21 apr t/m 18 jun 2017

Everything Is Political

ned / eng

Everything is Political. The Politics of Gaming ging over video gaming en politiek. Het project keek specifiek naar hoe de politieke realiteit in video games een plek kan krijgen.

Alles is uiteindelijk politiek. Ook het persoonlijke. In die zin dat we alle beslissingen die we nemen, alle acties die we ondernemen en alle conclusies die we trekken, baseren we op onderliggende aannames, normen en waarden. En die normen, waarden en aannames worden over het algemeen niet door iedereen gedeeld. Ook de ruimte die we krijgen toebedeeld, als mens, komt voort uit opvattingen, die haaks kunnen staan op opvattingen van het individu en de ander. Vaak hangt de keuze die iemand maakt, in zijn persoonlijke leven maar ook in groepsverband, in enige mate, samen met geld en macht, en bestendiging van de eigen machts- en financiële positie.

Kan politiek ook terugkomen in de wereld van populaire cultuur? Vanzelfsprekend. Als je het letterlijk neemt: denk aan protestmuziek, denk aan de vele politieke cartoons die de laatste jaren zoveel stof hebben doen opwaaien.

Nieuwe Vide verkende in de expositie “Everything is Political. The Politics of Gaming” de relatie tussen video games, kunst en politiek.

Hoe kan de wereld van politiek een plek krijgen in games? Hoe verspreid je een boodschap via een populair medium als de video game? Dat is wat wij met dit project onderzoeken. Soms speelt de politiek in de werken op de achtergrond een rol, bijvoorbeeld als schets van de maatschappelijke situatie van een land. Soms is de politiek alom aanwezig. Soms wordt het lichaam in een rol gedwongen die niet prettig is, en verdwijnt het in een groter systeem van macht, geweld en/of geld. Soms is het lichaam de weg kwijt en zucht het van wanhoop. Will love tear us apart? Will love tear me apart? Hoe houd ik me staande, hoe speel ik, hoe bespeel ik, hoe word ik bespeeld? Ben ik gevangen in een kooi van krachten of vrij om te doen wat ik zelf wil?

Aan de expositie deden kunstenaars mee en game ontwikkelaars. Voor het gemak hebben we ze allemaal bij naam genoemd. We maken dus geen onderscheid tussen de games die in de expositie zijn te zien, en de kunst, die menigmaal ook game is, en dus ook gespeeld kan worden.

Everything is Political. The Politics of Gaming opende op 21 april en duurt t/m 18 juni 2017.

De expositie bevatte werk van Josh Millard, Alex Hovet, Pippin Barr, Grayson Earle, Marieke Verbiesen, Arno Coenen, Jasper Terra, Joseph DeLappe and The Biome Collective, Gordon Calleja, Escape from Woomera Collective, Auriea Harvey & Michaël Samyn (Tale of Tales).

De games konden in de expositie gespeeld worden.

Op 23 en 24 mei organiseerden we in Nieuwe Vide bovendien een 24-uur-durende-political game jam, in samenwerking met het Mediacollege Amsterdam, een mbo-vakschool met opleidingen op het gebied van design, media, technologie, games, evenementen en film. Twee groepjes van 8 studenten gingen van 12.00 uur op dinsdag tot 12.00 uur op woensdag aan de slag met het ontwikkelen van een game, waarna de games werden gepresenteerd in de expositieruimte, en ook echt deel werden van de expositie.
Daarnaast kwamen jongeren van Jongerencentrum Flinty’s langs om te gamen en voor een rondleiding.

Kunstenaars: 

Josh Millard

Alex Hovet

Pippin Barr

Grayson Earle

Marieke Verbiesen

Arno Coenen

Jasper Terra

Joseph DeLappe and The Biome Collective

Gordon Calleja

Escape from Woomera Collective

Auriea Harvey & Michaël Samyn (Tale of Tales)

 

 

Illustratie : Illustrarie 

Foto’s : Bogdan Bordeianu

 

Archief

01 dec t/m 17 dec 2017

Oma Corry van de Flat

16 nov t/m 18 nov 2017

Jan Kuhlemeijer Presents: Perifery

08 sep t/m 05 nov 2017

DAYDREAMING SUBVERTS THE WORLD

07 jul t/m 30 jul 2017

Words Are All We Have

21 apr t/m 18 jun 2017

Everything Is Political

17 mrt t/m 02 apr 2017

The Wrestler and the Artist

09 feb t/m 10 mrt 2017

A World Crafted out of Conspiracy and Cabals

09 feb t/m 12 feb 2017

Intersections

28 jan t/m 05 mrt 2017

Does Kittykat Know There’s A Pigeon On the Clothes Closet?