Openingstijden:
vr t/m zo 12.00-17.00. Ook op afspraak. Toegang gratis.
-
Energieplein 69
2031 TC Haarlem
-
info@nieuwevide.nl
-
Route
-
Volg ons:
-
schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Gedragscode Nieuwe Vide
Deze gedragscode is een document dat in ontwikkeling is. In de toekomst – in overleg en gesprek en met voortschrijdend inzicht – kan dit document verder worden uitgebreid of gespecificeerd. Voor het laatst bijgewerkt op 5 juli 2024
Deze gedragscode is van toepassing op iedereen die binnen Nieuwe Vide (of daarbuiten als vertegenwoordiger vanuit Nieuwe Vide) werkzaamheden verricht. Hieronder vallen studio makers, het team van Nieuwe Vide, vrijwilligers, freelancers en bestuursleden. De gedragscode is ook van toepassing op deelnemers aan workshops, bezoekers, gasten van studio makers, freelancers ingehuurd door studio makers en stagiaires.
Nieuwe Vide wil een uitnodigende, positieve, veilige werkomgeving bieden, waar eenieder hun werkzaamheden op een goede wijze kan uitvoeren. Dit geldt voor iedereen die op wat voor manier dan ook in aanraking komt met Nieuwe Vide: studio makers, kunstenaars, freelancers, deelnemers, vrijwilligers, stagiaires en bezoekers. Nieuwe Vide is een community. We letten op elkaar en we zorgen samen voor een prettige en veilige omgeving. De gedragscode is ook van toepassing op de gehele organisatie van Nieuwe Vide: het team, het bestuur, de inpandige huurders, bezoekers, stagiaires en freelancers.
Nieuwe Vide is een kunstpodium en broedplaats waar experiment en talentontwikkeling centraal staan. We bouwen daarmee voort op de activistische idealen en DIY-mentaliteit die aan de basis lagen van onze instelling. Dit doen we door middel van onze expositieruimte en activiteiten. Naast een tentoonstellingsruimte, heeft Nieuwe Vide studioruimte voor 35 kunstenaars, een workshopruimte, een wekelijks buurtkantine, en binnenkort een bibliotheek. Ons artistiek programma uit zich door tentoonstellingen, educatietrajecten, filmavonden, workshops en we ondersteunen de ontwikkeling van nieuw werk met artist-in-residencies. Het is onze missie om Haarlem een eigenwijze plek te bieden waar spannende, vernieuwende kunst een podium krijgt en waar volop geëxperimenteerd kan worden. Nieuwe Vide is een plek waar uiteenlopende kunstenaars, creatieve makers en gemeenschappen samenkomen, samenwerken, en waar bezoekers hedendaagse kunst ervaren. Lees onze volledige visie en missie hier.
Nieuwe Vide streeft ernaar een inclusieve en veilige organisatie te zijn, die vrij is van enige vorm van structurele onderdrukking, waaronder racisme, seksisme, validisme, homo, trans- en xenofobie en leeftijd gerelateerde discriminatie. De volgende omgangsvormen zijn van toepassing:
Eenieder, ongeacht achtergrond, gender, religie, huidskleur, validiteit, welkom is en gelijk behandeld wordt.
Nieuwe Vide wil een positieve, veilige werkomgeving bieden, waar eenieder hun werkzaamheden op een goede wijze kan uitvoeren. Dit geldt voor iedereen die op wat voor manier dan ook in aanraking komt met Nieuwe Vide: Studio Makers, freelancers, deelnemers, vrijwilligers, bezoekers en stagiaires. Een ieder binnen Nieuwe Vide kan hun werk naar eigen inzicht vormgeven, mits dit geen inbreuk pleegt of overlast veroorzaakt met betrekking tot anderen.
Binnen Nieuwe Vide, maar ook daarbuiten – als het gaat om representatie van Nieuwe Vide op evenementen, beurzen, randprogrammering en alles wat representatie vraagt en zich buiten het pand van Nieuwe Vide afspeelt – behandelen we elkaar met respect. Elke vorm van ongewenst gedrag, zoals pesten (verbaal en lichamelijk), intimidatie (in welke vorm dan ook), agressief gedrag, discriminatie wordt niet geaccepteerd.
Het is van groot belang dat eenieder die een rol vervult binnen Nieuwe Vide, in Nieuwe Vide werkt, of anderzijds te maken heeft met Nieuwe Vide en daarin een rol als representant vervult, om ongewenst gedrag te signaleren en actie te ondernemen. Dat kan zijn (maar beperkt zich niet tot): het aanspreken van de persoon die ongewenst gedrag vertoont, de problematiek bespreken met het team van Nieuwe Vide, gesprek met een vertrouwenspersoon. Wees niet bang om contact te zoeken met het team van Nieuwe Vide of met de vertrouwenspersoon als je ongewenst gedrag ondervindt.
Nieuwe Vide is een community. We letten op elkaar en we zorgen samen voor een prettige en veilige omgeving. Dat betekent ook dat we alert zijn op professionele en juiste omgangsvormen; het is voor een persoon die te maken heeft met ongewenst gedrag lastig om naar een vertrouwenspersoon te stappen of aan te geven wat er speelt. Help elkaar wanneer je vermoedt dat een situatie niet in de haak is.
Ongewenst gedrag gaan we met zijn allen tegen. Ook als er moeilijk een vinger op te leggen valt. Als iets niet goed voelt, geef het aan bij het team van Nieuwe Vide of bij de vertrouwenspersoon. Openheid binnen Nieuwe Vide betekent dat we elkaar verantwoordelijk houden voor ons gedrag en problemen aankaarten. Alleen zo bewerkstelligen we een veilige werkplek voor iedereen.
Deze gedragscode is van toepassing op iedereen die binnen Nieuwe Vide (of daarbuiten als representant vanuit Nieuwe Vide) werkzaamheden verricht. Hieronder vallen studio makers, het team van Nieuwe Vide, het bestuur van Nieuwe Vide, vrijwilligers, freelancers ingehuurd door Nieuwe Vide. De gedragscode is ook van toepassing op deelnemers aan workshops, bezoekers, gasten van studio makers, freelancers ingehuurd door studio makers en stagiaires. De gedragscode geldt zowel online als offline.
Nieuwe Vide verwacht van een ieder die met onze organisatie samenwerkt, of binnen het Nieuwe Vide pand werkt (en alle hierboven beschreven groepen) dat zij elkaar op een respectvolle manier bejegenen, zodat iedereen in een plezierige en veilige omgeving kan werken. We vinden het belangrijk ieders individuele overeenkomsten evenals verschillen te waarderen. We vragen iedereen om respect voor elkaar te hebben in persoonlijke interacties. Ook hechten we belang aan professionaliteit binnen interacties.
Uitgangspunt zijn bepalingen die vastgelegd zijn in de Nederlandse wetgeving:
Voor meer informatie over ongewenst gedrag zie www.szw.nl kies dan voor onderwerpen en klik agressie en geweld, pesten of seksuele intimidatie aan.
Onder ‘ongewenste omgangsvormen’ verstaat Nieuwe Vide de gedragingen — ongeacht of er tussen de betrokkenen al dan niet een hiërarchisch verschil in functie of positie bestaat — die leiden tot psychosociale arbeidsbelasting, voor zover het betreft:
Artikel 1a lid 2 Wet gelijke behandeling van mannen, vrouwen, personen en artikel 7:646 lid 7 van het Burgerlijk Wetboek
Artikel 1a lid 3 Wet gelijke behandeling van mannen, vrouwen, personen en artikel 7:646 lid 8 B.W
De machts- of krachtsverhoudingen tussen de aanvallende partij en degene die wordt gepest zijn onevenwichtig, bv. omdat iemand hiërarchisch een hogere positie bekleedt, iemand verbaal of fysiek sterker is. Hierdoor kan het slachtoffer zich niet verweren.
Bovenstaande definities, waarbij een onveilige werksfeer (binnen of buiten het Nieuwe Vide pand) wordt gecreëerd, zijn onacceptabel en niet toegestaan. Gevolgen kunnen onbewust/ niet vooropgezet en/of doelgericht zijn. Indirecte gevolgen zijn nog steeds gevolgen. Zwarte humor, advocaat van de duivel spelen, plagen; dergelijk gedrag kan in bepaalde gevallen de grens van wenselijk gedrag overschrijden. Wees daar oplettend in. Wegkijken, ‘de vrede willen bewaren’, bagatellisering van meldingen, klachten en nare ervaringen leiden tot grotere problemen en escalatie.
Wanneer iemand ongewenst, intimiderend of moedwillig verstorend gedrag vertoont, zal deze worden verzocht hiermee onmiddellijk te stoppen. Wanneer je wordt lastiggevallen in Nieuwe Vide, neem dan contact op met de organisatie van Nieuwe Vide. Neem ook contact met ons op als je denkt of vermoedt dat iemand anders lastig gevallen is/ wordt.
In overleg zal worden gekeken naar de juiste procedure, maatregelen en/of sancties. De vertrouwenspersoon is er ook voor ‘kleine ’conflicten. Mensen met onderlinge strubbelingen of onenigheden kunnen ook aankloppen voor hulp. De vertrouwenspersoon kan, wellicht door bemiddeling, kijken hoe het conflict opgelost kan worden en het vertrouwen tussen mensen herstellen. Juist omdat die kleinere conflicten kunnen leiden naar een cultuur, waar mensen hun eigen grensoverschrijdende gedrag als normaal zien, zonder zich bewust te zijn wat de invloed daarvan op anderen is.
Wanneer iemand die onwenselijk gedrag vertoont na een waarschuwing niet stopt met dat gedrag, zal de organisatie passende actie ondernemen.
In situaties zoals bijvoorbeeld stank- en/of geluidsoverlast, het niet schoonhouden van gedeelde ruimtes, gaan we ervan uit dat dit eerst onder de partijen zelf wordt besproken. Spreek elkaar aan als je het niet eens bent met de gang van zaken als dat betrekking heeft op dit soort ergernissen. Krop dit niet op. Het is soms moeilijk om dit soort irritaties aan te kaarten. Probeer het toch, omdat het je op lange termijn echt iets oplevert, niet alleen voor het individu, maar voor de hele community.
In het geval van overtredingen zoals bv:
Vertegenwoordigers van Nieuwe Vide zien zich in bovenstaande gevallen genoodzaakt dan wel een geldboete door te voeren (bij kleine overtredingen), of een persoon de toegang tot het pand te ontzeggen, en/ of zonder opzegtermijn en/ of financiële consequenties, het contract te verbreken.
Signalen en problemen kunnen worden aangekaart bij de vertrouwenspersoon van Nieuwe Vide, Anne Mul, (curator@nieuwevide.com). Anne is curator-directeur en heeft veel ervaring met mediation. Je kunt daarnaast ook terecht bij een ander teamlid naar keuze wanneer Anne niet aanwezig of beschikbaar is.
In overleg zal worden gekeken naar de juiste procedure, maatregelen en/of sancties. De vertrouwenspersoon is er ook voor ‘kleine ’conflicten. Mensen met onderlinge strubbelingen of onenigheden kunnen ook aankloppen voor hulp. De vertrouwenspersoon kan, wellicht door mediation, kijken hoe het conflict opgelost kan worden en het vertrouwen tussen mensen herstellen. Juist omdat die kleinere conflicten kunnen leiden naar een cultuur, waar mensen hun eigen grensoverschrijdende gedrag als normaal zien, zonder zich bewust te zijn wat de invloed daarvan op anderen is.
Mores:
Wij zijn lid van: Steun- en adviespunt grensoverschrijdend gedrag voor de culturele, creatieve en mediasector: Mores. Bij conflict waarbij een extern vertrouwenspersoon nodig blijkt te zijn, nemen wij contact met hen op en volgen we de procedures van Mores.
https://mores.online/
Feedback
Heb je vragen met betrekking tot de gedragscode, of opmerkingen? Laat het ons weten via administratie@nieuwevide.com
Bij het opstellen van deze gedragscode hebben we inhoud ontleend aan de gedragscode van de Rijksakademie Amsterdam en Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Het Nieuwe Instituut heeft op haar beurt ook diverse bronnen geraadpleegd, bezoek hun website als je daar meer over wilt weten
https://hetnieuweinstituut.nl/gedragscode
https://www.rijksakademie.nl/en/rijksakademie-principles-of-community-and-code-of-conduct
De zaak Nu – https://www.dezaaknu.nl/downloads/211203_Fair_Care_Gedragscode_en_protocol.docx.doc
Ingang van deze gedragscode: 5 juli 2024
Feedback
Heb je vragen met betrekking tot de gedragscode, of opmerkingen? Laat het ons weten via administratie@nieuwevide.com