Notes on Hapticity leden

ned / eng

Sinds de zomer van 2023 bestaat de vaste kern van Notes on Hapticity uit Elena Kostenko, Kees van Leeuwen en Hannah Dawn Henderson. 

Hannah Dawn Henderson

Hannah Dawn Henderson is een kunstenares en schrijfster, gevestigd in Den Haag. Haar praktijk bekijkt de vaak intieme en idiosyncratische (1)  netwerken die iemands zelfbeeld en erfgoed (2)  bepalen. Henderson onderzoekt hoe deze netwerken vervreemd kunnen raken door geïnstitutionaliseerde verhalen over nationaliteit, hegemonie (3) en economische waarde. Met een achtergrond in ‘artistic research’ en grafisch ontwerp, bestaan Hannah Dawns activiteiten uit: filmmaken, essays, curatoriële projecten en installatiewerken.

Deze tentoonstellingen en projecten waren onder andere te zien bij het Wilberforce Institute for the Study of Slavery and Emancipation, Kunstcentrum Stroom, het International Film Festival Rotterdam en het Queer Arts Festival in Antwerpen. Ze is alumna (3) van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten en de KABK.

(1) Idiosyncratie:  een unieke eigenschap of gedraging die specifiek is voor een individu of groep.
(2) Erfgoed: Dit verwijst naar de culturele, historische of natuurlijke elementen die van vorige generaties zijn overgeleverd en waardevol zijn om te behouden voor de toekomst.
(3) Hegemonie: de dominante invloed of overheersing van een groep, staat of idee over anderen.
(4) Alumna is de vrouwelijke vorm van alumnus en verwijst naar een vrouw die is afgestudeerd aan een bepaalde onderwijsinstelling.

Kees van Leeuwen

Beeldend kunstenaar en onderzoeker, gevestigd in Haarlem

Kees van Leeuwen is een beeldend kunstenaar en onderzoeker met een focus op de interactie tussen architectuur, ruimte en menselijke ervaring. Hij behaalde een Bachelor in Beeldende Kunst aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en een Master in Artistic Research aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
Zijn multidisciplinaire praktijk omvat sculpturale installaties, fotomontages en onderzoeksprojecten.

In zijn werk kiest hij materialen op basis van het idee en de context van een project, waarbij hij zich laat inspireren door ruimte, menselijke handelingen en bewegingen. Dit resulteert vaak in tactiele creaties die variëren van klein en intiem tot monumentaal en grootschalig. Elk werk weerspiegelt een verhaal dat fysieke en emotionele lagen samenbrengt, vaak doordrenkt met geschiedenis.

Kees’ kunstpraktijk richt zich op de politieke, architecturale en culturele implicaties van ruimte en de manier waarop sociale codes en culturele contexten worden ervaren. Zijn werk reflecteert op de fysieke en cognitieve uitdagingen van ruimtes en hun verband met rituelen en bescherming.

Zijn werk is nationaal en internationaal tentoongesteld, waaronder bij OMI in Rotterdam, Yamanaka Suplex ANNEX in Osaka, Cave – Ayumi Gallery in Tokio en Framed Framed in Amsterdam. Daarnaast is hij auteur en co-auteur van diverse publicaties over cultureel erfgoed in Nederland, specifiek met betrekking tot de Koude Oorlog.

Elena Kostenko

Beeldend kunstenaar en onderzoeker, gevestigd in Parijs (Frankrijk)

Elena Kostenko is een beeldend kunstenaar en onderzoeker. Ze is geboren in 1983 in Semipalatinsk, Kazachstan. Deze stad is bekend als de plaats waar Dostojewski in ballingschap verbleef en als een Sovjet testgebied voor kernwapens. (1)

Ze begon haar artistieke carrière aan de afdeling Fine Arts van de Herzen Universiteit in Sint-Petersburg, waar ze haar vaardigheden in de traditionele schilderkunst verbeterde,  waaronder een diepgaande studie van de oude meesters.

Toen ze naar Nederland verhuisde met de droom om in aanraking te komen met de werken van Rembrandt, Vermeer en Frans Hals, ontdekte ze het geheel nieuwe deel van de westerse hedendaagse kunst. Om de culturele context te begrijpen, de geschiedenis te leren kennen en volledig te integreren, vervolgde ze haar studies aan de Rietveld Academie, KABK en de Universiteit Leiden.

Haar projecten gaan dieper in op thema’s waar haptische en sensorische ervaringen centraal staan. (2) Ze gebruikt vaak keramiek en analoge fotografie, media die fysieke interacties met materialen vastleggen en vergankelijke momenten in tastbare vormen bewaren.

Haar project Grounding (2020-2023), ontwikkeld tijdens de pandemie en de twee jaar die volgden, bevat een video-essay dat haar integratieproces in Frankrijk documenteert. Het onderzoekt het land – niet door sociale grenzen – maar door een intieme connectie met klei, aarde, stof en planten.

Haar recente project Solid Impressions onderzoekt de vervagende identiteit van de industriële stad Vyksa (Rusland), waar moderne functionaliteit geleidelijk de symbolische en historische elementen van het architectonische erfgoed van de stad uit wist. Het project bevat een serie sculpturen gemaakt van lokale klei verzameld op een bouwterrein, samen met fotografische beelden, die de traditionele izba’s van de regio vastleggen. (3)

Naast haar werk als kunstenaar, gaf ze meerdere jaren les over Westerse hedendaagse kunst aan de Guangzhou Academy of Art in China. Sinds 2022, als reactie op de geopolitieke turbulentie, organiseert ze een online community: Attention!, met als doel verbindingen te bevorderen tussen Russisch-sprekende culturele spelers over de hele wereld en daarmee inter-culturele dialogen te stimuleren, door middel van artistieke acties.


(1) Ballingschap: gedwongen verblijf in een ander land, omdat je in je eigen land niet mag wonen
(2) zintuiglijke waarneming door aanraking.
(3)Een izba is een traditionele Russische plattelandswoning. Het is vaak een blokhut en vormt de woonruimte van een conventionele Russische boerderij.

 

Publieksprogramma: Re-Viewing Sites of Preservation

Re-Viewing Sites of Preservation – Notes on Hapticity

Toegankelijkheid