Openingstijden:
vr t/m zo 12.00-17.00. Ook op afspraak. Toegang gratis.
-
Energieplein 69
2031 TC Haarlem
-
info@nieuwevide.nl
-
Route
-
Volg ons:
-
schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Schuur en Nieuwe Vide presenteren samen The Queer Image: een intersectioneel interdisciplinair filmprogramma met een queer feministisch karakter. Samen kiezen we een film rond thema’s die spelen in de gemeenschap. Films waarin lgbtqia’ers en vrouwen niet gemarginaliseerd worden of slachtoffer zijn, maar juist hun stem laten horen en in de spotlight staan.
ˀ
Bij iedere vertoning nodigt Nieuwe Vide een maker uit, die geïnspireerd op de thema’s van de film een visueel werk presenteert. Denk aan performancekunst, videokunst, of een artist talk. Ook organiseren we bij iedere film een inleiding of nagesprek en nodigen we je uit om in het Schuurcafé na te borrelen en leden van de gemeenschap en de makers te ontmoeten.
Upcoming: 9 september The Queer Image #5 – I Saw The TV Glow & Grandmamauntsistercat
Schuur’s Choice: I Saw The TV Glow
Tiener Owen (Justice Smith) worstelt met zichzelf en met het leven in een Amerikaanse buitenwijk in de jaren 90. Op een dag leert zijn klasgenote Maddy (Brigette Lundy-Paine) hem een eng en mysterieus televisieprogramma kennen, dat een blik werpt op een bovennatuurlijke wereld die zich onder de zijne bevindt. Owen ziet zijn blik op de werkelijkheid veranderen. Plots komt aan het programma op vreemde wijze een einde en neemt ook de ontluikende vriendschap tussen Owen en Maddy een onverwachte wending.
I Saw the TV Glow is een ode aan de magie van jaren ’90 televisie en is gemaakt voor iedereen die zich ‘anders’ voelt. Met een waanzinnige soundtrack met o.a. Phoebe Bridgers en Alex G.
Vide’s Choice: Grandmamauntsistercat (Zuza Banasińska)
De film, gemaakt op basis van archiefmateriaal van de Educational Film Studio in Łódź, vertelt het verhaal van een matriarchaal gezin door de ogen van een kind. Een kind dat worstelt met de reproductie van ideologische en representatieve systemen. Oorspronkelijk gemaakt als didactisch en propagandistisch instrument in het communistische Polen, worden de beelden herbestemd in de vorm van een auto-fictief geheugen, waarbij het wetenschappelijke element verandert naar een manier om de beelden te behandelen als levende wezens.
De klassieke Slavische heksenfiguur, Baba Yaga, wordt opnieuw voorgesteld als een prehistorische godin uit de tijd van het matriarchaat. Deze transformatie lokt gelaagde reflecties uit over verwantschap en identiteit terwijl het kind door binaire genderrollen heen navigeert. De vrouwen van de familie vinden een thuis in het archief en nemen deel aan een proces van zelf- en wereldvorming waarmee de vaak seksistische en antropocentrische beelden transformeren in vormen van vrijheid en verzet.
Zuza Banasińska is een kunstenaar en filmmaker uit Warschau, momenteel gevestigd in Amsterdam. In hun essayfilms en installaties animeert hen spectrale realiteiten die zijn gegrond in archieven, waarbij Banasińska processen van gestandaardiseerde kennisproductie onderzoekt. Banasińska studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Krakau, aan de Hogeschool voor de Kunsten in Berlijn en aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Hun werk is onder meer getoond in ruimtes als de U-Jazdowski CCA in Warschau, Dům Umění Mesta Brna in Brno en Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Hun werk wordt momenteel ondersteund door het Mondriaan Fonds, het Nederlands Filmfonds en het Stimuleringsfonds, en wordt gedistribueerd door Video Power en EYE Filmmuseum.
Tickets via de Schuur
Voorgaande edities
8 juli The Queer Image #4: Femme & The Sixth Element
Op maandag 8 juli vertonen we de film Femme in voorpremière tijdens een nieuwe editie van The Queer Image, onze queer special, een samenwerking tussen Schuur & Nieuwe Vide
Voor en na de film kun je genieten van een optreden van dragperformer The Sixth Element.
Schuur’s Choice: Femme
Nieuwe Vide Performance: The Sixth Element
The Sixth Element (zij/hen) is een entiteit die Kevin Pieterse heeft gecreëerd. Een van die entiteiten komt vanuit diens hoofd. Zij is het medium waarmee Kevin diens gevoelens uitbeeldt en uitvoert. Haar grote verlangen is om ons te verenigen in ons verdriet en ons iets te laten voelen wat we misschien denken te hebben verloren en om verbinding te maken met ons innerlijk verwaarloosde kind.”Sixth is in alle opzichten mijn muze, de meest glamoureuze melancholie die je op het podium zal ontmoeten.” “In een samenleving die draait om individualisme, zoek ik naar het gemeenschapsgevoel.”
Tickets
Queer Community discountcode: thequeerimage 50% korting
Foto: Lisa Schamle
8 april The Queer Image #3: Love Lies Bleeding (première) & Aurélien Lepetit – (video) studio bezoek & nagesprek
Start The Queer image#3 : 20.30u
Film: 20:45u
Love Lies Bleeding – In een afgelegen dorp in New Mexico wordt het leven van sportschoolmanager Lou volledig op zijn kop gezet wanneer bodybuilder Jackie in haar sportschool verschijnt. Jackie, die werkt bij de schietbaan van Lou’s criminele vader, zet alles op alles om te trainen voor de belangrijkste bodybuildwedstrijd in Las Vegas, iets waar Lou haar maar ál te graag bij helpt. Het prille maar intense liefdesgeluk krijgt echter een onverwachte wending wanneer Lou’s zus op brute wijze mishandeld wordt en in het ziekenhuis belandt. Al snel loopt alles op gewelddadige wijze uit de hand en moet Lou niet alleen het duistere verleden van haar vader onder ogen komen, maar ook dat van zichzelf. Deze ‘Thelma & Louise on steroids’, geregisseerd door Rose Glass (Saint Maud), is een excentrieke, romantische neo-noir-thriller over verlangen, obsessie en wraak.
Aurélien Lepetit, geboren in 1992 in Lyon, Frankrijk, is een multidisciplinaire kunstenaar, gevestigd in Amsterdam, Nederland. Hij werkt met installaties, sculpturen en textiel, en gebruikt momenteel geweven materiaal en wol op aluminium als schilderkunst. Lepetit is vooral bekend om zijn getufte textiel van gescheurde spiervezels en handgeblazen en gevormde glassculpturen gemonteerd of rustend op stalen technische sport uitrusting.
Voor deze première hebben Bernardo Zanotta en Aurélien Lepetit een speciaal interview opgenomen. Na de film voeren Lepetit, Anne Mul en het publiek een nagesprek.
4 maart The Queer Image #2: Loss of Heat & Drive Away Dolls
Ter ere van Queer History Month presenteert Nieuwe Vide met trots de tweede editie van The Queer Image, waarin een baanbrekende lhbtiq+ korte film wordt gecombineerd met de release van Ethan Cohen en Tricia Cooke’s ‘Drive Away Dolls’.
Queer History Month is een jaarlijkse viering waarbij een maand lang culturele instellingen werken samen met IHLIA, dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbtiq+* in Nederland met de grootste lhbtiq+-collectie van Europa, aan een platform waarin de viering en overdracht van lhbtiq+-geschiedenissen, -verhalen en -prestaties centraal staan. Lhbtiq+ geschiedenis wordt uitgelicht, maar ook de geschiedenis van de homorechten en aanverwante burgerrechtenbewegingen centraal staan.
Voor deze gelegenheid hebben we gekozen voor Loss of Heat (1994, 20 min) van Noski Deville.
De film is een beeldend portret van queer liefde, waarbij de wisselwerking tussen het emotionele en het fysieke wordt verkend, maar ook de grenzen van seksualiteit en afhankelijkheid en verlangen. Noski Deville (Verenigd Koninkrijk) is een cameravrouw en filmmaker die zich bezighoudt met de overlap tussen film, muziek en geluid. Deville heeft meer dan 25 jaar ervaring als cameravrouw en staat bekend om haar bekroonde werk met internationaal bekende artiesten, waaronder Isaac Julien, Steve McQueen, Alia Syed, Daria Martin en Jananne Al-Ani.
De korte film wordt gevolgd door een film gekozen door De Schuur; Drive Away Dolls (2024, 84 min). Deze eerste film van een trilogie van queerfilms geschreven door Tricia Cooke en Ethan Cohen is een road movie, waarin Jamie en Marian op een onverwachte reis gaan naar Tallahassee, waar zij het pad kruisen met een groep onbekwame criminelen.
Een inleiding door filmmaker en programmeur Bernardo Zanotta zal de vertoning voorafgaan.
Op 22 januari 19.00u toonde De Schuur de film ‘Orlando‘ en laat Nieuwe Vide een stuk zien van ‘Wild Fruits’, Zanotta’s nieuwe korte film, en horen we van Zanotta wat queer ‘period pieces’ inhouden. Achteraf zullen we een kort gesprek houden over wat we hebben gezien en de linkjes leggen tussen Orlando en Wild Fruits.
Naast zijn autonome filmmaker en kunstenaarspraktijk ontwikkelt en begeleidt Bernardo projecten voor Nieuwe Vide. Zo coördineerde hij het doorlopende Nieuwe Vide programma Cineclub en de cursus, ‘From Idea to Project’. In samenwerking met curator Anne Mul en Schuur, zal o.a. Zanotta vorm geven aan filmprogramma van The Queer Image.
Bernardo Zanotta (1996, Brazilië) is een filmmaker en beeldend kunstenaar gevestigd in Amsterdam. Zijn films combineren historische en fictieve verhalen die genre en conventie ondermijnen. Zijn werk is internationaal tentoongesteld op kunstlocaties, bioscopen en festivals, waaronder FID Marseille, Rotterdam en Locarno, waar hij de Pardino d’Argento ontving voor zijn film Heart of Hunger (2018). Naast korte en middellange projecten ontwikkelt hij momenteel zijn eerste speelfilm.
Wild fruit samenvatting
16e eeuw: Na een periode in het buitenland in Antarctisch Frankrijk vindt Jean Aurand onderdak als bediende in het huis van de Franse filosoof Michel de Montaigne, waar een reeks fantastische gebeurtenissen de levens van deze twee mannen voor altijd veranderen.
–
–
Foto’s editie 2: Arman Ramozi
Foto’s editie 3: Miles Silvagni