The Queer Image

ned / eng

Schuur en Nieuwe Vide presenteren samen The Queer Image: een inter­sec­ti­o­neel inter­dis­ci­pli­nair film­pro­gramma met een queer femi­nis­tisch karakter. Samen kiezen we een film rond thema’s die spelen in de gemeenschap. Films waarin lgbtqia’ers en vrouwen niet gemar­gi­na­li­seerd worden of slachtoffer zijn, maar juist hun stem laten horen en in de spotlight staan.

Bij iedere vertoning nodigt Nieuwe Vide een maker uit, die geïn­spi­reerd op de thema’s van de film een visueel werk presenteert. Denk aan perfor­man­ce­kunst, videokunst, of een artist talk. Ook organiseren we bij iedere film een inleiding of nagesprek en nodigen we je uit om in het Schuurcafé na te borrelen en leden van de gemeenschap en de makers te ontmoeten.

Op 4 maart is de eerstvolgende editie: The Queer Image #2: Loss of Heat & Drive Away Dolls
Ter ere van Queer History Month presenteert Nieuwe Vide met trots de tweede editie van The Queer Image, waarin een baanbrekende lhbtiq+ korte film wordt gecombineerd met de release van Ethan Cohen en Tricia Cooke’s ‘Drive Away Dolls’.

Queer History Month is een jaarlijkse viering waarbij een maand lang culturele instellingen werken samen met IHLIA, dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbtiq+* in Nederland met de grootste lhbtiq+-collectie van Europa, aan een platform waarin de viering en overdracht van lhbtiq+-geschiedenissen, -verhalen en -prestaties centraal staan.  Lhbtiq+ geschiedenis wordt uitgelicht, maar ook de geschiedenis van de homorechten en aanverwante burgerrechtenbewegingen centraal staan.

Voor deze gelegenheid hebben we gekozen voor Loss of Heat (1994, 20 min) van Noski Deville.

De film is een beeldend portret van queer liefde, waarbij de wisselwerking tussen het emotionele en het fysieke wordt verkend, maar ook de grenzen van seksualiteit en afhankelijkheid en verlangen. Noski Deville (Verenigd Koninkrijk) is een cameravrouw en filmmaker die zich bezighoudt met de overlap tussen film, muziek en geluid. Deville heeft meer dan 25 jaar ervaring als cameravrouw en staat bekend om haar bekroonde werk met internationaal bekende artiesten, waaronder Isaac Julien, Steve McQueen, Alia Syed, Daria Martin en Jananne Al-Ani.

De korte film wordt gevolgd door een film gekozen door De Schuur; Drive Away Dolls (2024, 84 min). Deze eerste film van een trilogie van queerfilms geschreven door Tricia Cooke en Ethan Cohen is een road movie, waarin Jamie en Marian op een onverwachte reis gaan naar Tallahassee, waar zij het pad kruisen met een groep onbekwame criminelen.

Een inleiding door filmmaker en programmeur Bernardo Zanotta zal de vertoning voorafgaan.

 

 

Op 22 januari  19.00u toonde De Schuur de film ‘Orlando‘ en laat Nieuwe Vide een stuk zien van ‘Wild Fruits’, Zanotta’s nieuwe korte film, en horen we van Zanotta wat queer ‘period pieces’ inhouden. Achteraf zullen we een kort gesprek houden over wat we hebben gezien en de linkjes leggen tussen Orlando en Wild Fruits.

Naast zijn autonome filmmaker en kunstenaarspraktijk ontwikkelt en begeleidt Bernardo projecten voor Nieuwe Vide. Zo coördineerde hij het doorlopende Nieuwe Vide programma Cineclub en de cursus, ‘From Idea to Project’. In samenwerking met curator Anne Mul en Schuur, zal o.a. Zanotta vorm geven aan filmprogramma van The Queer Image.

Bernardo Zanotta (1996, Brazilië) is een filmmaker en beeldend kunstenaar gevestigd in Amsterdam. Zijn films combineren historische en fictieve verhalen die genre en conventie ondermijnen. Zijn werk is internationaal tentoongesteld op kunstlocaties, bioscopen en festivals, waaronder FID Marseille, Rotterdam en Locarno, waar hij de Pardino d’Argento ontving voor zijn film Heart of Hunger (2018). Naast korte en middellange projecten ontwikkelt hij momenteel zijn eerste speelfilm.


Wild fruit samenvatting
16e eeuw: Na een periode in het buitenland in Antarctisch Frankrijk vindt Jean Aurand onderdak als bediende in het huis van de Franse filosoof Michel de Montaigne, waar een reeks fantastische gebeurtenissen de levens van deze twee mannen voor altijd veranderen.

 


04.03.2024 – 19:00u @Schuur:
Loss of Heat & Drive Away Dolls 


22.01.2024 – 19:00u @Schuur: Orlando & Bernardo Zanotta (Wild Fruits)
Lange Begijnestraat 9, 2011 HH Haarlem

Tickets

Normaal
€ 13,50

CJP
€ 9,00

Studenten
€ 9,00
Haarlem Town Queers bezoekers korting:
€6,75
Code: thequeerimage

Toegankelijkheid

Teken or Leave it

Wij zijn Nieuwe Vide