Online Zine

ned / eng

 

 

Deze publicatie is uitgekomen naar aanleiding van de tentoonstelling TMI: searching for truth in the post-truth era. Deze tentoonstelling kan tijdelijk niet doorgaan vanwege Covid-19. Toch vinden we het belangrijk om juist nu in deze onzekere tijden, waarin er een overvloed is van informatie over het Corona-virus en het moeilijk is om feit van fictie te onderscheiden, aandacht te besteden aan dit onderwerp. De kunstenaars Alexandra Hunts, belit sağ, Lyubov Matyunina en Toon Fibbe laten in het Online Zine zien hoe zij omgaan met het veranderende informatielandschap en de constante stroom aan (onbetrouwbare) informatie en op welke manier zij daar weerstand tegen bieden.

De afgelopen weken zijn we online overspoeld met informatie over het Corona-virus. Het is soms moeilijk om nog onderscheid te maken tussen wat waar is en complete onzin. Iedereen heeft zo zijn eigen gedachten over hoe de situatie aangepakt zou moeten worden, en complottheorieën en ‘fake news’ verspreiden zich in rap tempo. Natuurlijk speelde de vraag over de betrouwbaarheid van (online) informatie al voor de uitbraak van Covid-19. Het probleem is echter door de crisis alleen maar verder uitvergroot.

Eind maart zou de tentoonstelling ‘TMI: searching for truth in the post-truth era’ opengaan bij Nieuwe Vide. Door de omstandigheden was dit helaas niet mogelijk. Maar juist in deze onzekere tijd vinden we het belangrijk om het werk van de kunstenaars en hun zoektocht naar de ‘waarheid’ toch zichtbaar te maken. Ironisch genoeg worden we nu gedwongen om dezelfde online platforms te gebruiken die bijdragen aan de verspreiding van valse informatie. Dit Online Zine wil daarom een kritische blik bieden op de rol van informatie. Doormiddel van kunst worden analyses gemaakt over en onderzoek gedaan naar verspreiding van informatie, zowel digitaal als analoog. Het Online Zine bevat essays, beeldmateriaal, gifs en video’s.

Dit Online Zine is ook een voorproefje van de tentoonstelling ‘TMI: searching for truth in the post-truth era’. We werken eraan om de tentoonstelling alsnog eind van deze zomer te laten plaatsvinden bij Nieuwe Vide.

Online Zine ‘TMI: searching for truth in the post-truth era’
Met bijdragen van: Alexandra Hunts, belit sağ, Lyubov Matyunina, Toon Fibbe
Curator: Liesbeth Visee
Hoofdredacteur: Sietske Roorda
Design: Segolia Design

Scan de code om de publicatie op je telefoon te lezen.

 

Luister hier naar de podcast Nieuwe Vide Radio, met de ontwerpers van het Online Zine
Ivi Apostolos en Petra Eros

 

Luister naar onze podcast Nieuwe Vide Radio over de expositie TMI en het werk van belit sağ en Lyubov Matyunina