Openingstijden:
vr t/m zo 12.00-17.00. Ook op afspraak. Toegang gratis.
-
Energieplein 69
2031 TC Haarlem
-
info@nieuwevide.nl
-
Route
-
Volg ons:
-
schrijf je in voor onze nieuwsbrief
De titel van de tentoonstelling – “Big Stories need human stakes” – is een quote van de bekende Amerikaanse computerprogrammeur, schrijver en internetactivist Aaron Swartz (Chicago, 8 november 1986 – New York City, 11 januari 2013), die in 2012 vanwege het stelen van meer dan vier miljoen Masscahusetts Institute of Technology (MIT) documenten die waren geplaatst op het JSTOR netwerk, werd aangeklaagd voor ‘stealing documents, computer fraud, unlawfully providing information and recklessly damaging a secured computer’. jSTOR is een algemene academische publisher, waar je alleen bij kunt als je toegang hebt via een universiteit. Schwartz kwam er in via een MIT account die niet van hem was.
Swartz was medeauteur van de “RSS 1.0”-specificatie voor RSS, social nieuwssite Reddit en oprichter van de actiegroep Demand Progress. “Big stories need human stakes” betekent zoveel als: offer jezelf op voor dat grotere doel/verhaal. Geef je voor de volle 100%. In het geval van Swartz was dat doel: de vrijheid en openbaarheid van informatie. Informatie, ook die van de overheid, moet voor iedereen beschikbaar zijn. Overheidsdocumenten moeten openbaar gemaakt worden en vrijelijk kunnen worden gedeeld. Door iedereen. Copyright is een achterhaald iets. Creative Commons, in 2002 in het leven geroepen (Swartz sprak als 15-jarige op de ‘launch’), waarbij auteurs toestemming geven om hun informatie/teksten in sommige gevallen vrijelijk te gebruiken, is het nieuwe eigendom.
Bij dit project in Nieuwe Vide, dat kan worden opgevat als een soort hommage aan Aaron Swartz, die nog voordat de rechtszaak tegen hem kon beginnen zelfmoord pleegde, nu vijf jaar geleden, stippen we vragen aan zoals: “Hoe gaan we om met klokkenluiders?”, “Wat is de invloed van technologygiganten als
Google op openbare ruimte en private ruimte”, “Wat is hun invloed op het openbaar maken van documenten en informatie?” en “Wie profiteert er van het achterhouden van informatie?”.
Onder andere te zien in de expositie is de video ‘Workers Leaving the Googleplex’ (2011) van Amerikaans kunstenaar Andrew Norman Wilson, waarin Wilson zijn camera richt op de werkomstandigheden in het kantoor van Google, door Swartz ook wel de gatekeepers van het internet genoemd, die graag bepalen
waar je als consument heen moet gaan.
De grote vraag die onder het gedachtegoed van Aaron Swartz ligt en daarmee ook onder deze expositie: “Hoe kun je public access naar het publieke domein brengen?”. En wat is daar precies voor nodig?
Opening: vrijdag 2 februari, 18.00u.
Kunstenaars
Bohye Woo
Hadas Amster
Andrew Norman Wilson
Lance Wakeling
Ruben van de Ven
Ivette Mrova Zub
Beeld : Ruben van de Ven