? Welke koloniale betekenissen zijn er met kaarten verbonden? Binnen Fantasy is een kaart meestal het startpunt om een wereld met karakters en verhalen te bouwen. Dus tijdens deze open tekenavond ga je een eigen kaart maken van je eigen wereld, lichaam of geest, of maak een kaart van plekken die vaak onzichtbaar zijn gemaakt of van werelden die nog niet bestaan.  

Iedereen is welkom om mee te doen of zijn eigen ding te tekenen! Dus kom vooral woensdagavond 28 september van 19:00-21:00.

14 augustus 2022

Teken or Leave It: Play as Resistance

We gaan weer door met tekenen na de zomerstop binnen het onderzoeksthema Spreading Seeds: Building Worlds in the Ashes of the Apocalypse. De eerste Teken or Leave It wordt een open tekenavond. We laten ons inspireren door het recente evenement in de Schuur Haarlem met de dragking performances van @latinx_charm en @luciansquid van the House of LøstBois in samenwerking met Haarlem Town Queers. We gaan tijdens de bijeenkomst deze performances terugkijken en kijken hoe we door te tekenen op speelse manier verzet kunnen bieden, onze eigen dingen uit kunnen proberen en onszelf kunnen heruitvinden.

Iedereen is welkom om mee te doen of zijn eigen ding te tekenen! Dus kom vooral woensdagavond 14 september van 19:00-21:00.

1 augustus 2022

Zomerstop

Van 1 augustus t/m eind augustus houdt de Nieuwe Vide een zomerstop. Dit betekent dat er in deze periode geen soephoek en teken or leave it is. We starten 24 en 25 augustus weer op met de Cineclub x HTQ avonden. Vanaf 9 september zien we je graag weer terug bij de Nieuwe Vide.

Fijne zomer!

26 juli 2022

Cineclub x HTQ

Met trots presenteren wij de zomer editie van Nieuwe Vide’s Cineclub. Voor deze editie is er een programma opgesteld in samenspraak met lokale organisatie HTQ – Haarlem Town Queers. De editie is een onderdeel van de Cineville zomertour en zal bestaan uit 2 filmavonden met een boeiend voorprogramma. Deze nazomerse filmavonden worden georganiseerd in de openlucht bioscoop van de Schuur, de Loading Dock Cinema.

Meer informatie over Cineclub x HTQ

15 juni 2022

Teken or Leave It: Reflections on World Building

Tijdens de volgende open tekenavond van Teken or Leave It op woensdag 22 juni gaan we samen in de tentoonstellingsruimte zitten om al tekenend te reflecteren op de huidige tentoonstelling ULTIMATUM (4horsemen). Tijdens de Stripdagen Haarlem 2022 en in deze tentoonstelling staat het thema wereldbouwen centraal. Welke werelden zijn er door de 4horsemen gecreëerd? Wat zien we allemaal op de muur? En welke werelden zouden we zelf bouwen? Samen gaan we doormiddel van speculative fiction aan de slag om verder te bouwen op de sporen die de 4horsemen achter hebben gelaten.

“It matters what matters we use to think over matters with; it matters what stories we tell to tell other stories with; it matters what knots knot knots, what thoughts think thoughts, what descriptions describe descriptions, what ties tie ties. It matters what stories make worlds, what worlds make stories.”

Donna J. Haraway, Staying with the Troube; Making Kin in the Chthulucene

Dus teken mee aankomende woensdag 22 juni van 19:00-22:00 tijdens Teken or Leave It bij Nieuwe Vide.

Meer informatie over het Teken or Leave It. 

15 juni 2022

Cineclub bij Houtnacht 2022

Nieuwe Vide’s Cineclub presenteert tijdens Houtnacht 2022 op zaterdagavond 18 juni van 18:00-23:59  de films Pretty Pictures van Bernardo Zanotta en Mother Earth’s inner organs Ana Bravo Pérez.

In zijn film Pretty Pictures toont de Braziliaanse kunstenaar Bernardo Zanotta de kloof tussen mooie beelden en hun productie. De ‘mooie beelden’ nam hij op in een semiautomatische plantenkas op het Nederlandse platteland. Binnen worden op kunstmatige wijze bromelia’s gekweekt, een plantensoort die afkomstig is uit Brazilië en hier in Nederland wordt geproduceerd en klaargemaakt voor verkoop.

Steenkolen en hangmatten vormen de setting voor de film Mother Earth’s inner organs van de Colombiaanse kunstenaar Ana Bravo Pérez. Deze filminstallatie gaat over de winning van steenkool in Colombia en de gevolgen voor de lokale gemeenschappen in La Guajira en industrieën in Nederland en de rest van de wereld. 

Meer informatie over Cineclub bij Houtnacht 2022.

18 mei 2022

Teken or Leave It: Workshops ‘Tata State of Mind’

Zou jij willen leren hoe jij je mening in één beeld kan vangen? Of zou je in meerdere tekeningen ‘het verhaal, achter het verhaal’ willen kunnen vertellen?

Tekenend journalist Eva Hilhorst en cartoonist TRIK hebben samen een project Tata State of Mind opgezet, waarbij ze door middel van tekenworkshops tot een genuanceerd beeld willen komen over Tata Steel. Zo willen ze ook deelnemers van Teken or Leave It vragen om op de situatie te reageren. 

Tijdens de workshop van TRIK op woensdagavond 25 mei ligt het accent op het vangen van de (Tata) situatie in één beeld. Bij de workshop van Eva Hilhorst op 8 juni ga je juist leren hoe je een uitgebreider verhaal kan vertellen aan de hand van meerdere beelden. 

Het resultaat kun je natuurlijk mee naar huis nemen. Maar je mag het ook ophangen in de tentoonstellingen ULTIMATUM (4horsemen), dat tijdens de Stripdagen Haarlem bij Nieuwe Vide te zien zal zijn. Dus kom 25 mei en/of 8 juni van 19:00-20:30 naar de Teken or Leave It Workshops bij Nieuwe Vide. Daarna is er nog de gelegenheid om tot 22:00 te tekenen.

Meer informatie over Teken or Leave It Workshops.

4 mei 2022

Finissage ‘Mark the Spark’: Ontmoet kunstenaar Harun Morrison

Aankomende zondag 15 mei is je laatste kans om de tentoonstelling ‘Mark the Spark’ te zien, de solotentoonstelling van kunstenaar Harun Morrison. Tijdens deze tentoonstelling heeft Morrison gebouwd aan een model van een boot op ware grote van zijn eigen woonboot. 

Ter ere van de afsluiting van deze tentoonstelling organiseert Nieuwe Vide een finissage, waar kunstenaar Harun Morrison ook bij aanwezig zal zijn, je hem kan ontmoeten, en als je wil vragen kan stellen. 

Dus kom met ons bij Nieuwe Vide de afronding van de tentoonstelling ‘Mark the Spark’ vieren op zondag 15 mei van 12:00-17:00.

4 mei 2022

Teken or Leave It gaat weer van start!

Woensdagavond 11 mei beginnen we weer met de open tekenavond Teken or Leave It.  Teken or Leave It is een tweemaandelijkse avond voor illustratoren, makers en mensen die graag creëren. Tijdens deze avonden kunnen we samenwerken, van elkaar leren, of gewoon apart maar naast elkaar aan individuele projecten werken. Maar Teken or Leave It is vooral een moment om te ontspannen en te creëren.

Bekijk het programma van Teken or Leave It voor meer informatie.

6 april 2022

Bootbouwdag

Heb jij zin om je handen uit de mouwen te steken? Op woensdag 13 april van 13:00-20:00 kan dat bij Nieuwe Vide. Kunstenaar Harun Morrison gaat dan namelijk verder werken aan zijn levensgrote boot, die in de tentoonstellingsruimte van Nieuwe Vide wordt gebouwd, en jij kan ook meebouwen. Er staat om 13:00 een kommetje soep op je te wachten en we sluiten de dag af met een borrel.

Dus wil je kunst maken en bouwen tegelijk? Kom naar Nieuwe Vide om mee te helpen aan dit kunstwerk.

Meer informatie over dit kunstwerk en de tentoonstelling Mark the Spark.

2 maart 2022

Nieuwe Vide binnenkort weer open!

Nieuwe Vide gaat binnenkort (vanaf 11 maart) weer open. Bezoekers zijn niet meer verplicht om een mondkapje te dragen, en als presentatie-instelling hoeven wij geen QR-codes te checken of 1,5 meter afstand meer te handhaven.

Wel vragen wij bezoekers om het te respecteren als personeel of andere bezoekers een mondkapje dragen of 1,5 meter afstand willen houden. Onze presentatie-ruimte is doorgaans rustig. Dus met een beetje begrip en geduld is het voor iedereen mogelijk om op een veilige manier kunst te beleven bij Nieuwe Vide.

Kijk voor meer informatie naar onze corona-maatregelen.

3 november 2021

Corona QR-code tijdens bezoek Nieuwe Vide

Volgens de nieuwe regels van het RIVM vragen we mensen om een QR code of negatieve test te tonen tijdens hun bezoek aan de tentoonstelling bij Nieuwe Vide.

6 oktober 2021

Coronatoegangspas bij opening en evenementen

In het kader van de richtlijnen van het RIVM vragen wij alle bezoekers tijdens openingen en evenementen om een Coronatoegangspas of negatieve test te tonen en een mondkapje te dragen voor het betreden van Nieuwe Vide.

17 september 2021

Nieuwe Vide Radio

Deze keer te gast bij Nieuwe Vide Radio: kunstenaar Juliacks. Haar werk is te bekijken in Nieuwe Vide’s online zine  ‘Metamorphosis. On future bodies and living identities’ (www.futurebodies.art.)

We praten over haar aankomende roman Transversal Scepters, de oprichting van de eerste gevangenis in Haarlem en hoe het systeem van opsluiting is verbonden met het kapitalisme.

SHOWNOTES

juliacks.com

@j_u_l_i_a_c_k_s

moosewoodcooks.com/about/cookbooks/

Deze podcast is mogelijk gemaakt door het team van Nieuwe Vide. Deze keer is de presentatie en editing in handen van Sietske Roorda. Veel dank aan Menzo Schrik voor de jingle.

 

Luister via Spotify naar alle afleveringen van Nieuwe Vide Radio 

 

2 juni 2021

Nieuwe Vide open

Vanaf zaterdag 5 juni is Nieuwe Vide weer open voor publiek. U kunt de huidige tentoonstelling Queer Diasporas bezoeken door een tijdslot te reserveren. Lees voor uw bezoek alstublieft onze veiligheidsregels omtrent Covid-19.

26 mei 2021

Nieuw adres, zelfde locatie

Per 1 juni 2021 heeft Nieuwe Vide een nieuw adres:

Energieplein 69,
2031 TC Haarlem

Maar onze locatie blijft precies hetzelfde.

25 november 2020

NRC reactie

NRC Handelsblad publiceerde op 31 oktober 2020 een schokkend artikel over verdenkingen van ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag, racisme en geweld binnen de beeldende kunstsector. We zijn geschokt en verdrietig over de inhoud van dit artikel, en onze gedachten gaan uit naar alle mensen die te maken hebben gehad met dit (met name seksueel) geweld. We hebben bewondering voor hun moed om met deze verhalen naar buiten te komen.

De betreffende persoon heeft in 2013 meegewerkt aan een expositiereeks bij Nieuwe Vide. Met de kennis van nu betreuren wij het enorm dat hem hierdoor destijds een podium is gegeven voor zijn beeldend werk. Binnen Nieuwe Vide streven we naar een veilige en prettige werkomgeving, waarin absoluut geen plaats of podium is voor welk grensoverschrijdend gedrag dan ook. Wij willen bijdragen aan een beeldende kunstsector waarin dergelijk gedrag niet getolereerd of genegeerd wordt, en er tijdig wordt gesignaleerd en juist wordt gehandeld wanneer dit het geval is. Mensen die behoefte voelen om een verhaal of ervaring met ons te delen zijn altijd welkom om contact op te nemen of langs te komen, of kunnen een melding doen via https://mores.online/.

Als organisatie hebben we de verantwoordelijkheid om een ruimte te scheppen waar kunstenaar, medewerker, student, bezoeker en studiomaker zich veilig voelen. Met het huidige team werken we actief aan het doorbreken van de patriarchale structuren, zowel binnen het programma als in de werkwijze. Dit doen we door respectvol met elkaar om te gaan en zorgvuldig na te denken over met wie we samenwerken. Door ook kritisch te zijn op ons eigen doen en laten. Zo werken we met zijn allen aan een beter, inclusiever en positief kunstklimaat.

25 november 2020

Nieuwe Vide online

Nieuwe Vide heeft zijn deuren moeten sluiten vanwege Covid-19, maar dat betekent niet dat we stil zitten in deze onzekere tijden. We gaan online laten zien wat Nieuwe Vide allemaal te bieden heeft op het gebied van kunst, cultuur en politiek engagement.

De laatste editie van Nieuwe Vide’s Journal of Humanity with the theme Staging the Absurd is nu gratis online te lezen. Absurdisme staat centraal in het programma van Nieuwe Vide in 2020. We relateren het absurdisme van de huidige internationale politiek en de rol die online platforms als Facebook, Twitter en Youtube spelen in het verspreiden van ‘nieuws’ aan het Absurdistische Theater van het begin van de twintigste eeuw. Deze vorm van theater kwam immers op in een periode van sociale en politieke instabiliteit, die veel kenmerken heeft van onze huidige situatie. In dit nummer zijn bijdragen te vinden van Michiel Westbeek, Dorothy Hunter, Kalib Batta en Eric Peter.

Verder is er een Online Zine uitgekomen naar aanleiding van de tentoonstelling TMI: searching for truth in the post-truth era. Deze tentoonstelling kon tijdelijk niet doorgaan vanwege Covid-19. Toch vinden we het belangrijk om juist nu in deze onzekere tijden, waarin er een overvloed is van informatie over het Corona-virus en het moeilijk is om feit van fictie te onderscheiden, aandacht te besteden aan dit onderwerp. De kunstenaars Alexandra Hunts, belit sağ, Lyubov Matyunina en Toon Fibbe laten in het Online Zine zien hoe zij omgaan met het veranderende informatielandschap en de constante stroom aan (onbetrouwbare) informatie en op welke manier zij daar weerstand tegen bieden.

Daarnaast presenteren we met trots Nieuwe Vide Radio. In deze podcast interviewen curator Liesbeth Visee en project coördinator Ytje Veenstra studio kunstenaars en kunstenaars uit het netwerk van Nieuwe Vide over hun kunstpraktijk.

Ten slotte geeft Nieuwe Vide je wekelijks een recept op woensdag om een heerlijke vegetarische soep te maken. Dit ter compensatie van onze Soephoek elke woensdagmiddag, die nu niet doorgaat.

Check ook @tekenorleaveit op Instagram. Deze open tekenavond is om de week bij Nieuwe Vide, maar nu kun je meedoen met de online versie. De aankomende online versie is 1 april om 19.00.

Houd hiervoor onze website en social media in de gaten voor de laatste online activiteiten!

 

 

4 november 2020

Vrijwilligers gezocht!

Nieuwe Vide is een leuke, betrokken organisatie die met een breed programma een interessante en diverse werkplek voor vrijwilligers biedt. Om ervoor te zorgen dat je een fijne plek kunt vinden binnen ons team zoeken we vrijwilligers die zich voor minimaal een jaar aan de organisatie willen verbinden.

Bij interesse kun je ons bellen of emailen naar info@nieuwevide.nl

23 oktober 2020

COVID-19 Maatregelen

 

 

 

 

Vanwege aangescherpte Covid-19 maatregelen die op 30 september 2020 zijn ingegaan is het noodzakelijk om een reservering te maken.

Nieuwe Vide hanteert het Protocol bescherming en veiligheid medewerkers en bezoekers voor presentatie-instellingen dat is opgesteld door De Zaak Nu. In het kader van deze richtlijnen vragen we bezoekers rekening te houden met de volgende maatregelen:

  • Alle bezoekers houden 1,5 meter afstand van elkaar, met uitzondering van mensen die tot hetzelfde huishouden behoren.
  • We verzoeken bezoekers dringend om een mondkapje te dragen.
  • Bezoekers geven hun contactgegevens door bij binnenkomst, en verklaren geen gezondheidsklachten te hebben die gerelateerd kunnen zijn aan Covid-19. Zonder deze registratie kunnen bezoekers niet worden toegelaten.
  • Er kunnen maximaal 6 bezoekers tegelijkertijd aanwezig zijn in de tentoonstellingsruimte.
  • De toiletten voor bezoekers zijn helaas gesloten, wij vragen hiervoor om uw begrip.
  • Volg de aanwijzingen van het personeel en de vrijwilligers op.
  • Kom zoveel mogelijk met eigen vervoer.

Daarnaast gelden bij ons de algemene richtlijnen van het RIVM:

  • Blijf thuis bij klachten.
  • Was regelmatig je handen met zeep.
  • Hoest en nies in je elleboog.

In verband met de maatregelen rondom Covid-19 werkt een groot deel van ons team momenteel thuis. Daarom zijn we telefonisch minder bereikbaar. Voor vragen kunt u contact met ons opnemen via info@nieuwevide.nl

14 juni 2019

Liesbeth Visee curator bij Nieuwe Vide

Na het vertrek van voormalig directeur Lennard Dost in januari 2019, heeft Nieuwe Vide Liesbeth Visee gevraagd om curator van Nieuwe Vide te zijn de komende tijd. Visee werkte al ruim 4 maanden voor Nieuwe Vide als projectcoördinator. Ytje Veenstra was interim directeur na het vertrek van Dost tot en met mei 2019, en werkt nu weer in haar voormalige positie als projectcoördinator bij Nieuwe Vide. Visee heeft Liberal Arts & Sciences gestudeerd, met een focus op kunstgeschiedenis en gender studies. Ook heeft ze een master Moderne en Hedendaagse Kunst succesvol afgerond aan de University of Edinburgh. Ze schrijft over hedendaagse kunst en begeleidt projecten met betrekking tot kunst in de openbare ruimte voor 37PK.

Check onze sociale media voor het allerlaatste nieuws: