13 okt t/m 12 nov 2023

Verlengd! DOC4 residency: Lola Maggi – Spreading Seeds: Reflections on forming futures

ned / eng

Spreading Seeds – reflections on forming futures** is verlengd en nog te zien van 13 oktober tot en met 12 november (vrijdag t/m zondag 12:00-17:00u) en is ook geopend tijdens Kunstlijn 2023.

Onze afgelopen DOC4* artist in resident Lola Maggi (zij/die) is een Chileens beeldend kunstenaar die architectuur en beeldende kunst studeerde, met als hoofdvak beeldhouwkunst, aan de Finis Terrae Universiteit in Chili.

Lola Maggi heeft de afgelopen periode deelgenomen aan het Doc4 residency-programma. Het werk dat tijdens deze residentie is gemaakt, is een installatie die zich richt op de intersecties van licht, geluid en vorm. Het tweede deel van deze tentoonstelling geeft een inzicht in het creatieve proces van Lola tijdens de residentie. De tussenruimte is samen met het Jong Feministisch Collectief Haarlem gemaakt. In gesprek stelden zij vragen die terug te vinden zijn in de tussenruimte, tussen de installatie en de achterruimte. 

 Lola stuurt haar onderzoek aan de hand van vragen:

Wat is femicide? Wat is een gefeminiseerd lichaam?

Hoe beïnvloeden ‘individuele percepties’ maatschappelijke kwesties?
Hoe beïnvloeden sociale kwesties op hun beurt de individuele en maatschappelijke percepties?

Wat is het belang van conceptualisatie in herstelprocessen?

De audio in de installatie bevat fragmenten van Chileense burgers die zichtbaar maken hoe sociale constructies van plaats (territorium) de geschiedenis in stand houden, de herinneringen aan lichamen die systematisch onzichtbaar en gecensureerd zijn, en degenen die hebben geleden onder het geweld van onderdrukkende regimes. De (Spaanse)tekst (met Engelse vertaling) kan als heftig worden ervaren, we vragen dan ook om zelf de inschatting te maken of het geschikt is voor u en eventueel uw kinderen.  

Maggi’s huidige praktijk richt zich op het onderzoeken van en experimenteren met de uitkomsten van acties door middel van materialen. Met behulp van geometrie onderzoekt Lola een veelheid aan ruimtelijke en zintuiglijke complexiteiten als factoren die geleefde ervaringen weerspiegelen. Haar werk met de Nieuwe Vide centreert geopolitieke lichamen, de verantwoordelijkheid voor materialen en plaats, en verschillende ervaringsgerichte (her)verbeeldingen van het geheugen. Tijdens deze residency heeft Lola onderzoek gedaan naar de interactie tussen geluid, licht en ruimte in verband met verleden, heden en toekomst. 

Tijdens deze tentoonstelling wordt u uitgenodigd om interactie aan te gaan met een grote installatie, speciaal gemaakt voor de ruimte en om deel uit te maken van het netwerk dat samen een toekomst creëert.

**Deze residentie maakt deel uit van onze doorlopende onderzoeksreeks: Spreading Seeds.

*DOC4 is een artist-in-residence locatie aan de Scheepmakersdijk in Haarlem, waar (inter)nationale kunstenaars een tijd kunnen wonen en werken. Het programma van DOC4 wordt gecoördineerd door 37PK in samenwerking met Nieuwe Vide. 37PK ontving hier de Amerikaanse urban artist Gaia, de Eritrees-Ethiopische schrijver Sulaiman Addonia en de Italiaanse kunstenaar Luca Grimaldi. In 2022 ontving Nieuwe Vide hier kunstenaar Harun Morrison.

 

Op 30 september was er een extra programma Nieuwe Vide’s Speakers Series #1: Conversations Cultivating Change. 

Deze tentoonstelling wordt gesponsord door lokale initiatieven:

MooiZooi, Bootzeil Haarlem & Klimmuur Haarlem & The Set Company

Wij danken hen voor de steun!

Opening:
08.07.2023
16:00u

Open:
Vrijdag t/m zondag
12:00u – 17:00u

Event: Cultivating change
30.09.2023
19:30

Verlenging : 13 oktober t/m 12 november

Met dank aan:
Gemeente Haarlem
MooiZooi
Bootzeil.nl
Klimmuur Haarlem
The Set Company

Foto’s: Bogdan Bordeianu

Archief

04 nov t/m 11 nov 2023

ARTCORE: L’EAU

13 okt t/m 12 nov 2023

Verlengd! DOC4 residency: Lola Maggi – Spreading Seeds: Reflections on forming futures

22 sep 2023

TRANSFE/\R bij Nieuwe Vide

29 mrt t/m 16 apr 2023

Humanji