Openingstijden:

do t/m zo 12.00-17.00. Ook op afspraak. Toegang gratis.
-

Energieplein 69
2031 TC Haarlem

-
+31 (0)23 54 51 581
info@nieuwevide.nl
-
Route
-
Volg ons:
-
schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Nieuws

ned / eng

Laat Nieuwe Vide niet onder de zaaglijn zakken!

In september werd aan 38 presentatie-instellingen subsidie toegekend binnen de meerjarenregeling voor Kunstpodia van het Mondriaan Fonds.

14 instellingen met een positief advies belandden echter ‘onder de zaaglijn’ omdat het budget niet toereikend was. Nieuwe Vide is 1 van die 14 instellingen en roept jullie op om je stem te laten horen en jezelf solidair te verklaren met onze oproep aan de minister om het budget voor presentatie-instellingen blijvend te verhogen. Zodat de programma’s van onze 14 instellingen alsnog gehonoreerd kunnen worden en de sector blijvend versterkt wordt. Hiervoor is €950.000 per jaar nodig.

Deel #nietonderdezaaglijn en steun Nieuwe Vide en andere kunstinstellingen.

Lees de actiebrief.

Wij zoeken een Nieuw pand

Wij zoeken een pand! September 2021 moet wij uit ons huidige pand vanwege huurverhogingen op het Nieuwe Energie terrein. De expositie, mét alle kunstenaars en creatieve ondernemers zoeken een nieuwe locatie in Haarlem. Haarlem heeft een plek als Nieuwe Vide nodig. Naast een presentatie ruimte en studio’s zijn wij een platform voor beginnende kunstenaars. Zij krijgen budget om nieuw werk te produceren. In het pand ontstaan (interdisciplinaire) samenwerkingen, maar ook via de (inter)nationale connecties van Nieuwe Vide hebben wij een groot bereik. Nieuwe Vide zet Haarlems professionele kunstscene op de kaart en krijgt daarvoor subsidie van het Mondriaan Fonds.

Extra bezoekersinfo: maatregelen Covid-19

In verband met de maatregelen rondom Covid-19 werkt een groot deel van ons team momenteel thuis. Daarom zijn we telefonisch minder bereikbaar. Voor vragen kunt u contact met ons opnemen via info@nieuwevide.nl 

In verband met de maatregelen rondom Covid-19 zijn de toiletten voor bezoekers tijdelijk gesloten. Wij vragen om uw begrip. 

Wij vragen u de aanwijzingen van het personeel op te volgen. Wij werken veelal met (jonge) vrijwilligers tijdens de openingstijden van de expositie, die ervoor zorgen dat uw bezoek zo veilig mogelijk kan verlopen. Heel fijn als u extra aardig bent voor onze vrijwilligers! 

Vrijwilligers gezocht!

 

 

 

 

 

Nieuwe Vide is een leuke, betrokken organisatie die met een breed programma een interessante en diverse werkplek voor vrijwilligers biedt. Om ervoor te zorgen dat je een fijne plek kunt vinden binnen ons team zoeken we vrijwilligers die zich voor minimaal een jaar aan de organisatie willen verbinden.

Bij interesse kun je ons bellen of emailen naar info@nieuwevide.nl

12 januari 2022

Livestream BREAKERFUEL

Studiomaker Trik organiseert een livestream vanuit Nieuwe Video op 22 januari, 20:00u – 23:00u.

Klik hier voor het evenement

 

24 november 2021

GOLF Live uitgesteld

GOLF Live is uitgesteld door de nieuwe Corona-maatregelen. Dat betekent dat de avond van 17 december die bij Nieuwe Vide in de planning stond ook niet doorgaat. Voor actuele informatie over het GOLF-festival klik hier

 

3 november 2021

Corona QR-code tijdens bezoek Nieuwe Vide

Volgens de nieuwe regels van het RIVM vragen we mensen om een QR code of negatieve test te tonen tijdens hun bezoek aan de tentoonstelling bij Nieuwe Vide.

6 oktober 2021

Coronatoegangspas bij opening en evenementen

In het kader van de richtlijnen van het RIVM vragen wij alle bezoekers tijdens openingen en evenementen om een Coronatoegangspas of negatieve test te tonen en een mondkapje te dragen voor het betreden van Nieuwe Vide.

17 september 2021

Nieuwe Vide Radio

Deze keer te gast bij Nieuwe Vide Radio: kunstenaar Juliacks. Haar werk is te bekijken in Nieuwe Vide’s online zine  ‘Metamorphosis. On future bodies and living identities’ (www.futurebodies.art.)

We praten over haar aankomende roman Transversal Scepters, de oprichting van de eerste gevangenis in Haarlem en hoe het systeem van opsluiting is verbonden met het kapitalisme.

SHOWNOTES

juliacks.com

@j_u_l_i_a_c_k_s

moosewoodcooks.com/about/cookbooks/

Deze podcast is mogelijk gemaakt door het team van Nieuwe Vide. Deze keer is de presentatie en editing in handen van Sietske Roorda. Veel dank aan Menzo Schrik voor de jingle.

 

Luister via Spotify naar alle afleveringen van Nieuwe Vide Radio 

 

16 juni 2021

Vrijwilligers gezocht!

Wil jij werken op een creatieve plek tussen spannende nieuwe kunst? 

Nieuwe Vide is opzoek naar suppoosten om te helpen bij onze tentoonstellingen. Je werk bestaat uit het openen en aanzetten van de tentoonstelling, bezoekers verwelkomen en begeleiden, en de tentoonstelling aan het einde van de dag weer afsluiten. In de toekomst hebben we ook je hulp nodig bij openingen. Het is mogelijk om na de zomervakantie te beginnen.

We zoeken naar mensen die zelfstandig kunnen werken en betrouwbaar zijn. Kennis over kunst is geen vereiste. Als je maar enthousiast en geïnteresseerd bent.

Wij bieden je:
-een kijkje achter de schermen bij een tentoonstellingsplek
-kennis over hedendaagse kunst
-een gemeenschap van creatieven
-hulp bij een loopbaan in de kunst
-een vrijwilligersvergoeding

Interesse?
Stuur een korte mail waarin je je voorstelt naar info@nieuwevide.nl.

2 juni 2021

Nieuwe Vide open

Vanaf zaterdag 5 juni is Nieuwe Vide weer open voor publiek. U kunt de huidige tentoonstelling Queer Diasporas bezoeken door een tijdslot te reserveren. Lees voor uw bezoek alstublieft onze veiligheidsregels omtrent Covid-19.

26 mei 2021

Nieuw adres, zelfde locatie

Per 1 juni 2021 heeft Nieuwe Vide een nieuw adres:

Energieplein 69,
2031 TC Haarlem

Maar onze locatie blijft precies hetzelfde.

25 november 2020

NRC reactie

NRC Handelsblad publiceerde op 31 oktober 2020 een schokkend artikel over verdenkingen van ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag, racisme en geweld binnen de beeldende kunstsector. We zijn geschokt en verdrietig over de inhoud van dit artikel, en onze gedachten gaan uit naar alle mensen die te maken hebben gehad met dit (met name seksueel) geweld. We hebben bewondering voor hun moed om met deze verhalen naar buiten te komen.

De betreffende persoon heeft in 2013 meegewerkt aan een expositiereeks bij Nieuwe Vide. Met de kennis van nu betreuren wij het enorm dat hem hierdoor destijds een podium is gegeven voor zijn beeldend werk. Binnen Nieuwe Vide streven we naar een veilige en prettige werkomgeving, waarin absoluut geen plaats of podium is voor welk grensoverschrijdend gedrag dan ook. Wij willen bijdragen aan een beeldende kunstsector waarin dergelijk gedrag niet getolereerd of genegeerd wordt, en er tijdig wordt gesignaleerd en juist wordt gehandeld wanneer dit het geval is. Mensen die behoefte voelen om een verhaal of ervaring met ons te delen zijn altijd welkom om contact op te nemen of langs te komen, of kunnen een melding doen via https://mores.online/.

Als organisatie hebben we de verantwoordelijkheid om een ruimte te scheppen waar kunstenaar, medewerker, student, bezoeker en studiomaker zich veilig voelen. Met het huidige team werken we actief aan het doorbreken van de patriarchale structuren, zowel binnen het programma als in de werkwijze. Dit doen we door respectvol met elkaar om te gaan en zorgvuldig na te denken over met wie we samenwerken. Door ook kritisch te zijn op ons eigen doen en laten. Zo werken we met zijn allen aan een beter, inclusiever en positief kunstklimaat.

25 november 2020

Nieuwe Vide online

Nieuwe Vide heeft zijn deuren moeten sluiten vanwege Covid-19, maar dat betekent niet dat we stil zitten in deze onzekere tijden. We gaan online laten zien wat Nieuwe Vide allemaal te bieden heeft op het gebied van kunst, cultuur en politiek engagement.

De laatste editie van Nieuwe Vide’s Journal of Humanity with the theme Staging the Absurd is nu gratis online te lezen. Absurdisme staat centraal in het programma van Nieuwe Vide in 2020. We relateren het absurdisme van de huidige internationale politiek en de rol die online platforms als Facebook, Twitter en Youtube spelen in het verspreiden van ‘nieuws’ aan het Absurdistische Theater van het begin van de twintigste eeuw. Deze vorm van theater kwam immers op in een periode van sociale en politieke instabiliteit, die veel kenmerken heeft van onze huidige situatie. In dit nummer zijn bijdragen te vinden van Michiel Westbeek, Dorothy Hunter, Kalib Batta en Eric Peter.

Verder is er een Online Zine uitgekomen naar aanleiding van de tentoonstelling TMI: searching for truth in the post-truth era. Deze tentoonstelling kon tijdelijk niet doorgaan vanwege Covid-19. Toch vinden we het belangrijk om juist nu in deze onzekere tijden, waarin er een overvloed is van informatie over het Corona-virus en het moeilijk is om feit van fictie te onderscheiden, aandacht te besteden aan dit onderwerp. De kunstenaars Alexandra Hunts, belit sağ, Lyubov Matyunina en Toon Fibbe laten in het Online Zine zien hoe zij omgaan met het veranderende informatielandschap en de constante stroom aan (onbetrouwbare) informatie en op welke manier zij daar weerstand tegen bieden.

Daarnaast presenteren we met trots Nieuwe Vide Radio. In deze podcast interviewen curator Liesbeth Visee en project coördinator Ytje Veenstra studio kunstenaars en kunstenaars uit het netwerk van Nieuwe Vide over hun kunstpraktijk.

Ten slotte geeft Nieuwe Vide je wekelijks een recept op woensdag om een heerlijke vegetarische soep te maken. Dit ter compensatie van onze Soephoek elke woensdagmiddag, die nu niet doorgaat.

Check ook @tekenorleaveit op Instagram. Deze open tekenavond is om de week bij Nieuwe Vide, maar nu kun je meedoen met de online versie. De aankomende online versie is 1 april om 19.00.

Houd hiervoor onze website en social media in de gaten voor de laatste online activiteiten!

 

 

23 oktober 2020

COVID-19 Maatregelen

 

 

 

 

Vanwege aangescherpte Covid-19 maatregelen die op 30 september 2020 zijn ingegaan is het noodzakelijk om een reservering te maken.

Nieuwe Vide hanteert het Protocol bescherming en veiligheid medewerkers en bezoekers voor presentatie-instellingen dat is opgesteld door De Zaak Nu. In het kader van deze richtlijnen vragen we bezoekers rekening te houden met de volgende maatregelen:

  • Alle bezoekers houden 1,5 meter afstand van elkaar, met uitzondering van mensen die tot hetzelfde huishouden behoren.
  • We verzoeken bezoekers dringend om een mondkapje te dragen.
  • Bezoekers geven hun contactgegevens door bij binnenkomst, en verklaren geen gezondheidsklachten te hebben die gerelateerd kunnen zijn aan Covid-19. Zonder deze registratie kunnen bezoekers niet worden toegelaten.
  • Er kunnen maximaal 6 bezoekers tegelijkertijd aanwezig zijn in de tentoonstellingsruimte.
  • De toiletten voor bezoekers zijn helaas gesloten, wij vragen hiervoor om uw begrip.
  • Volg de aanwijzingen van het personeel en de vrijwilligers op.
  • Kom zoveel mogelijk met eigen vervoer.

Daarnaast gelden bij ons de algemene richtlijnen van het RIVM:

  • Blijf thuis bij klachten.
  • Was regelmatig je handen met zeep.
  • Hoest en nies in je elleboog.

In verband met de maatregelen rondom Covid-19 werkt een groot deel van ons team momenteel thuis. Daarom zijn we telefonisch minder bereikbaar. Voor vragen kunt u contact met ons opnemen via info@nieuwevide.nl

14 juni 2019

Liesbeth Visee curator bij Nieuwe Vide

Na het vertrek van voormalig directeur Lennard Dost in januari 2019, heeft Nieuwe Vide Liesbeth Visee gevraagd om curator van Nieuwe Vide te zijn de komende tijd. Visee werkte al ruim 4 maanden voor Nieuwe Vide als projectcoördinator. Ytje Veenstra was interim directeur na het vertrek van Dost tot en met mei 2019, en werkt nu weer in haar voormalige positie als projectcoördinator bij Nieuwe Vide. Visee heeft Liberal Arts & Sciences gestudeerd, met een focus op kunstgeschiedenis en gender studies. Ook heeft ze een master Moderne en Hedendaagse Kunst succesvol afgerond aan de University of Edinburgh. Ze schrijft over hedendaagse kunst en begeleidt projecten met betrekking tot kunst in de openbare ruimte voor 37PK.

Check onze sociale media voor het allerlaatste nieuws: