Openingstijden:
vr t/m zo 12.00-17.00. Ook op afspraak. Toegang gratis.
-
Energieplein 69
2031 TC Haarlem
-
info@nieuwevide.nl
-
Route
-
Volg ons:
-
schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Metamorphosis. On future bodies and living identities
In een tijd waarin de samenleving meer dan ooit te voren wordt geconfronteerd met de fragiliteit en kwetsbaarheid van het lichaam, en de economische gevolgen die hieraan zijn verbonden, is het belangrijk om de relatie tussen kapitalisme en lichaam te onderzoeken. Daarom presenteert Nieuwe Vide het online zine Metamorphosis. On future bodies and living identities.
De vier kunstenaars in dit zine zijn uitgenodigd om te speculeren over het verleden, het heden en de toekomst van lichamen en levende identiteiten. Van machine learning tot avatars en alles daartussenin, we nodigen je uit om deze digitale sfeer te verkennen. Je kunt ervoor kiezen om verschillende manieren van verkennen te gebruiken, door te luisteren, lezen, kijken, horen, voelen en er weer op terug te komen om een ander werk te ervaren.
Lichamen (menselijke / niet-menselijke levensvormen) zijn onlosmakelijk verbonden met het kapitalisme. Elk bestaand lichaam is gekoppeld aan een bepaalde waarde. Een lichaam bepaalt vaak bijvoorbeeld tot op zekere hoogte de economische positie; denk aan geslacht, gezondheid, huidskleur, enz. Het lichaam kan ook het kapitalisme internaliseren; mensen dwingen zichzelf teveel werk op zich te nemen, uit economische noodzaak of het gevoel dat ‘inactieve’ lichamen niet gewaardeerd worden in onze samenleving. Of we geven tonnen geld uit aan producten die zogenaamd ons lichaam zullen verbeteren. Sommige lichamen onderdrukken andere lichamen voor hun eigen gewin. Een lichaam, en zijn waargenomen identiteit, kan iemands positie bepalen tijdens een protest, tijdens een pandemie, op het werk of wanneer je gewoon op straat loopt. Zeggen dat het lichaam wordt gereguleerd door het kapitalisme, betekent daarom veel verschillende dingen.
Ga naar het online zine Metamorphosis
Kunstenaars:
Azul De Monte
Chris Kore
Lou Lou Sainsbury
Juliacks
–
Curator:
Liesbeth Visee
–
Ontwerp:
Segolia Design
Beeld: Azul De Monte