05 jun t/m 27 jun 2021

Queer Diasporas

ned / eng

Waar is thuis? Hoe dragen wij onze ervaringen met ons? Hoe raken wij weer in contact met onze wortels? Dit zijn vragen waar iedereen soms mee worstelt. Ze zijn des te meer urgent voor mensen met een migratie-achtergrond, een queer-identiteit of beide.

Daarom is de Nieuwe Vide Cineclub het laatste half jaar samengekomen om vragen te stellen over het thema “queer diasporas”. Dit heeft geleid tot een series evenementen, die online gepresenteerd wordt, en een tentoonstelling.

Met film als basis voor discussie en door onderzoek en praktijk, bevraagt het project hoe queer ervaringen van diaspora verbeeld zijn op het filmdoek en daarbuiten. Ook analyseert het de totstandkoming van queer diasporas als een esthetisch praktijk. De 9 deelnemers van Cineclub zijn creatievelingen van over de hele wereld die momenteel in Nederland verblijven. Elke deelnemer heeft zijn eigen project ontwikkeld dat gepresenteerd wordt tijdens de tentoonstelling, naast een online programma met film en discussies. Het werk is gebaseerd op ontmoetingen van de groep gedurende het laatste half jaar waarin intersectionaliteit en interculturele ervaringen een sleutelrol speelde.

Tijdens discussies werden onderwerpen zoals thuis, het lichaam, migratie, koloniaal geweld en het archief besproken. Elke deelnemer nam zijn eigen vragen en interesses mee naar een series workshops die uitgingen van lezingen over schrijvers, theoretici en filmmakers zoals Trinh T. Min-ha, Audre Lorde, José Esteban Muñoz, Gayatri Gopinath en Rabz Lansiquot. Gast workshops werden gegeven door filmmaker Zara Zandieh en wetenschapper Beshouy Botros.

ONLINE PROGRAMMA

29 mei | 19:00 tot 21:30 uur AT THE EDGE OF THIS BODY OF MINE – Een programma voorgezeten door wetenschapper Domitila Olivieri. Inclusief werken geproduceerd tijdens Cineclub door Clarice Gargard, Aileen Ye, Storm Vogel, Ana Bravo Pérez, Devika Chotoe, Tammam Azzam, Najiba Yasmin en Fileona D-khar.

In de films worden thema’s die uitgewisseld zijn tijdens de groepsontmoetingen tot leven gewekt in essayistisch en experimentele visuele vormen. Het programma omvat tevens een fragment van OCTAVIA’S VISIONS waarvan de maker Zara Zandieh ook zal deelnemen aan de filmdiscussies. OCTAVIA’S VISIONS is geïnspireerd door The Parables van de Afrikaanse – Amerikaanse futuristische auteur Octavia E. Butler. Deze boekenreeks vervlecht de werelden van de auteur met hedendaagse kwesties zoals verslechtering van het milieu, rechtsextremisme en sociale bevrijding.

6 juni | 18:00 tot 19:00 – OUTSIDE THE VISIBLE SPECTRUM – On Images and Violence – filmvertoning en conversatie tussen kunstenaar Vika Kirchenbauer en curator Liang-Kai YU over de laatste film van de kunstenaar.

Door een assemblage van vignetten die gebruik maken van verschillende beeldvormingstechnieken – van infrarood tot home videofragmenten – onderzoekt Vika Kirchenbauer in een persoonlijk filmessay, wat buiten het rijk van het zichtbare verblijft. UNTITLED SEQUENCE OF GAPS mediteert op trauma-gerelateerd geheugenverlies in collectief en openbare geschiedenissen maar kijkt ook naar individuele ervaringen van geweld. Het omschrijft genuanceerde en lyrische connecties tussen de ongrijpbare aard van het kleurenspectrum en subjectieve trauma. Het centrale aspect van deze kunstzinnige ondervraging is hoe geweld opereert en de politieke connotaties van de on/zichtbaarheid van geweld.  

 

Queer Diasporas | Tentoonstelling
Datum: 5 juni – 27 juni
Dagen: Do-Zo
Tijd: 12:00 – 17:00
Reserveer een tijdslot

Queer Diasporas | Livestream DAY#1
Datum: 29 mei 2021
Tijd: 19:00-21:30, CEST Amsterdam
Link Livestream

Queer Diasporas | Livestream DAY #2
Datum: 6 June 2021
Tijd: 18:00-19:00, CEST Amsterdam
Link Livestream

Deelnemers:
Storm Vogel
Clarice Gargard
Liang-Kai Yu
Aileen Ye
Fileona D-khar
Ana Bravo Pérez
Tammam Azzam
Devika Chotoe
Najiba Yasmin

Gastkunstenaars en wetenschappers:
Zara Zandieh
Domitila Olivieri
Vika Kirchenbauer

Projectcoördinatoren:
Nia Konstantinova
Bernardo Zanotta

Beeld: Nia Konstantinova

Foto’s: Bogdan Bordeianu

In partnershap met WORM Rotterdam.

Archief

20 nov t/m 12 dec 2021

In between a cute ripple of desire

31 okt t/m 13 nov 2021

Trust the process

14 okt t/m 17 okt 2021

Verena Hahn @ Supermarket

08 okt t/m 17 okt 2021

Phantom Menace2.5

20 aug t/m 12 sep 2021

Wij zijn Nieuwe Vide: studiokunstenaars tentoonstelling

30 jun t/m 13 aug 2021

Online Zine: Metamorphosis

05 jun t/m 27 jun 2021

Queer Diasporas

31 mrt t/m 15 apr 2021

Open Call for CLOG Agents