Exposities

ned / eng

Dit Lichaam van Ons is een tijdelijk queer collectief bestaande uit negen jonge stripmakers. Zij stellen de vraag: Hoe ziet de toekomst van strips in Nederland eruit? Zij beantwoorden deze vraag met een oproerige, queer en kleurrijke stripbundel én expositie bij Nieuwe Vide. Vanaf eind april nemen zij ook deel aan DOC4, onze artist in residency, en ontwikkelen daarmee nieuw werk voor de expositie. Het collectief doet dit door deel te nemen aan onze artist in residency: DOC4 en ontwikkelt daarmee ook nieuw werk voor in de expositie. 

 

 

 Bij Nieuwe Vide

Zo wordt Nieuwe Vide door Dit Lichaam van Ons omgetoverd tot een showcase van henzelf als kunstenaars en striptekenaars, met uitgelichte en uitvergrote beelden, schetsen, character designs uit het stripboek en nieuw werk gemaakt tijdens de residency in DOC4. Op deze manier wordt de expositie een fysieke uitbreiding van het boek ‘Dit lichaam van Ons’, door het collectief gelanceerd in mei 2024. 

Dit zal onderdeel zijn van Stripdagen Haarlem. Deze expo – te zien tijdens de Stripdagen – zal naast werk van de kunstenaars zelf, ook worden uitgebreid met een lopend collectief kunstwerk waar het hele weekend aan wordt gewerkt. 

Het concept van het cadavre exquis, waar elke persoon een lichaamsdeel tekent zonder te weten het voorgaande lichaamsdeel eruit ziet, wordt hier op grote schaal uitgevoerd. Het zal een steeds groeiend en ontwikkelend beeld van de diversiteit aan identiteiten in de Nederlandse stripwereld en omgeving geven.

Na Stripdagen Haarlem zal deze tentoonstelling te zien blijven tot en met 29 september 2024.

ZineFest 1 juni
Middenin de expositie vindt op 1 juni  (Femi)Zine (Mani)Fest plaats, een zinefest in samenwerking met Het Jong Feministisch Collectief (JongFems Haarlem). Allerlei soorten (zine)makers tonen en/of verkopen zines, merch en meer met een feministisch karakter. Je kunt je aanmelden voor een kraam t/m 16 april via deze link:
https://bit.ly/3IVBPyI

Panelgesprek 2 juni
Tijdens de Stripdagen Haarlem zal er in de expositie een panelgesprek plaatsvinden op 2 juni (met brunch, 12:00u) en er zal een intersectionele leeshoek/hang out zijn. Het panel zal bestaan uit Abe Borst, (Dit Lichaam van Ons) Mina Rassouli (Artez alumnus 2022), Herman Roozen ((voormalig) Stripmaker des Vaderlands), met als moderator: Sigge Stegeman.
Generatiekloof of generalisatiegekloot? Een gesprek over de toekomst en het verleden tussen drie generaties van stripmakers.

Over de publicatie Dit Lichaam van Ons
Dit lichaam van ons’ wordt een Nederlandstalige anthologie van 120 pagina’s. Acht stripmakers ontwikkelen elk een beeldverhaal, terwijl de negende tekenaar, samen met een ontwerper, zich bezighoudt met het vormgeven van het boek.

Te vaak krijgen strips pas aandacht als ze educatief of informatief zijn. In ‘Dit lichaam van ons’ krijgen de tekenaars de vrijheid om helemaal zelf te bepalen welke verhalen ze willen vertellen. Het boek wordt dus pulpy, grappig, persoonlijk en ja, zelfs pornografisch!

Om structuur aan dit kleurrijke en uiteenlopende boek te geven, gebruik het ‘het lichaam’ als leidraad. Hierdoor zijn er drie ‘hoofdstukken’: Hoofd, Hart en Benen. Op deze manier komen er verhalen die ons aan het denken zetten, verhalen die ons emotioneel raken, en verhalen waarmee we de toekomst tegemoet kunnen treden. De stripbundel vormt op deze manier een cadavre exquis van de groep.

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door crowdfunding platform Voordekunst, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Pictoright Fonds, Mondriaan Fonds en Stripdagen Haarlem in samenwerking met Nieuwe Vide en DOC4 (residency van Nieuwe Vide & 37PK)

31.05.2024 -29.09.2024

Opening: 1 juni 16:00u

Panelgesprek: 2 juni, 12:00u – 13:30(met brunch)


Workshops Teken Or Leave it:
24.04.2024
Leyla Ali (Dit Lichaam van Ons)

22.05.2024
Guus Moystad (Dit Lichaam van Ons)

19.06.2024
Abe Borst (Dit Lichaam van Ons)

17.06.2024 (Dit Lichaam van Ons)
Indi Vos

 

Open: vrijdag t/m zondag
12:00u – 17:00u

ZineFest

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door crowdfunding platform Voordekunst, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Pictoright Fonds, Mondriaan Fonds en Stripdagen Haarlem in samenwerking met Nieuwe Vide en DOC4 (residency van Nieuwe Vide & 37PK)

 

 

12 dec t/m 21 dec 2020

Slappe Druiven Scherpe Randjes

04 nov 2020

Tumult

10 sep t/m 01 nov 2020

No Hope for Sisyphus

07 aug t/m 23 aug 2020

TMI: searching for truth in the post-truth era

08 jun t/m 01 sep 2020

Unlocked/Reconnected

27 apr t/m 23 mei 2020

Verena Hahn

14 feb t/m 08 mrt 2020

Ministerie van Tevredenheid

09 jan t/m 09 feb 2020

Not For Profit Art Party