Special Flight

ned / eng

Op zaterdag 1 juni zal de documentaire Special Flight van Fernand Melgar vertoond worden bij Nieuwe Vide. Deze documentaire gaat over het land met Europa’s strengste immigratiewetten, Zwitserland. In het administratieve detentiecentrum Frambois bij Genève is de spanning om te snijden. Uitgeprocedeerde asielzoekers en ongedocumenteerde mensen wachten hier op hun uitzetting. Zonder dat er sprake is van een proces wachten ze soms tot twee jaar lang. Hun wanhoop heeft een naam: special flight. In zijn films toont Melgar zich een meesterlijk en zorgvuldig observator. Op een beschuldigend opgestoken vingertje of emotioneel effectbejag zul je hem niet betrappen. Toch legt zijn film de vinger genadeloos op de zere plek van een onbarmhartig systeem.

Na de screening zal er een discussie zijn over hoe het proces van zo’n special flight verloopt en wat voor mogelijkheden er zijn om iemand niet te laten uitzetten.

’Special Flight’ is onderdeel van de tentoonstelling ‘The World of K, or the prophecy of modern bureaucracy’. De tentoonstelling is te zien tot 23 juni.

Datum: 01.06.2019
Tijd: 14.30-18.00
Locatie: Nieuwe Vide
Voertaal: Nederlands

Special Flight, 2011, Fernand Melgar (54 min)
Gesproken taal : Frans
Ondertiteling: Nederlands

Trailer

Facebook event

Naar aanleiding van deze expositie en Bevrijdingsdag is een pamflet uitgebracht door Nieuwe Vide. ‘K’.
Deze is gratis verkrijgbaar bij Nieuwe Vide
en Atheneum Haarlem

Activiteiten