Openingstijden:
vr t/m zo 12.00-17.00. Ook op afspraak. Toegang gratis.
-
Energieplein 69
2031 TC Haarlem
-
info@nieuwevide.nl
-
Route
-
Volg ons:
-
schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Re-Viewing Sites of Preservation brengt kunstwerken samen van het kunstenaarscollectief Notes on Hapticity (Elena Kostenko, Kees van Leeuwen en Hannah Dawn Henderson). Hun werkwijze komt voort uit de wens om artistieke technieken toe te passen op onderwerpen zoals cultuurtheorie, geschiedenis en antropologie. (1)
Kunstenaars: Elena Kostenko, Kees van Leeuwen en Hannah Dawn Henderson
Notes on Hapticity
Het collectief werd eind 2019 opgericht en hun activiteiten werden al snel beïnvloed door de Covid-19-pandemie en de gevolgen daarvan. Denk hierbij aan ruimtelijkheid, sociale relaties en manieren van aanraking. Hun uitgangspunt is het concept van de ‘haptische ontmoeting’ ofwel; aanraking— een thema dat als een rode draad door hun individuele praktijk en gezamenlijke projecten loopt.
NOH maakt tentoonstellingen, drukwerk, (web)artikelen en organiseert lezingen. Via deze wegen brengt Notes on Hapticity hun individuele werkwijzen en interesses met elkaar in dialoog, waarbij ze vaak samenwerkingen aangaan met andere kunstenaars en gesprekspartners. Ze stimuleren de interactie en diepere betrokkenheid tussen verschillende kennisgebieden en manieren van onderzoeken. Ze verkennen hiermee hoe artistieke gevoeligheid een betekenisvolle bijdrage kan leveren aan verschillende disciplines. Denk hierbij aan kritische theorie, (critical theory) (visuele) antropologie en de manier waarop geschiedenis wordt verteld.
Notes on Hapticity gelooft dat kunst verder kan gaan dan alleen de esthetiek en het visuele aspect van deze disciplines. Kunst kan nieuwe perspectieven en onderzoeksmethoden laten zien en daarmee belangrijke vragen stellen, waarmee de productie van kennis in beweging wordt gebracht.
Met deze interdisciplinaire aanpak willen ze kunstwerken en gesprekken mogelijk maken die sociale fenomenen uit het verleden en heden bevragen. Het collectief verzet zich tegen een didactische benadering en omarmt het idee dat kunst een vragende, poëtische onderzoeksmethode kan ondersteunen. (2)
In de tentoonstelling verwijzen de kunstenaars naar verhalen die zich op drie verschillende locaties bevinden: een voormalige nucleaire bunker, een nationaal archief van architectuur en een vervallen gebouw dat is omgebouwd tot huisvesting voor asielzoekers. Paradoxaal genoeg kan elk van deze structuren worden gezien als zowel een plek van bescherming – als van geweld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe er wordt omgegaan met inclusie en exclusie in een asielzoekerscentrum en de politieke omstandigheden die het ontstaan van zulke ruimtes noodzakelijk maken.
Door hun onderzoek naar deze structuren kwamen de kunstenaars in aanraking met symbolen, verhalen en beelden die verbanden laten zien tussen ideeën over staatsvorming, ontheemding, sociale en politieke grenzen, kolonialisme en internationale conflicten. Door middel van hun eigen kunstwerken proberen de kunstenaars deze plekken opnieuw te bekijken (“re-view”). Dit doen zij door deze ruimtes binnen de tentoonstellingsruimte van Nieuwe Vide te ensceneren (3).
In al het werk is het gezichtspunt van de kijker cruciaal. Verhulling, blootstelling en (des)oriëntatie worden herzien om de kijker meer bewust te maken van de gevolgen van het toeschouwerschap.
DOC4: Artist-in-Residence in Haarlem
DOC4 is een residentielocatie aan de Scheepmakersdijk in Haarlem, waar (inter)nationale kunstenaars tijdelijk kunnen wonen en werken. Het programma wordt gecoördineerd door 37PK in samenwerking met Nieuwe Vide. Tijdens een residency-periode in DOC4 werkt het collectief van Notes on Hapticity voor de aankomende expositie Re-Viewing Sites of Preservation in Haarlem.
Tijdens hun residency zal kunstenaarscollectief Notes on Hapticity een publiek programma ontwikkelen. Dit programma bestaat uit verschillende vormen van gespreks-bijeenkomsten, die zowel voortkomen uit- en de expositie Re-Viewing Sites of Preservation ondersteunen. Tijdens deze bijeenkomsten worden thema’s zoals ruimtelijkheid, archieven en gemeenschap onderzocht. Thema’s die prominent aanwezig zijn in het werk van de kunstenaars.
01.02.2025 – 13.04.2025
–
Opening: 01.02.2025
–
Finissage: 14.04.2025