Haarlemse Lente 2017

ned / eng

Van 24 t/m 26 maart 2017 vierde de Haarlemse Lente de bloeiende hedendaagse kunstscene in de historische schilderstad Haarlem. Voor deze zesde editie sloegen 13 musea, galeries en kunstenaarsinitiatieven uit Haarlem de handen ineen. Het gemeenschappelijke thema van dit jaar was: “De blik van de buitenstaander”. Gedurende het weekend waren er door heel Haarlem allerlei exposities te bezoeken, die dit weekend open gingen, en op de een of andere manier gerelateerd waren aan ‘De blik van de buitenstaander”.

Deelnemers Haarlemse Lente 2017 waren:

37PK, Platform voor Kunsten, Castellvm Aqvae, de-Passages, Dolhuys – museum van de geest, Frans Hals Museum, De Hallen Haarlem, Horizonverticaal, Juliacks, NieuweVide, Pakhuisje “Hal 88”, Sugar Pop Institute, Teylers Museum en De Vishal.

Nieuwe Vide toonde tijdens Haarlemse Lente het werk van Focuskunstenaar 2017 Natasha Taylor. Haar soloexpositie opende al een week eerder, namelijk op vrijdag 17 maart (18u), en is te zien t/m 2 april 2017. Taylor is in 2017 onze Focuskunstenaar, dat wil zeggen een kunstenaar waarmee we een jaar lang intensief samenwerken.

Over de expositie: In het dagelijks leven komen wij in allerlei soorten ruimtes en contexten terecht, waar we ons op de een of andere manier toe moeten verhouden. Verschillende ruimtelijke situaties vereisen dat wij verschillend om moeten gaan met ons vocabulaire en onze acties. De context van een omgeving beïnvloedt ook hoe we omgaan met onze gedachten en wat we doen. Natasha Taylor is geïnteresseerd in deze contextuele omgeving en dan voornamelijk in die van de professionele worstelaars. De ring waar zij zich in bevinden leidt tot een bepaalde set regels, regels die duidelijk anders zijn dan bijvoorbeeld die op straat.
‘Pro wrestling’ wordt gezien als een performance, het zit tussen sport en drama in, tussen realiteit en creatieve fictie, vanwege de geënsceneerde scènes. Je hebt allerlei elementen; personages op een podium, het commentaar, promotie, kostuums en de fysieke handeling van het worstelen zelf. `

Taylor: “I would like to reconstruct and recontextualize these fields. From that space I would like to talk about the space/frame of art and the debating of what that is. I am also going to look into the relation between art and entertainment (…) I find it interesting that something can become of such interest that people want to engage in such a way that their mind travels and stays with it for a certain time.”

AFTERPARTY BIJ NIEUWE VIDE
Op vrijdag 24 maart organiseerde Nieuwe Vide ook de traditionele Haarlemse Lente Afterparty. Het feest begon om 22u. Met optredens van Precorsor. en DJ HENKERCHIEF! De programmering werd gedaan door Houtnacht programmeur Menzo Schrik.

Voor het exacte programma en tijdschema van Haarlemse Lente kunt u kijken op www.haarlemselente.nl

Op zaterdag 25 maart was er in Nieuwe Vide een performance van Natasha Taylor i.s.m. Pro Wrestling Holland. Aanvang: 16:00 uur.

Afbeelding door: Jaap Kroon fotografie

Solotentoonstelling Natasha Taylor

The Wrestler and the Artist