Voorgaande edities Teken Or Leave It Workshops

ned / eng

Hier kun je een overzicht vinden van voorgaande workshops tijdens Teken Or Leave it bij Nieuwe Vide.

24.04.2024 Teken Or Leave it Workshop door Leyla Ali – character design.

Dit Lichaam van Ons is een tijdelijk queer collectief bestaande uit negen jonge stripmakers. Zij stellen de vraag: Hoe ziet de toekomst van strips in Nederland eruit? Zij beantwoorden deze vraag met een oproerige, queer en kleurrijke stripbundel én expositie bij Nieuwe Vide. Vanaf eind april nemen zij ook deel aan DOC4, onze artist in residency, en ontwikkelen daarmee nieuw werk voor de expositie die op 1 juni opent.

Voor Teken Or Leave it gaf Leyla Ali in het kader van deze expositie en residency, een workshop over het proces en onderzoek naar karakterontwerp bij striptekenen, van schets tot eindresultaat.
Leyla is een illustrator met grote liefde voor primaire kleuren en gedurfde lijnvoering. Ze werkt graag aan projecten gefocust op sociale rechtvaardigheid en voor film- en animatiefestivals. Haar favoriete bezigheid is karakters tekenen en experimenteren met verschillende materialen. Haar nieuwste obsessie zijn animaties en tatoeage.

Dit Lichaam van Ons tovert Nieuwe Vide om tot een showcase van henzelf als kunstenaars en striptekenaars, met uitgelichte en uitvergrote beelden, schetsen, character designs uit het stripboek en nieuw werk gemaakt tijdens de residency in DOC4. Op deze manier wordt de expositie een fysieke uitbreiding van het boek ‘Dit lichaam van Ons’, door het collectief gelanceerd in mei 2024.

 

27.03. Teken or Leave it: Una Jongenelis

Una Jongenelis (Amsterdam, 1997) is striptekenaar en beeldend kunstenaar. Naast haar beeldende kunstpraktijk heeft ze Psychologie en Orthopedagogiek gestudeerd. In haar werk worden vaak onderwerpen uit de psychologie op een toegankelijke en luchtige manier besproken. Zo maakte ze een strip over seksuele intimidatie en is ze nu bezig met een animatiefilm over paniekaanvallen.

 Teken Workshop 
Tijdens de workshop op 27 maart werd er aandacht besteed aan hoe je je eigen ervaringen kunt omzetten in beeld en hoe je dit doet op een manier dat je er andere mensen mee kunt bereiken. Nieuwe Vide werkt hiermee richting de @stripdagenhaarlem in juni waarbij we willen nadenken over beeld, impact, persoonlijke verhalen en feminisme en podium geven aan politieke makers.

28 februari 2024 19:00u – 22:30u Week van de Haarlemse Nacht – Open Draw & Music Night edition & Meer Queer gesprek
Woensdag 28 februari was er van alles te doen bij Nieuwe Vide in het kader van de Week van de Haarlemse Nacht georganiseerd door Nachtwacht Haarlem.
We beginnen deze Teken Or Leave it editie met een live DJ set van DJ Hopmaxx, gecombineerd met live visuals door middel van live coding van Jaromir Mulders, waarbij je je maakproces kan laten beïnvloeden door geluid/muziek, net als Jaromir reageert op de muziek met zijn visuals. Kom dansen, kom tekenen of gewoon kijken, vanaf 19:00u.  Teken of Leave It is een tweemaandelijkse avond bij Nieuwe Vide: voor illustratoren, makers en allerlei mensen die graag creëren. Voor meer informatie over Teken or Leave it: klik hier.

DJ Hopmaxx draait normaal gesproken vrij duistere dansplaten, vol van melancholie en rusteloosheid. Ze is beïnvloed door Haagse sterren zoals I-F en Unit Moebius, door genres als Detroit electro, EBM, italo, disco, acid en new wave maar ook door popiconen zoals Rihanna, Das Pop en Anita Meyer. Maar er valt niet te ontkomen aan de enorme invloed van minimal music en ambient op haar smaak en de verslavende, lome emoties die deze genres kunnen losmaken. Daarom draait Hopmaxx voor deze gelegenheid een selectie minder dansbare nummers van artiesten als Boards of Canada, Philip Glass en Laurie Spiegel.

Jaromir Mulders is programmeur, componist en ontwerper. Zijn voornaamste interesse is het creëren van systemen die geluid produceren op basis van visuele input. Bijvoorbeeld algoritmen uit de natuur halen en zoeken naar de grenzen en beperkingen van die algoritmen. In deze processen worden nieuwe geluiden, vormen of texturen gecreëerd, verwerkt en teruggevoerd in het algoritme.
Klik hier voor het gehele programma

31 januari 2024  (re)working archival images – Eva Kreuger
Dit is onderdeel van de huidige expositie (In)valuable, (in)visible – The circular archive and value production in artistic spaces (Tentoonstelling geopend: vrij-zo 20.01.2024 – 07.04.2024) Tijdens de workshop op 31 januari gaan we aan de slag met verschillende manieren om met bestaand beeld nieuw werk te maken. Denk bijvoorbeeld aan collages, digitale beeldbewerking, het samenstellen van een nieuwe fotoserie, printen, knippen en kopiëren. Je kan zelf een foto (of foto’s) meenemen waar je iets mee wil maken of je kan in de expositie een foto uit het aanwezige archief kiezen. Bij het werken met (fotografisch) archiefmateriaal maak je gebruik van een beeld dat al bestaat. Je kan je hier allerlei vragen bij stellen, waarom gebruik ik dit beeld? Wat vertelt deze foto nu al en wat zou ik aan het beeld willen veranderen? Welk verhaal wil ik dat het gaat vertellen? We kunnen ons ook afvragen welke foto’s het waard zijn om te bewaren en waarom er van sommige onderwerpen veel meer beeldmateriaal te vinden is dan van andere. De foto die je gaat gebruiken is misschien gemaakt door iemand anders. Misschien staan er familieleden op? Misschien weet je wel helemaal niet waar de foto vandaan komt en wat er precies op afgebeeld wordt. Je kan je fantasie de vrije loop laten of proberen een nieuwe manier te vinden om het verhaal van de foto te vertellen.

 

8 november 2023 Workshop Teken Or Leave it: FE-MINI-ISM
Lotte van den Hoogen presenteert haar project Fe-mini-ism, waarmee ze verbinding wil uitlokken door het delen van persoonlijke verhalen. In deze workshop wordt aan alle deelnemers gevraagd een zine te maken over een ervaring/levensverhaal rond feministische thema’s waarvan zij denken dat ze iemand anders ten goede kunnen komen.
Deze ervaring/verhaal kan iets zijn dat hun leven verandert of gewoon iets dat hen is overkomen toen ze die ochtend naar de bushalte liepen. We gaan zines maken vanuit deze thematiek. www.fe-mini-ism.com

7 juni 2023 Workshop Playing with impermanence: exploration of materials
Onze DOC 4* artist in resident Lola Maggi (zij/die) is een Chileense beeldend kunstenaar die architectuur en beeldende kunst heeft gestudeerd, met als hoofdvak beeldhouwkunst aan de Finis Terrae Universiteit in Chili. Hun huidige praktijk richt zich op het onderzoeken en experimenteren met de uitkomsten van beweging op materialen.
Tijdens de aankomende Teken or Leave it workshop: Spelen met vergankelijkheid: verkenning van materialen zal Lola, met een achtergrond in architectuur en schone kunsten, ons begeleiden bij het omzetten van ideeën in fysieke representaties met behulp van materialen zoals papier en touw. We zullen materialen verkennen en hoe een actie in volumes kan worden uitgedrukt. We gaan vergankelijke modellen maken met klei en papier.
*DOC4 is een artist-in-residence locatie aan de Scheepmakersdijk in Haarlem, waar (inter)nationale kunstenaars een tijd kunnen wonen en werken.

26 april tot 10 mei 2023 Live action painting
Gedurende deze twee weken geeft illustrator en vormgever Frank Petiet Live Action Painting workshops op de Nieuwe Vide. Druppel, druip, gooi, paint bombing!Kijk naar de klassiekers, ontwikkel je eigen stijl en creëer een meesterlijke chaos in deze bijzondere schildersessies in de expositiezaal bij Nieuwe Vide.  Elke sessie is uniek en heeft een speciaal thema live band of DJ. Leer action painting technieken en neem je eigen werk mee naar huis. Meer info hier

12 april 2023 Drawing moving bodies
Terwijl de dansers van Humanji dit keer repeteren, krijgen TOL-deelnemers de kans om bewegende lichamen te bestuderen en te tekenen. Breng je eigen materiaal en project waar je aan werkt, ideeën, en wat je maar wilt. Wij zorgen voor een ruimte en er zal wat materiaal beschikbaar zijn om mee te experimenteren.

Een avond per maand is er een open tekenavond en op de andere avond wordt een thematische workshop gegeven door een gastkunstenaar met daarna een open tekenavond.Schuif om de woensdag aan bij de Nieuwe Vide van 19:00-22.00u. De deuren openen om 18:30u. Humanji is een sonisch en visueel hypnotiserende relatie tussen geluid, beeld en beweging. Meer info en tickets. 

2 april 2023 Movement Jam
De jam is een open vloer voor wie wil experimenteren met muziek en beweging. Deze uitnodiging geldt ook voor wie alleen maar wil kijken. De jam begint met een inleidende warming-up, gevolgd door begeleide thematische secties. Een onderdeel van 45 minuten heeft bijvoorbeeld het thema compositie. De secties worden tijdens de jam aangekondigd. Als je vragen hebt, neem dan gerust contact op met Candela via kamusa.art@gmail.com

29 maart 2023  “an exploration of movement and materials” met Candela Murillo
Tijdens deze workshop leidt Candela ons door een speelse verkenning van de interactie tussen beweging en materialen. Welk effect heeft het fysiek vasthouden van een hard voorwerp, in tegenstelling tot het verspreiden van poeder of het verplaatsen van vloeistof, op een creatief proces? Wat als niet alleen je hand verantwoordelijk is voor het creëren van een beeld, maar een voet of een heel lichaam? Deelnemers met allerlei soorten lichamen ervaren hoe het lichaam op verschillende manieren gebruikt kan worden om beelden en creaties achter te laten. Graag oude kleren die vies mogen worden meenemen.

1 maart 2023Workshop door Faria van Creij-Callender
Faria van Creij-Callender (1998) is een surrealistische schilder die zich bezighoudt met een speelse benadering van dualiteit. Ze is momenteel af aan het studeren van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst. Symboliek, het verleden en heden, en gelaagdheid die vervolgens tot haar gemixte achtergrond spreken komen voornamelijk naar voren in haar composities.De stijl van Faria is gebaseerd op laat-Renaissance en Barok-achtige invloeden die vervolgens in hedendaagse situaties worden geplaatst en dit zal terugkomen in de workshop zelf. Bloemboeketten zullen als stillevens worden gebruikt om of realistisch na te tekenen, of/en volledig uit elkaar getrokken worden om eigen composities mee te maken. Er is de mogelijkheid om tips te krijgen hoe een tekening zo natuurgetrouw mogelijk op te bouwen, of om juist helemaal in je eigen bloemenwereld te duiken.

 

1 februari 2023 Cut & Twist & Paste
Een workshop die het maken van collages in/op/met/door/voorbij papier stimuleert door Marianne Lammersen.
Doe mee met een workshopeditie van TOL! Tijdens deze workshop ga je aan de hand van korte oefeningen en regels (die overtreden kunnen worden) een verzameling materialen maken en toewerken naar het maken van je eigen collages.

23 november 2022 
In de ogen van de ander
In het kader van de tentoonstelling UNTOLD-UNFOLD, die nu bij Nieuwe Vide te zien is, zal beeldend kunstenaar Meli Kuhn op woensdagavond 23 november een workshop geven tijdens Teken or Leave It. Het innerlijke zelfportret staat tijdens deze workshop centraal. Wat is het beeld van jezelf en hoe sta je in de wereld? Tijdens deze workshop werk je aan een zelfportret, maar wordt er op een speelse manier ook aandacht geschonken aan hoe jij de ander bekijkt aan de hand van oefeningen. 


28 september 2022
Mapping Your World
Binnen het onderzoeksthema Spreading Seeds: Building Worlds in the Ashes of the Apocalypse gaan we tijdens deze open tekenavond van Teken or Leave It nadenken over kaarten. Hoe vormen kaarten onze realiteit en hoe hebben ze invloed op hoe we navigeren door ons leven? Welke plekken zien we daardoor wel en welke plekken zien we niet? Wie bepaalt wat op de kaart van wie is? Welke koloniale betekenissen zijn er met kaarten verbonden? Binnen Fantasy is een kaart meestal het startpunt om een wereld met karakters en verhalen te bouwen. Dus tijdens deze open tekenavond ga je een eigen kaart maken van je eigen wereld, lichaam of geest, of maak een kaart van plekken die vaak onzichtbaar zijn gemaakt of van werelden die nog niet bestaan.  


14 september 2022
Play as Resistance
We gaan weer door met tekenen na de zomerstop binnen het onderzoeksthema Spreading Seeds: Building Worlds in the Ashes of the Apocalypse. De eerste Teken or Leave It wordt een open tekenavond. We laten ons inspireren door het recente evenement in de Schuur Haarlem met de dragking performances van @latinx_charm en @luciansquid van the House of LøstBois in samenwerking met Haarlem Town Queers. We gaan tijdens de bijeenkomst deze performances terugkijken en kijken hoe we door te tekenen op speelse manier verzet kunnen bieden, onze eigen dingen uit kunnen proberen en onszelf kunnen heruitvinden.

 

22 juni 2022 Reflections on World Building
Tijdens de volgende open tekenavond van Teken or Leave It op woensdag 22 juni gaan we samen in de tentoonstellingsruimte zitten om al tekenend te reflecteren op de huidige tentoonstelling ULTIMATUM (4horsemen). Tijdens de Stripdagen Haarlem 2022 en in deze tentoonstelling staat het thema wereldbouwen centraal. Welke werelden zijn er door de 4horsemen gecreëerd? Wat zien we allemaal op de muur? En welke werelden zouden we zelf bouwen? Samen gaan we doormiddel van speculative fiction aan de slag om verder te bouwen op de sporen die de 4horsemen achter hebben gelaten.

“It matters what matters we use to think over matters with; it matters what stories we tell to tell other stories with; it matters what knots knot knots, what thoughts think thoughts, what descriptions describe descriptions, what ties tie ties. It matters what stories make worlds, what worlds make stories.” Donna J. Haraway, Staying with the Troube; Making Kin in the Chthulucene

25 mei 2022 ‘Tata State of Mind’
Zou jij willen leren hoe jij je mening in één beeld kan vangen? Of zou je in meerdere tekeningen ‘het verhaal, achter het verhaal’ willen kunnen vertellen? Tekenend journalist Eva Hilhorst en cartoonist TRIK hebben samen een project Tata State of Mind opgezet, waarbij ze door middel van tekenworkshops tot een genuanceerd beeld willen komen over Tata Steel. Zo willen ze ook deelnemers van Teken or Leave It vragen om op de situatie te reageren. Tijdens de workshop van TRIK op woensdagavond 25 mei ligt het accent op het vangen van de (Tata) situatie in één beeld. Bij de workshop van Eva Hilhorst op 8 juni ga je juist leren hoe je een uitgebreider verhaal kan vertellen aan de hand van meerdere beelden.  Het resultaat kun je natuurlijk mee naar huis nemen. Maar je mag het ook ophangen in de tentoonstellingen ULTIMATUM (4horsemen), dat tijdens de Stripdagen Haarlem bij Nieuwe Vide te zien zal zijn. Dus kom 25 mei en/of 8 juni van 19:00-20:30 naar de Teken or Leave It Workshops bij Nieuwe Vide. Daarna is er nog de gelegenheid om tot 22:00 te tekenen.

 

Teken or Leave it

Nieuws

SoepHoek