07 sep t/m 04 nov 2018

We are as gods and might as well get good at it

ned / eng

Whole Earth Catalog was een papieren gids, opgericht en uitgegeven door Stewart Brand, tussen 1968 en 1972, en geliefd door hippies en aanhangers van de tegencultuur. Brand studeerde biologie aan de Stanford Universiteit in Californië, design aan het San Francisco Art Institute en fotografie aan de San Francisco State University, en speelde een belangrijke rol bij de tegencultuur in het California van de jaren zestig van de vorige eeuw en specifiek in de San Francisco Bay Area.

In zijn Whole Earth Catalog schreef hij over ecologie, maar ook over nieuwe technologieën en de relatie tussen beide. Brand geloofde sterk in de kracht van zelfscholing en de nieuwe technologie, en muntte als zodanig bijvoorbeeld de term ‘personal computer’.

“Ready or not, computers are coming to the people,” zo schreef hij in het artikel “Spacewar: Fanatic Life and Symbolic Death Among the Computer Bums”, dat in 1972 verscheen in Rolling Stone. “That’s good news, maybe the best since psychedelics”

Ook was hij betrokken bij de organisatie van de eerste internationale hackersbijeenkomst in 1984. In zijn Whole Earth Catalog vond je informatie die van pas kwam als je zelfvoorzienend probeerde te leven: reviews over boeken en tuingereedschap, kaarten, speciale kleding, lasapparatuur, personal computers et cetera.

Met ‘We are as gods and might as well get good at it’ onderzoeken we, precies 50 jaar na de oprichting van het magazine, de erfenis en actuele betekenis van Whole Earth Catalog. Wat is de invloed van Whole Earth Catalog geweest, bijvoorbeeld op het denken over verspreiding van informatie en de persoonlijke ervaring?

De titel van expositie is de zin die Brand schreef op de titelpagina van Whole Earth Catalog. “Up until now power has been in the hands of government, big business, formal education and church…But now, a realm of intimate, personal power is developing – power of the individual to conduct his own education, find his own inspiration, shape his own environment and share his adventure with whoever is interested. Tools that aid this process are sought and promoted by the Whole Earth Catalog”.

Wie die tekst leest, merkt dat Brands behoorlijk modern klinkt. Je ziet de zoekmachines als Google al voor je. Het delen van eigen ervaringen en persoonlijke informatie, het zelf ondernemen, het niet langer afhankelijk willen zijn van externe krachten (overheid, God), dat is ook de visie waarmee de gehele internet cultuur is gestart.

Daarbij sluit Brands visie op de eindigheid van onze planeet, en op een groter perspectief en een meer duurzame relatie met onze planeet, uitstekend aan op deze tijd, waarin we ons zorgen maken over de invloed van mens op planeet.

Kunstenaars: 

Anna Moreno

Azahara Cerezo

Delphine Bedel (in samenwerking met Luke Nyman, Studio A–Z (Alex Roidl & Zalán Szakács)

Seamus Nolan

Koen Kloosterhuis

Curator: Lennard Dost

Lees hier het interview met Anna Moreno

 

Opening : 07.09.2018, 18:00u.

DJ Crazy Crudesjev

Expositie is open van 07.09.2018 t/m 04.11.2018

Van: donderdag-zondag, 12-17u.

Image : Anna Moreno

EXTRA

 

Archief

21 dec t/m 23 dec 2018

Golf-Festival

30 nov t/m 16 dec 2018

Yippi Ya Yee

03 nov t/m 04 nov 2018

Mother Mainstream

28 sep t/m 30 sep 2018

Haarlemse Herfst 2018

07 sep t/m 04 nov 2018

We are as gods and might as well get good at it

16 mei t/m 17 jun 2018

Dr. Ranoud’s Lab

20 apr t/m 13 mei 2018

The Broom of the System

23 mrt t/m 01 apr 2018

Make room! Make room! A film in the making.

02 feb t/m 04 mrt 2018

Big Stories Need Human Stakes