All that you touch, you change

ned / eng

‘All that you touch, you change’ is een artistiek onderzoeksproject van Nieuwe Vide, waarin we de kracht van verbeelding en speculatie in relatie tot (anti)kapitalisme onderzoeken.

De quote ‘all that you touch, you change’ is afkomstig uit Octavia Butler’s boek  Parable of the Sower. Het science fiction boek uit 1993 schetst een apocalyptisch beeld van de nabije toekomst, waarin klimaatverandering en grote sociale ongelijkheid desastreuze gevolgen hebben. Toch spreekt er uit het boek ook hoop; we volgen hoofdpersoon Lauren Olamina in haar zoektocht naar het opzetten van haar eigen geloofsovertuiging, die ze Earthseed noemt. In een onzekere tijd weet ze mensen om zich heen te verzamelen met wie ze samen een nieuwe ideologische gemeenschap opbouwt, gebaseerd op de Earthseed filosofie die ze heeft opgesteld.

In onzekere en verwarrende tijden hebben we dit soort verbeeldingskracht meer dan ooit nodig. Van alle kanten komen er signalen dat het niet goed gaat met de wereld, maar niemand weet precies wat we daar aan kunnen doen. Geld en macht overheersen meestal de discussie, terwijl we de menselijkheid van kwesties uit het oog verliezen. Kunnen we ons eigenlijk nog wel een wereld voorstellen waarin geld niet allesbepalend is?

‘All that you touch, you change’ is een artistiek onderzoeksproject van Nieuwe Vide, waarin we de kracht van verbeelding en speculatie in relatie tot (anti)kapitalisme onderzoeken. In samenwerking met verschillende kunstenaars staan we stil bij hoe kapitalisme precies werkt, en hoe je het kunt doorgronden. Daarnaast denken we na over alternatieve manieren van leven; in hoeverre is het mogelijk om een kapitalistische manier van leven/denken achter je te laten en opnieuw te beginnen?

Gedurende de komende maanden werken we samen met drie kunstenaars, die elk op hun eigen manier op deze vragen reflecteren. De resultaten van dit onderzoek worden gepresenteerd tijdens drie tentoonstellingen in Nieuwe Vide.

Lees over het eerste deel Phantom Menace2.5 van kunstenaar Yeon Sung.
Lees over het tweede deel In between a cute ripple of desire van kunstenaar Azul De Monte
Lees over het derde deel Mark the Spark van kunstenaar Harun Morrison

Yeon Sung
08.10 – 17.10.2021

Azul De Monte
19.11 – 12.12.2021

Harun Morrison
17.11.2022 – 15.05.2022