22 nov t/m 24 nov 2019

Gekraakt voor Cultuur

ned / eng

Begin jaren ’90 werd in het oude leegstaande Olympiapand aan de Kinderhuissingel 6 een klein tafeltje, een paar oude stoelen en een matras neergelegd. Zo gekraakt! De krakers ging zitten en toen was het wachten tot de ‘platte petten’ zouden verschijnen. De oude bananenloods en NS-spoorwegen pand werd vervolgens een centrum van culturele bedrijvigheid als Vide Cultura. Kunstenaars vestigden er hun atelier, er werden exposities georganiseerd en performances opgevoerd, en je kon er in de gezellige kantine ook nog terecht voor een biertje en een hap. Maar Vide Cultura ging naar de haaien, toen het na een paar jaar werd ontruimd.

In 1994 werd Stichting Vide Cultura’s Bovenste Ring opgericht met als doelstelling: de bevordering van de productie en de expositiemogelijkheden (en andere verspreidingsmethoden) van beeldende kunst. 25 jaar later bestaat Nieuwe Vide nog steeds, en is gevestigd aan de Minckelersweg 6 op het Nieuwe Energie Terrein te Haarlem.

Nieuwe Vide is inmiddels een kleine zelfsturende professionele organisatie, maar zoveel is er niet veranderd ten opzichte van Vide Cultura. Kunstenaars en andere creatieven hebben hier nog steeds hun studio, er worden exposities en performances georganiseerd, en op woensdagmiddagen komen de kunstenaars, organisatie en buurtbewoners samen om soep te eten.

Nieuwe Vide is haar wortels in de kraakbeweging zeker niet vergeten. Met haar sociaal-politieke tentoonstellingsprogramma probeert Nieuwe Vide niet alleen ruimte te maken voor kunst en creativiteit, maar stelt het ook radicale ideeën aan de kaak die in onze huidige maatschappij leven. Met deze tentoonstelling memoreert Nieuwe Vide haar ontstaansgeschiedenis, en de vroegere kraakbeweging in Haarlem.

Dat doen we niet alleen vanuit nostalgisch oogpunt, want Nieuwe Vide verkeert momenteel in soortgelijke omstandigheden als 25 jaar eerder. Nieuwe Vide moet haar huidige locatie over een jaar verlaten. Een nieuw onderkomen is nog steeds niet inzicht. Door de gentrificatie, die in de gehele randstad steeds verder toeneemt, worden huren steeds hoger en komen kleine tentoonstellingsruimtes steeds meer in de verdrukking. Daarom willen we met deze tentoonstelling ook laten zien hoe door het kraken van leegstand, nieuwe ruimtes gecreëerd konden worden, waar spannende nieuwe creatieve dingen gebeurde.

Met bijdragen van: Paulusz, Vaas, Martijn Lucas Smit, Marius Bruijn, Lex van der Meij, Ricky Schönhagen, Bogdan Bordeianu, Hermance van Dijk, Muziekkwartet de Oliebolletjes

Tijdens het 25 jarig bestaan is er ook werk te zien van huidige studiokunstenaars en makers uit het gebouw.

Organisatie: Saskia Burggraaf en Sietske Roorda

Programma opening:

18.00 – De gratis maaltijd Pom gemaakt door de Diepvriesdames

19.00 – Welkom door organisatie Nieuwe Vide

19.05 – Eerste curator van Nieuwe Vide, Martijn Lucas Smit vertelt over zijn tijd bij Vide Cultura en Nieuwe Vide.

20.00 – Performance van Marius Bruijn over Vide Cultura. (ca. 10 minuten)

20.30 – Muziekkwartet de Oliebolletjes onderleiding Maarten Bolten, vioolbouwer uit het gebouw, spelen een stuk van Martinů.

 

Beeld : Paulusz

 

Facebook event 

 

Tijdens het 25 jarig bestaan is er ook werk te zien van huidige studiokunstenaars en makers uit het gebouw.

 

Archief

06 dec t/m 15 dec 2019

Ok. Boomer

22 nov t/m 24 nov 2019

Gekraakt voor Cultuur

06 sep t/m 03 nov 2019

Invisible Man

09 jul t/m 11 aug 2019

A Good Work Will Work

26 apr t/m 23 jun 2019

The World of K

12 jan t/m 20 jan 2019

Planet Vide