The smell of Data

ned / eng

Workshop: Biometrica op het web

door geurontwerper Leanne Wijnsma

Zaterdag 18 februari 13:00 – 16:00

We leren veel van de natuur. Biomimetica is het imiteren van biologische ideeën in de natuur in het ontwerpen van producten: gebouwen gebaseerd op mierenhopen om de temperatuur binnen stabiel te houden en de ergonomische vorm van vogels voor treinen en auto’s.

Hoe zit het met het web? Hoe kunnen we in de digitale omgeving leren van de natuur?

In deze workshop gaan we op zoek naar nieuwe geuren en geluiden voor het internet, gebaseerd op gedrag dat we kennen uit de dieren- en plantenwereld.

Handig om mee te nemen: smartphone of laptop.

(Big) data zijn overal, maar ruiken, voelen of horen doen we ze niet. Tijdens de presentatie en workshop van designer Leanne Wijnsma – bekend van het project ‘The Smell of Data’ – worden data weer zintuiglijk gemaakt.  Leanne Wijnsma geeft op zaterdag 18 februari een presentatie over haar eigen werk en een workshop waarin data zintuigelijk worden gemaakt.

Programma:

Zaterdag 18 februari 13:00 – 16:00

13:00 – 14:00: We beginnen met een korte lezing over The Smell of Data. Inclusief een discussie over de oninstinctieve manier waarop we met data en het internet omgaan en waarom/hoe instinct een rol speelt in ons leven.

Dan maken we het bruggetje naar ontwerp: Hoe zit het met het web? Hoe kunnen we in de digitale omgeving leren van de natuur?

14: 00 – 14:15: een korte oefening waarin deelnemers hun persoonlijke interactie met een systeem of service bloot leggen door het netwerk uit te tekenen. Bijvoorbeeld Facebook, Google, Spotify of YouTube, waarin ze hun eigen posts en suggesties in een netwerk uitleggen. Welk deel in dit netwerk wil je doorbreken of instinctiever maken?

14:15 – 15:30: Ga op zoek naar een geur of geluid om dit gedeelte van je netwerk te doorbreken. Hoe kan je het instinctiever maken? Hoe kun je alert blijven?

– In flesjes kunnen geuren verzameld en gemengd worden.  Wat ligt er op straat? Wat heb je in je tas? Wat groeit er tussen de stoeptegels?

15:30 – 16:00: Alle geluiden en geuren worden gepresenteerd.

Over Leanne Wijnsma

Wijnsma studeerde aan de HKU en het Sandberg Instituut in Amsterdam. Een belangrijk element in haar werk is de relatie tussen vrijheid en technologie. Als onderdeel van het Nederlandse media-lab SETUP leidde ze de onderzoeksgroep ‘control society’ die het verzamelen van data door smartphone apps en gadgets onderzocht. Een ander bekend project van haar is the Smell of Data (i.s.m. filmmaker Fiona Tan). In 2014 werd ze genomineerd voor de Bio Art and Design Award. Wijnsma is docent Communicatoin & Multimedia Design bij de Universiteit van Utrecht.

Workshop door Leanne Wijnsma