16 dec t/m 18 nov 2016

The Shark’s Pretty Teeth

ned / eng

Een epische opera die werd uitgevoerd en geproduceerd door KABK studenten en Toon Fibbe.

‘The Shark’s Pretty Teeth’  was een samenwerking tussen Toon Fibbe, die bij dit project optrad als docent, Nieuwe Vide en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag. Fibbe introduceerde 14 studenten van de KABK gedurende de maanden september t/m december in de wereld van Brecht en opera. Zij kwamen in deze periode wekelijks bijeen. Uiteindelijk uitmondend in een opera in Nieuwe Vide, uitgevoerd op vrijdag 9 december 2016. 

Om 16:00u vond de Try-Out plaats; om 19.30 was de echte voorstelling.

Deelnemers : Sara Ceruti, Berk Duygun, Daniele Formica, Hanna Ijas, Shani Leseman, Brigitte Louter, Julia Olaussen, Valter Palaps, Salome Pegler, Kristel Rigaud, Merel Van Erpers Rooijaards, Emilie Ruitinga, Leonie Schneider, Jan Steenman.

Met een gastoptreden van zangeres Maria Warenberg.

 

Toon Fibbe: “Denkend aan opera komen er wellicht beelden van schreeuwende diva’s op een podium naar boven. Uitbundige jurken, kostuums en décor, een aandachtig publiek, gekleed voor de gelegenheid, dat opgaat in de passie op het toneel. Vaak wordt opera geassocieerd met het versterken van een “feel-good factor”. En dus met het in stand houden van de status quo ten aanzien van macht en onmacht. Het is een vorm van ouderwets entertainment voor de rijken in deze samenleving.

Maar is dat echt zo? De opera ‘La muette de Portici’ wordt gezien als de opera die de Belgische revolutie aanwakkerde in 1830 en ‘Le Nozze di Figaro’ is een bewerking van een toneelstuk dat toendertijd werd gezien als te revolutionair door het Franse hof.

De titel ‘ The Shark’s Pretty Teeth’ is gekozen naar aanleiding van ‘Die Mortitat von Mackie Messer’. The Sharks Pretty Teeth is een opera geproduceerd door studenten van de Beeldende Kunst afdeling van de KABK (Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, Den Haag).

In de afgelopen weken hebben de studenten nagedacht over opera als een politieke taal, hebben ze elementen gekozen uit Bertol Brecht’s Epic Theatre en verkenden zij het theater als een medium voor politieke ideeën. Brecht ontwikkelde zijn ‘Epische Theater’ in ontstuimige tijden, tussen monarchie en dictatorschap, in tijden van luxe en armoede, tussen oorlog en vrede.

Wat betekent het om na te denken over de strategieën van opera in onze huidige tijd, een periode die steeds instabieler lijkt te worden? Hoe kom je samen tot het maken van opera zonder de hiërarchische structuren van de ‘opera-productie’ over te nemen?

Met deze vragen in het achterhoofd, maar zonder op zoek te zijn naar een definitief antwoord, is The Shark’s Pretty Teeth geproduceerd. Waarij één uitspraak uit de film Amadeus ter harte is genomen:

Sire, only opera can do this. In a

play, if more than one person speaks

at the same time, it’s just noise.

No one can understand a word. But

with music, with music you can have

twenty individuals all talking at

once, and it’s not noise – it’s a

perfect harmony. Isn’t that marvellous?”

 

Nieuwe Vide’s Journal of Humanity no. 4

Bij dit project verschijnt ook weer een nummer van Nieuwe Vide’s Journal of Humanity. NVJOH no 4 heeft als onderwerp: Bertolt Brecht. Het magazine is vanaf januari 2017 beschikbaar en bevat bijdragen van Millie Taylor, Kester Freriks, Luuk Verpaalen, Doc Rossi, Patricia Simpson en Michiel Westbeek, een strip van Schwantz en illustraties van Illustrarie.

 

09.12.2016

 

Try Out : 16:00

Opera : 19:30 

 

Deelnemers KABK 

Sara Ceruti

Berk Duygun

Daniele Formica

Hanna Ijas

Shani Leseman

Brigitte Louter

Julia Olaussen

Valter Palaps

Salome Pegler

Kristel Rigaud

Merel Rooijaards

Leonie Schneider

Jan Steenman

Emilie Ruitinga

 

Met een gastoptreden van:

Maria Warenberg

 

Foto’s : Bogdan Bordeianu

 

Archief

16 dec t/m 18 nov 2016

The Shark’s Pretty Teeth

09 sep t/m 13 nov 2016

WIFI, Connectivity and Digital Utopianism

27 mei t/m 19 jun 2016

¡VIVA PONTIAC!

23 apr t/m 08 mei 2016

Detour to Paradise

18 mrt t/m 03 apr 2016

Notes from the Underground

16 jan t/m 08 mrt 2017

In search of Thomas Pynchon