06 sep t/m 03 nov 2019

Invisible Man

ned / eng

‘All things, it is said, are duly recorded – all things of importance, that is. But not quite, for actually it is only the known, the seen, the heard and only those events that the recorder regards as important that are put down, those lies his keepers keep their power by.’ – Ralph Ellison, Invisible Man

Ralph Ellison’s Invisible Man (1952) is het complexe en gelaagde verhaal van een naamloze zwarte man die zijn weg probeert te vinden in het Amerika van de vroege 20e eeuw. Deze existentiële bildungsroman gaat over de zoektocht naar identiteit, terwijl de maatschappij allerlei verschillende rollen op wil leggen. De hoofdpersoon voelt zich onzichtbaar, omdat mensen om hem heen niet in staat zijn of weigeren om zijn ware zelf te zien. Dit speelt zich af tegen een achtergrond van een racistische maatschappij, waarin de hoofdpersoon worstelt met contrasterende visies en stereotypen over hoe een zwarte man moet zijn of zich hoort te gedragen.

Invisible Man raakt aan thema’s die vandaag de dag, ook in Nederland, nog steeds actueel zijn. Wie is in onze maatschappij onzichtbaar? Wie zijn er in de geschiedenis onzichtbaar gemaakt? De machtsstructuren die processen van (on)zichtbaarheid domineren zijn alom aanwezig, maar herkennen we ze wel?

In deze tentoonstelling kijken kunstenaars met een kritische blik naar de thema’s in Invisible Man in relatie tot onze huidige maatschappij. De tentoonstelling wil een aanzet geven tot een dekoloniale dialoog, en nieuwe denkbeelden creëren over hoe we de conventies en stereotypen die ons doen en denken nog steeds beheersen, kunnen doorbreken. Dekoloniaal betekent dat je nadenkt over een alternatieve manier om de maatschappij in te richten, die zich afzet tegen de huidige structuren die nog steeds beïnvloed zijn door koloniale denkpatronen. Dat voelt soms ongemakkelijk of confronterend. Het voelt minder veilig als conventies wegvallen. Maar dat creëert wel ruimte voor nieuwe mogelijkheden, en kan de discussie over een alternatieve toekomst openbreken.

 

Kunstenaars: Coco Duivenvoorde, Quinsy Gario & Jörgen Gario, Patricia Kaersenhout, We Sell Reality

Teksten door: Kalib Batta

 

06.09.19 – 03.11.19

Opening 06.09.19 – 18:00h

Met performance van Kalib Batta tijdens de opening. 

Curator: Liesbeth Visee

Selectie kunstenaars: Liesbeth Visee & Lennard Dost

Concept: Lennard Dost

Image: Patricia Kaersenhout

 

Klik hier voor meer informatie over de Leesgroepen

onderleiding van kunstenaar Coco Duivenvoorde

Donderdagavond 10, 17 en 24 oktober

19:30 tot 21:00 bij Nieuwe Vide, Haarlem.

 

Archief

06 dec t/m 15 dec 2019

Ok. Boomer

22 nov t/m 24 nov 2019

Gekraakt voor Cultuur

06 sep t/m 03 nov 2019

Invisible Man

09 jul t/m 11 aug 2019

A Good Work Will Work

26 apr t/m 23 jun 2019

The World of K

12 jan t/m 20 jan 2019

Planet Vide