Kees van Leeuwen

ned / eng

In mijn werk onderzoek ik menselijke interactie binnen architecturale ruimtes. Ik laat ruimtes graag zien als een ’taal’ die universeel wordt onthuld in een bepaald soort gebouwen. Ik gebruik ruimtes die zonder inhoud geen betekenis hebben en waarin de bezoeker zijn eigen ideeën kan projecteren.

 

Mijn werk wordt ook beïnvloed door de sociologische verhalen die worden geprojecteerd in een fysieke ruimte en hierdoor bepalen hoe de aanwezigen reflecteren op de omgeving en zijn inhoud.

Naast mijn werk als kunstenaar, ben ik Nederlands belangrijkste specialist op het gebied van atoombunkers uit de periode van de Koude Oorlog. Deze interesse stamt van mijn ervaring van deze bunkers als rustgevende en stille geïsoleerde ruimtes. Het zijn onzichtbare ‘gaten’, die zich afgesloten van de drukke buitenwereld bevinden.

Dit soort atoombunkers zijn gebouwd voor bescherming, maar op dit moment stralen deze verborgen monumenten een paradoxale atmosfeer uit door hun rust in tegenstelling tot de oorspronkelijk bedoelde functie.

In recente jaren heb ik ook in Japan gereisd, om onderzoek te doen naar Japanse tradities en hun filosofie over ruimtes, hun architectuur en het behoud daarvan. Het Japanse begrip van ‘Ma’ – architecturale illusie, ruimte die leeg lijkt zonder duidelijk functie – is mijn belangrijkste focus.

 

Cartoonist, animator, schilder

Janek Koza

Illustrator / Animator

Johan Klungel

Product designer

Ana López Santacruz

Portret fotograaf

Nienke Veneboer

Illustrator & cartoonist

TRIK©

Kunstenaar & Danser

Candela Murillo

Ontwerp & concept

Buro Blikgoed

programmer, composer & designer

Jaromir Mulders

Researcher & maker

Anne Mul

Ontwerper

Noortje Boer

Bolten Vioolbouw

Grafisch Ontwerp

Brr Brr

Kunstenaar

Sanne Kabalt

Beeldend Kunstenaar

Beth Namenwirth

Kunstenaar

Gosse van der Leij

Kunstenaar

Jan Kuhlemeier

Kunstenaar

Judith Pool

Kunstenaar

Marianne Lammersen

Journalist & ontwerper

Chris Muyres

Kees van Leeuwen

Eva Kreuger

Kunstenaar

Meli Kuhn

Kunstenaar / Researcher

Saskia Burggraaf

Scenograaf & Beeldend kunstenaar

Kevin Pieterse

Kunstenaar

Lex van der Meij