Kunstlijn 2017

ned / eng

Nieuwe Vide – open studio’s, presentaties, workshops en expositie: Daydreaming subverts the world.

Open : 04. en 05.11, 12:00u – 17:00u, 2017

 

 

Open ateliers / en presentaties in het gebouw:

o.a.

Maarten Bolten

Marianne Hotske Hamersma

Saskia Burggraaf

Henk van der Beek / Henkerchief

Jan Kuhlemeier

Joost Dankelman

Torben Everaert

Frederic de Milliano

Miranda Stet / Mir Motion

Judith Pool

Vito Willems

Naast het weekend programma laat Mitchel Breed het resultaat zien van zijn project bij Nieuwe Vide. Hij heeft een week gewerkt aan een Zine.

Tijdens het weekend van de Kunstlijn opent Nieuwe Vide weer zijn deuren. Er zijn studio’s geopend in ons atelier complex, er worden workshops zine’s maken gegeven door Steekvlieg. Er is de eindpresentatie van het Bureau for the Investigation of Contemporary Anxiety. En in onze expositieruimte is de lopende tentoonstelling ‘Daydreaming subverts the world’ te bezoeken, waarin kunstenaars zich hebben laten inspireren door het Situationisme.

Informatie over de huidige expositie:
Daydreaming subverts the world
Open t/m 5 november

Kunstenaars : Jeroen Jongeleen – Lukas Simonis & Cor Gout – Kristina Borg – Bureau for the Investigation of Contemporary Anxiety – Bogdan Andrei Bordeianu – Michael Holly – Mario Santamaria – Anna Mikhailova

De Situationisten vormden in 1957 een internationale kunstzinnig-politieke beweging. De Internazionale Situazionista werd in 1957 opgericht in Cosio di Arroscia (Italie) en liet zich vooral gelden tijdens de Parijse studentenopstand van 1968. Situationisten streefden ernaar om een toestand van voortdurende maatschappelijke revolutie te bewerkstelligen. Hun bedoeling was dat te doen door het creëren van voor massaconsumptie geschikte, ontregelende situaties, zogenaamde happenings. De Situationisten hebben een sterke invloed gehad op de latere Engelse punkbeweging.

Wat is de invloed van de Situationisten op de huidige generatie kunstenaars? Zijn de strategieën die de Situationisten gebruikten nog toepasbaar? Worden ze nog begrepen, in een wereld die er totaal anders uit ziet dan de wereld van de jaren 50 en 60? De kunstenaars die meedoen aan dit project zijn geïnteresseerd in de openbare ruimte, sociale processen en ontregeling.

Programma zaterdag

-Workshop collective zine’s maken door Steekvlieg

Veerle en Stella van de band Steekvlieg geven een collective zine making workshop!

Maar wat is een zine eigenlijk? Het woord zine is de afkorting van fanzine of magazine. Het is een zelfgemaakt en in kleine oplage zelf gepubliceerd blad. De zine kan herleid worden naar science fiction fanbladen in de jaren 30, maar explodeerde in populariteit in de jaren 70 en 80. De punkbeweging maakte zines over politiek, muziek, kunst, noem maar op. Daar werd de basis gelegd voor hoe we zines nu kennen en maken. In de jaren 90 hadden zines opnieuw een opleving binnen de riot grrrl beweging.

Wat zij tijdens deze workshop willen doen, is met iedereen die mee wil doen een collectieve zine maken. Schrijf, typ, teken, plak op papier wat jij associeert met counterculture (dat is immers het thema bij de Nieuwe Vide) en aan het eind van de dag maken we er één zine van die je mee mag nemen.

Maar als jij een zine wil maken over de pony’s van je neefje of de achtertuin van de buurvrouw, dan ga je dat lekker doen! Counter de counterculture!

Wij zorgen voor typemachines, bladen en kranten om uit te knippen, stempels, stiften, etcetera. Ook zijn er voorbeeldzines waar je inspiratie uit kan putten. Kom en leef je uit!

(Voor alle leeftijden)

– Een doorlopende performance plaatsvinden van Anna Mikhailova, in/bij haar werk in de expositieruimte.

Programma zondag

-BICA : 14:00u zal het afsluitende evenement van de discussieavonden van Bureau for the Investigation of Contemporary Anxiety plaatsvinden bij Nieuwe Vide.
Het Bureau for the Investigation of Contemporary Anxiety (BICA) is een open onderzoeksplatform dat hedendaagse angst onderzoekt. De afgelopen maanden hebben ze dit gedaan door middel van vragenlijsten, discussieavonden en literatuuronderzoek. Nu zal het Bureau haar eerste bevindingen presenteren. De tekst “We Are All Very Anxious” van het Institute for Precarious Consciousness heeft haar geïnspireerd dit onderzoek te starten. In deze tekst beweert het Institute dat kapitalisme altijd één dominant affect, dat een publiek geheim is, genereert en dat dit affect vandaag de dag angst is.

– In de projectruimte een doorlopende screening van de video “In the distance go on forever/ the story of contemporary Frankenstein “, een film opera, 2016/18 min, door Anna Mikhailova.

“What if all your previous experiences and worlds became visible and physical? Everyone is a Frankenstein, creating their world with their choices. We all are responsible for the living worlds we create, even when they take on a life of their own.”

Daarnaast zal op zondag 5 november een doorlopende performance plaatsvinden van Anna Mikhailova, in/bij haar werk in de expositieruimte.

Programma:

Zaterdag :

Open studio’s, Workshop zines maken door STEEKVLIEG.

Studios geopend.

Doorlopende screening in de Projectruimte van de video “In the distance go on forever/ the story of contemporary Frankenstein “, een film opera, 2016/18 min, door Anna Mikhailova.

Zondag :

Presentatie The Bureau for the Investigation of Contemporary Anxiety in het kader van de tentoonstelling ‘Daydreaming subverts the world’ en de Talking Anxiety avonden, 14:00u.

Studio’s geopend.

Doorlopende screening in de Projectruimte van de video “In the distance go on forever/ the story of contemporary Frankenstein “, een film opera, 2016/18 min, door Anna Mikhailova.

Doorlopende performance van Anna Mikhailova, in/bij haar werk in de expositieruimte. Meer informatie over de expositie hieronder.

DAYDREAMING SUBVERTS THE WORLD