20 jan t/m 07 apr 2024

(In)valuable, (in)visible – Eva Kreuger

ned / eng

Solo tentoonstelling Eva Kreuger

Eva Kreuger (zij/die) (1995, Haarlem, Nederland) woont in Haarlem en heeft een atelierruimte bij Nieuwe Vide. Die studeerde Fotografie aan AKV | St. Joost Breda waar die in 2017 afstudeerde. Ze werd in 2019 geselecteerd door Unseen Foundation voor Futures Photography platform en nam deel aan het BredaPhoto International Talent Program. In 2022 ontving die de Kunstenaar Start beurs van het Mondriaan Fonds.

Kreuger baseert haar onderzoek op de manipulatie en hercompositie van een alsmaar groeiend archief van gevonden fotografisch materiaal. In een herhalend proces van verzamelen, categoriseren en bewerken zoekt die naar circulariteit en vernieuwing in de archief praktijk. Belangrijk onderdeel van het bewerken van de afbeeldingen is het gebruik van printers en scanners waarmee Kreuger inzoomt op de materialiteit van het medium.
Uiteindelijk krijgen de beelden opnieuw vorm in haar studio waar ze worden geïnstalleerd in fysieke en driedimensionale vorm. Worstelend met het platte oppervlak van het fotografische medium, verschuift ze de beelden heen en weer tussen twee- en driedimensionale objecten terwijl ze aan sculpturen en installaties werkt.

 

(In)valuable, (in)visible: the circular archive and value production in artistic spaces

“Hoi Eva, Je nummer stond op het kaartje op je atelierdeur.” “Ik zie je eigenlijk bijna nooit meer en mijn ruimte begint inmiddels te klein te worden.” “Dus ik dacht hmmm misschien kan ik wel uitbreiden naar de ruimte van Eva?” “Gebruik jij de ruimte nog?” “Of als je de ruimte heel weinig gebruikt?” “Ik werk hier veel.” Groetjes M.

De vraag van mijn atelier buur met een eenpersoonszaak. Nu vraag ik me af wat weinig is? Wanneer is werk waardevol genoeg om ruimte in te nemen? Hoe veel tijd is dan genoeg? Is de kunst die ik maak minder belangrijk of waardevol? De vragen die ik mij stel als kunstenaar zijn inherent politiek geladen.

De oude printer in mijn atelier vult de ruimte met nieuwe beelden, hele stapels prints die niet zozeer een fysieke waarde hebben. Ondertussen is iedere kleine fout in het systeem een manier om elke nieuwe kopie uniek te maken. 

De maker, de studio en het archief beïnvloeden elkaar. De ruimte wordt gevuld door het archief, de studio geeft vorm aan de verzamelingen. Het licht door het raam, het uitzicht, ze herinneren binnen aan de tijd die buiten voorbij gaat. 

In het circulaire archief worden de foto’s opnieuw en opnieuw bewerkt, van platte afbeeldingen naar driedimensionale werken en weer terug, bewegend door de ruimte. Oude herinneringen transformeren in inkt en papier en vermengen met mijn vragen. 

Dit roept vragen op zoals, wat voor invloed heeft kapitalisme en gender op een kunstpraktijk? Wat heeft archiveren, ruimte, en circulariteit met elkaar te maken? Wat is waardevol? Voor wie? Wat is niet politiek?

Het zakelijke telefoongesprek van de buurvrouw leidt af, het dringt door de muur en vult de ruimte met geluid. Het roept de vraag op: wat nemen we mee en waar willen we vanaf?

 

Bij Nieuwe Vide
Gedurende de expositie bij Nieuwe Vide zal het werk van Kreuger  steeds nieuwe vormen aannemen en zichtbaarheid geven aan een productieproces dat meer en meer ruimte inneemt. Via een circulaire opstelling van printers en scanners beweegt een archief zich door de ruimte.

Vragenlijst
Voor het ontwikkelen van een nieuw werk over waardes en (on)zichtbaar werk in de kunstpraktijk, heeft Eva heeft een vragenlijst gemaakt, voor andere makers, om in te vullen. Help Eva diens onderzoek en vul de vragenlijst hier in.

 

 

Dit project wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds.

Opening: 
20.01.2023
16:00u

Finissage:
07.04.2023

www.evakreuger.nl

Tentoonstelling geopend: 
Vrijdag – Zondag
12:00u – 17:00u

Teken or Leave it Workshop door Eva Kreuger:
31.01.2023 – 19:00u

Oproep voor archiefmateriaal!Om het alsmaar groeiende archief van fotografisch materiaal te blijven uitbreiden in deze opstelling van printers en scanners, vragen wij bezoekers om eigen archiefmateriaal mee te nemen. Je kunt het achterlaten, laten opnemen en verwerken in het archief.  Het kan van alles zijn: oude familiefoto’s, een foto die je onlangs hebt gemaakt of iets dat in jouw ogen niet is gelukt. Kom langs, stuur het op of email het naar info@nieuwevide.nl

 

Luister hier naar twee nummers van Christopher Reichling, gemaakt van printergeluiden uit de expositie

 

 

 

 

Toegankelijkheid
https://nieuwevide.com/toegankelijkheid/

Dit project wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds.

Met dank aan Jaromir Mulders

Foto’s opening: Bogdan Bordeianu

31 mei t/m 29 sep 2024

Dit Lichaam van Ons – Stripdagen Haarlem

20 jan t/m 07 apr 2024

(In)valuable, (in)visible – Eva Kreuger